Boloș: Taxa pe boală nu există în Codul Fiscal / Suntem singura ţară din UE care îşi permite luxul, cu consecinţele dezastruoase de rigoare, de a avea indemnizaţia de concediu medical mai mare decât salariul (VIDEO)

Boloș: Taxa pe boală nu există în Codul Fiscal / Suntem singura ţară din UE care îşi permite luxul, cu consecinţele dezastruoase de rigoare, de a avea indemnizaţia de concediu medical mai mare decât salariul (VIDEO)

Marcel Boloş, ministrul Finanțelor susținut de PNL, a declarat luni, la dezbaterea moțiunii simple din Parlament îndreptată împotriva sa, că e nevoit să vorbească despre o aşa numită „taxă pe boală”, care nu există în Codul Fiscal.

Boloș a mai susținut că „suntem singura ţară din UE care îşi permite luxul, cu consecinţele dezastruoase de rigoare, de a avea indemnizaţia de concediu medical mai mare decât salariul atunci când eşti la serviciu” și că „acest sistem de plată a concediilor medicale încurajează să-ţi iei concediu medical”.

 

Boloș: Nu există taxa pe boală

 

„Ca ministru al Finanţelor, e important să subliniez angajamentul meu faţă de procesele democratice şi respectul pentru opiniile membrilor Parlamentului. Trist e, însă, când unii aleg să folosească instrumentele democratice pentru lupte politice meschine care uneori ne plasează în situaţii paradoxale. Se pare că azi sunt aici să vorbesc despre o aşa numită ”taxă pe boală”, care nu există în Codul Fiscal”, a declarat Marcel Boloş, de la tribuna Parlamentului.

El a mai spus că nu există așa-numita „taxă pe boală”, ci Contribuţia la Asigurările Sociale de Sănătate (CASS) și „am stabilit o regulă anul trecut pentru toţi asiguraţii din sistemul public de sănătate, anume că toţi cei asiguraţi din sistemul public de sănătate plătesc CASS, fără facilităţi nejustificate sau întreruperi, pentru că, nu-i aşa domnilor parlamentari semnatari ai moţiunii, sunteţi conştienţi că sănătatea nu are nevoie de faliment”.

 

Boloș, despre bugetul CNAS

 

Ministrul Finanțelor a mai afirmat că e o „nevoie uriaşă de fonduri” și „din păcate, avem o creştere anuală a acestui buget în medie de 5%, foarte mică faţă de cea ce Casa Naţională de Sănătate are nevoie”.

Asta în contextul în care numai anul acesta CNAS „a depus la Ministerul Finanţelor solicitări de fonduri de peste 93 de miliarde de lei, cât tot bugetul anual alocat pentru sănătate inclusiv bugetul alocat Ministerului Sănătăţii”.

În acest context, „a trebuit să continuăm cu măsuri deloc plăcute, care să asigure justa colectare a fondurilor puţine pe care le avem la bugetul de sănătate, mai ales pentru activităţile care privesc finanţarea concediilor medicale”, a explicat Marcel Boloș.

El a insistat că „nu e vorba de o taxă nouă pe concedii medicale, ci de o eliminare a acestei facilităţi” și că „nu are nimeni nicio problemă cu bolnavii oncologici sau cu mamele aflate în concedii de maternitate şi cu atât mai mult cu îngrijirea copiilor bolnavi”.

 

Boloș: Acest sistem de plată a concediilor medicale încurajează să-ţi iei concediu medical

 

Totodată, Marcel Boloș a declarat că „suntem singura ţară din UE care îşi permite luxul, cu consecinţele dezastruoase de rigoare, de a avea indemnizaţia de concediu medical mai mare decât salariul când eşti la serviciu. (…) Nu vorbesc aici de bolnavii cronici, nici de cei oncologici, nici de mame şi nici de copiii care au nevoie de îngrijiri medicale, ci vorbesc de sistemul de plată al concediilor medicale”.

Ministrul Finanțelor a acuzat apoi că „acest sistem de plată a concediilor medicale încurajează în continuare să-ţi iei concediu medical deoarece eşti cu mult mai bine plătit atunci când eşti la serviciu. În acest timp dacă nu ai o boală foarte gravă sau cronică poţi foarte bine să îţi rezolvi şi problemele personale”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *