Băuturile răcoritoare și batoanele de ciocolată susțin economia Rusiei, acuză Kievul. PepsiCo și Mars, pe lista sponsorilor războiului din Ucraina

Băuturile răcoritoare și batoanele de ciocolată susțin economia Rusiei, acuză Kievul. PepsiCo și Mars, pe lista sponsorilor războiului din Ucraina

Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției (NAKC) din Ucraina a inclus, joi, pe lista sponsorilor internaționali ai războiului declanșat de Rusia companiile PepsiCo și Mars, informează Ukrinform.

Potrivit NAKC, PepsiCo și Mars „în ciuda anunțului de reducere a afacerii lor, oprirea publicității și a producției, continuă să lucreze în Federația Rusă, plătind taxe semnificative la bugetul său, susținând astfel economia țării agresoare”.

PepsiCo, companie care produce băuturi răcoritoare, chipsuri, gustări sau produse lactate, operează în Rusia din 1974, unde are 19 fabrici, cu aproximativ 20.000 de angajați și 40.000 de muncitori în agricultură. 

În martie 2022, compania a anunțat încetarea activităților de publicitate și a producției de băuturi în Rusia, după invazia pe scară largă a Federației Ruse în Ucraina, dar, potrivit autorităților ucrainene, nu a făcut acest lucru. 

„Lipsa intențiilor sincere de a părăsi piața rusă este indicată și de faptul că peste 580 de posturi vacante în Federația Rusă sunt listate pe pagina de carieră a companiei”, a spus Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției.

Comparativ cu 2021, anul trecut profitul net al companiei a crescut cu 333%, până la 525 de milioane dolari. Dintre aceștia, peste 115 milioane de dolari (sau 8,29 de miliarde de ruble) au fost plătiți la bugetul Federației Ruse.

Mars, cunoscut pentru batoanele de ciocolată, dar care produce și hrană pentru animalele de companie, gumă de mestecat, băuturi și sosuri pentru conserve, lucrează în Rusia de mai bine de 30 de ani, unde a investit 2,5 miliarde de dolari în economia de acolo, a creat peste 6.000 de locuri de muncă și are 10 fabrici.

Compania a promis că va reduce afacerile pe teritoriul Federației Ruse după începerea războiului. Potrivit unei declarații oficiale „compania nu va importa sau exporta produse”, iar orice profit din afacerea rusă „va fi folosit în scopuri umanitare”.

Cu toate acestea, potrivit Kievului, fabricile Mars continuă să funcționeze în Rusia, iar profitul net pe 2022 a crescut cu 59% la 377 de milioane de dolari (sau 27,2 miliarde de ruble).

Impozitele plătite la bugetul Federației Ruse de către companie s-au ridicat anul trecut la peste 93 de milioane de dolari (sau 6,76 de miliarde de ruble).

Anterior, Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției a inclus pe lista sponsorilor internaționali ai războiului principalele companii de tutun Philip Morris International și Japan Tobacco International, motivul fiind că își continuă afacerile în Rusia.

FOTO: Profimedia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *