Cafeaua decofeinizată – o variantă demnă de luat în seamă. 4 motive serioase pentru care ar trebui să renunți la cofeină

Cafeaua decofeinizată – o variantă demnă de luat în seamă. 4 motive serioase pentru care ar trebui să renunți la cofeină

Ai probleme cu somnul

Cofeină te ajută să stai treaz, motiv pentru care mulți oameni depind de cafea pentru a rezistă în ture de noapte sau sesiuni de studiu tip maraton. Evitarea cafelei înainte de culcare poate ajută, dar persoanele care sunt sensibile la cofeină pot avea probleme cu somnul chiar și atunci când consumă cafeină mai devreme în timpul zilei, din cauza că organismul lor o elimina mai greu.

Un mic studiu din 2013 publicat în Journal of Clinical Sleep Medicine a constatat că 400 mg de cofeină – ceea ce echivalează cu aproximativ patru cești de cafea – cu șase ore înainte de culcare a dublat, în cazul participanților la studiu, timpul necesar pentru a adormi și a redus timpul total de somn cu o ora.

Ai probleme cu vezica urinară

Cofeină este considerată un iritant al vezicii urinare și poate agrava simptomele afecțiunilor vezicii urinare, cum ar fi infecțiile tractului urinar și vezica urinară hiperactivă. Persoanele cu aceste afecțiuni sunt sfătuite de medici să limiteze sau să evite băuturile cu cofeină pentru a ajută la reducerea simptomelor supărătoare. În unele cazuri, cafeaua decofeinizată poate fi o alternativă utilă. Cu toate acestea, persoanele cu anumite afecțiuni, cum ar fi cistită interstițială (CI), pot prezența simptome inclusiv de la consumul de cafea decofeinizată. Medicul te poate ajută să decizi care e cea mai bună opțiune pentru ține.

 Ai o sensibilitate la cofeină

Unii oameni sunt mai sensibili la efectele cofeinei decât alții. Sensibilitatea la cofeină are legătură cu genetică, motiv pentru care unii dintre noi se simt nervoși și anxioși după ce au consumat o ceașcă sau două de cafea, în timp ce alții pot bea un espresso chiar înainte de culcare și pot adormi imediat. Dacă ai această problemă, apelează la cafeaua fără cofeină.

Ești stresată sau anxioasă

Cofeină este un stimulent al sistemului nervos, ceea ce înseamnă că îți crește nivelul anumitor substanțe chimice din creier, care te fac să te simți mai energică și în alertă. Deși acest lucru poate fi un avantaj pentru unii oameni, cei cu anxietate constată adesea că o ceașcă de cafea agravează simptome precum nervozitatea și neliniștea.

SURSA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *