Biden ia în considerare să renunțe la acuzațiile împotriva fondatorului WikiLeaks, Julian Assange

Biden ia în considerare să renunțe la acuzațiile împotriva fondatorului WikiLeaks, Julian Assange

Președintele american Joe Biden a declarat că ia în considerare o solicitare din partea Australiei de a renunța la urmărirea penală a fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, anunță BBC.

Premierul australian Anthony Albanese  cere ca Assange să fie extrădat în Australia

Parlamentul țării a adoptat recent o măsură – susținută de premierul Anthony Albanese – care cere ca Assange să fie extrădat în Australia natală.

SUA vor să-l extrădeze pe bărbatul de 52 de ani din Marea Britanie pentru a-l judeca pentru scurgerea de dosare militare. Assange neagă acuzațiile, spunând că scurgerile de informații au fost un act de jurnalism.

Președintele a fost întrebat despre cererea Australiei miercuri și a spus: „O luăm în considerare”. Cererea ca Assange să fie extrădat înapoi în Australia a trecut de parlamentul australian în februarie.

Albanese le-a spus parlamentarilor: „Oamenii au o gamă largă de opinii cu privire la comportamentul lui Assange… Dar indiferent de ceea ce cred oamenii, acest lucru nu poate continua la nesfârșit”.

Julian Assange, în vârstă de 52 de ani, luptă împotriva extrădării în SUA

Extrădarea a fost suspendată în martie, după ce Înalta Curte din Londra a declarat că Statele Unite trebuie să ofere asigurări că nu se va confrunta cu pedeapsa cu moartea.

Înalta Curte urmează să evalueze orice răspuns din partea autorităților americane la sfârșitul lunii mai.
Într-o postare pe Twitter/X, adresată domnului Biden, soția lui Assange, Stella, a spus: „Faceți ce trebuie. Renunțați la acuzații”.
Kristinn Hrafnsson, actualul redactor-șef al WikiLeaks, a spus că „nu este prea târziu” ca președintele să oprească tentativa de extrădare, despre care a spus că este un „act motivat politic” al predecesorului lui Biden.

Assange e acuzat de spionaj

Procurorii americani vor să-l judece pe fondatorul Wikileaks pentru 18 capete de acuzare, aproape toate în temeiul Legii de spionaj, pentru publicarea de înregistrări militare confidențiale și mesaje ale SUA referitoare la războaiele din Afganistan și Irak.

Assange a fondat site-ul Wikileaks în 2006. Acesta susține că a publicat peste zece milioane de documente, inclusiv multe rapoarte oficiale confidențiale sau restricționate legate de război, spionaj și corupție.

În 2010, a publicat un videoclip preluat de la un elicopter militar american care a ucis civili în capitala irakiană Bagdad.
De asemenea, a publicat mii de documente confidențiale furnizate de fostul analist de informații al armatei americane Chelsea Manning.
Acestea sugerau că armata americană a ucis sute de civili în incidente neraportate în timpul războiului din Afganistan.

Manning a divulgat dosarele și le-a oferit Wikileaks în 2010. Ea a fost ulterior condamnată la 35 de ani de închisoare, dar fostul președinte Barack Obama i-a schimbat pedeapsa în 2017.

Assange a fost în închisoarea Belmarsh din Londra în ultimii cinci ani, în așteptarea unor provocări legale.
Înainte de asta se refugiase în ambasada Ecuadorului timp de șapte ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *