Asociațiile de pacienți cer eliminarea scutirilor de la plată la CASS pentru anumiți angajați: 4,8 miliarde de lei NU ajung la bolnavi

Asociațiile de pacienți cer eliminarea scutirilor de la plată la CASS pentru anumiți angajați: 4,8 miliarde de lei NU ajung la bolnavi

 

Asociațiile de pacienți cer Guvernului României să elimine scutirile la plata CASS acordate angajaților din construcții, agricultură și industria alimentară și să crească alocarea bugetară pentru sănătate la un nivel asemănător cu țările europene dezvoltate, respectiv peste 9% din PIB.

În Scrisoarea deschisă, asociațiile de pacienți precizează că, în acest moment, aproape 900 de mii, mai exact 884.680, de angajați din construcții, agricultură și industria alimentară, nu platesc în acest moment contribuție la asigurările de sănătate.

„Scutirile acordate de stat privind plata contribuţiei la fondul asigurărilor de sănătate însumează aproximativ 4,8 miliarde de lei. Vorbim despre categoriile profesionale cele mai cunoscute, agricultori, constructori şi industria alimentară. 4,8 miliarde, raportat la fondul Casei Naţionale anul trecut, înseamnă undeva la 8,72% din fondul Casei de Asigurări de Sănătate.  Deci 8,72% din fondul Casei nu ajunge la pacienţi”, a transmis Alianța Pacienților Cronici din România – APCR. 

 

Asociațiile de pacienți, scrisoare deschisă către Guvern: Fără SCUTIRI la plata CASS, 4,8 miliarde de lei NU ajung la bolnavii care au nevoie

„În țara în care banii alocați sănătății sunt insuficienți, Guvernul României continuă să ofere scutiri la plata CASS diferitelor categorii profesionale. 884.680 de angajați din construcții, agricultură și industria alimentară, nu plătesc CASS. 400 milioane* de lei nu ajung lunar în Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS). În anul 2022, bugetul FNUASS a fost de 55.064.450.000 lei, iar nivelul scutirilor a fost de ~4.800.000.000 lei, cu alte cuvinte, în fiecare lună de scutiri, FNUASS este mai sărac cu 8,72%.

Scutirile la plata CASS acordate diferitelor categorii profesionale încalcă cu bună știință prevederile Legii 95/2006, creează discriminare în rândul asiguraților, încălcând principiul solidarității și ignorând participarea obligatorie la plata CASS așa cum este prevăzut în lege.

Rugăm Guvernul României să anuleze facilitățile fiscale privind CASS acordate unor categorii profesionale, să îmbunătățească colectarea sumelor datorate de către companii la Fondul Național Unic de Asigurări de Sociale de Sănătate și să crească alocarea bugetară pentru sănătate la un nivel asemănător cu țările europene dezvoltate, respectiv peste 9% din PIB.

Pandemia a scos la lumină toate lipsurile sistemului medical din România, rugăm Guvernul României să trateze cu toată seriozitate domeniul medical, să asigure finanțare conform nevoilor și să reformeze sistemul medical, astfel încât pacienții să beneficieze de servicii medicale de calitate la standarde europene”, se arată în scrisoarea deschisă adresată Guvernului, semnată de Alianța Pacienților Cronici din România – APCR, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România – COPAC, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer – FABC, Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune – APAA.

Reprezentantii Aliantei Pacientilor Cronici din Romania (APCR), au solicitat anularea scutirilor fiscale de la taxa de asigurari de sanatate, atragand atentia ca acestea insumeaza circa 4,8 miliarde de lei. În plus, vicepresedintele APCR, Rozalina Lapadatu, a explicat că, din cauza colectării defectuoase a statului, majorările fiscale anunțate de Guvern vor fi plătite de cetățeni prin impozit mai mare pe casă, taxă de sănătate pe bonurile de masă și altele.

„Scutirile acordate de statul roman privind plata contributiei la fondul asigurarilor de sanatate insumeaza aproximativ 4,8 miliarde de lei, vorbim despre categoriile profesionale cele mai cunoscute, agricultori, constructori si industria alimentara. 4,8 miliarde de lei, raportat la fondul derulat de Casa Nationala anul trecut, inseamna undeva la 8,72% din fondul Casei de Asigurari de Sanatate, deci 8,72% din fondul Casei nu ajunge la pacienti, asta inseamna practic programul national de oncologie pe un an de zile aproximativ ca suma (…). Statul roman, cand ia astfel de decizii, trebuie sa compenseze si sa ofere acesti bani la schimb sau sa ofere scutiri in zone de, nu stiu, de impozit pe salariu doar, nu pe fondul de sanatate, care este unul dintre cele mai mici din Europa”, a afirmat Rozalina Lapadatu, vicepresedintele APCR, citată de agerpres.ro.

„Statul român colectează undeva in jur de 30-35% din fondurile pe care ar trebui sa le colecteze (…). Toate majorarile astea fiscale care urmeaza vin sa acopere aceste goluri, faptul ca statul nu colecteaza 70% din taxe inseamna ca noi o sa platim de luna viitoare sau din ianuarie impozit mai mare pe casa, taxa de sanatate pe bonurile de masa si asa mai departe. (…) Cerem ca statul sa inceapa sa colecteze mai mult, nu doar 30% (…) sa colecteze prin institutiile pe care le are cat mai mult posibil si cerem majorarea alocarii bugetare pentru sanatate ideal undeva spre 9%”, a adăugat Rozalina Lapadatu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *