Avertismentele transmise de SUA au fost „prea vagi” pentru ca atentatul de la Moscova să fie prevenit, susține șeful spionajului rusesc

Avertismentele transmise de SUA au fost „prea vagi” pentru ca atentatul de la Moscova să fie prevenit, susține șeful spionajului rusesc

Șeful spionajului rusesc a declarat marți, 2 aprilie, că avertismentele SUA cu privire la iminența unui posibil atentat al islamiștilor au fost „prea vagi” pentru ca sângerosul atac de la sfârșitul lunii trecute asupra sălii de concerte Crocus City Hall, din apropiere de Moscova, să poată fi prevenit, informează The Moscow Times.

„Serviciul Federal de Securitate (FSB, n.r.) a primit unele informații de la serviciile de informații americane că un astfel de lucru era, din păcate, posibil”, a declarat în fața presei Serghei Narîșkin, directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR).

„Dar, așa cum au spus colegii noștri ruși, informațiile au fost prea vagi și nu ne-au permis să îi identificăm complet pe cei care au comis această crimă teribilă”, a mai afirmat el, citat de agenția de presă de stat Interfax.

Șeful FSB, Alexander Bortnikov, a recunoscut, de asemenea, săptămâna trecută, că Rusia a primit din partea Statelor Unite informații „generale” despre un posibil atac.

Avertismentele publice și private ale SUA, împreună cu noile informații potrivit cărora aliatul Iran ar fi avertizat Moscova cu privire la posibilitatea unei „operațiuni teroriste” de amploare, ridică întrebări serioase cu privire la problemele cu care se confruntă Rusia în domeniul securității.

Între timp, înalți oficiali ruși au sugerat, fără a furniza dovezi, că Ucraina și Occidentul sunt parțial responsabile pentru atacul din 22 martie asupra sălii de concerte Crocus, care s-a soldat cu moartea a peste 140 de oameni.

Luni, serviciul de presă al SVR a acuzat administrația Biden că „deviază suspiciunile” care îl vizează pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski și că scoate în evidență doar rolul filialei ISIS-K a Statului Islamic.

ISIS-K a revendicat responsabilitatea pentru masacru, în timp ce Kievul și Occidentul au negat orice implicare.

Președintele Vladimir Putin, care a catalogat avertismentele venite din partea SUA ca fiind eforturi de „intimidare și destabilizare a societății” ruse, a declarat ulterior în cursul zilei de marți că Rusia va afla „cu siguranță” cine a comandat atacul.

„Am plătit un preț foarte mare, iar întreaga analiză a situației trebuie să fie extrem de obiectivă și profesionistă”, le-a spus Putin oficialilor din Ministerul de Interne.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *