Grindeanu prezintă raportul șuruburilor de pe podul de la Brăila. „Nu e niciun fel de pericol să pice podul, să pice unii în Dunăre”

Grindeanu prezintă raportul șuruburilor de pe podul de la Brăila. „Nu e niciun fel de pericol să pice podul, să pice unii în Dunăre”

Ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat vineri, 1 septembrie, că 50.000 de șuruburi de la podul de la Brăila, adică jumătate din total, au fost verificate și că 180 dintre ele nu erau bine strânse, relatează News.ro.

Verificările au loc după apariția unei filmări în care un bărbat arată cum unele şuruburi se desprind foarte ușor din parapeții de pe marginea podului de peste Dunăre, inaugurat în urmă cu două luni.

„Până aseară au fost verificate peste 50.000 de şuruburi. Totalul e în jur de 100.000. La cele peste 50.000 s-au găsit 180 de şuruburi nestrânse. O să se termine această verificare în zilele următoare, probabil în acest weekend”, a spus Sorin Grindeanu, într-o conferinţă de presă, la Timişoara.

„Îi asigur pe români că nu e niciun fel de pericol să pice podul, să pice unii în Dunăre. Am văzut că sunt şi formaţiuni politice, că fac şi plângeri la Bruxelles. Dacă au temeri să treacă peste pod, pot trece şi cu bacul, dacă nimeresc Brăila. Trecând într-un registru serios, vă asigur că nu există probleme de siguranţă în trafic”, a adăugat ministrul transporturilor.

În imaginile apărute recent în mediul online, se vede cum mai multe șuruburi de la pod se puteau scoate cu mâna, nefiind strânse.

În ceea ce privește denivelările de pe asfaltul de pe pod, semnalate la începutul lunii august, Grindeanu a pecizat: „E adevărat că în aceste săptămâni CNAIR a dat restricţii de trafic. Când sunt temperaturi mari, se dau restricţii de trafic peste tot, nu doar în România. Că nu au respectat nişte domni aceste restricţii, au fost amendaţi. Lucrarea şi responsabilitatea e a constructorului. Nu fac lucrările cum trebuie, vor plăti. Nu există niciun fel de pericol”.

Podul de peste Dunăre, care leagă judeţele Brăila şi Tulcea, a fost inaugurat pe 6 iulie și este cea mai scumpă construcţie de acest gen din istoria României, cu o valoare estimată de 500 de milioane de euro.

Foto: Hepta

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *