Campaniile online ale Rusiei care vizează influențarea alegerilor prezidențiale din SUA au început deja, potrivit Microsoft

Campaniile online ale Rusiei care vizează influențarea alegerilor prezidențiale din SUA au început deja, potrivit Microsoft

Operațiunile și campaniile online ale Rusiei pentru a influența viitoarele alegeri prezidențiale din SUA au căpătat viteză în ultimele 45 de zile, dar acestea se desfășoară într-un ritm mai lent decât la alegerile anterioare, a anunțat Microsoft miercuri, 17 aprilie, potrivit Reuters.

Conturile care au legături cu Rusia difuzează conținut de dezbinare care vizează publicul din SUA și critică inclusiv sprijinul american acordat Ucrainei în războiul acesteia cu Moscova, au afirmat cercetătorii gigantului tehnologic, într-un raport.

Ambasada Rusiei la Washington nu a răspuns unei solicitări de a comenta raportul, dar Kremlinul a afirmat luna trecută că nu se va amesteca în alegerile americane din noiembrie. De asemenea, a respins acuzațiile SUA potrivit cărora ar fi orchestrat campanii pentru inluențarea alegerilor prezidențiale americane din 2016 și 2020.

Deși activitatea rusă observată de Microsoft nu este la fel de intensă ca în preajma alegerilor anterioare, aceasta ar putea crește în lunile următoare, au mai spus cercetătorii Microsoft.

„Mesajele referitoare la Ucraina – prin intermediul mass-mediei tradiționale și al rețelelor de sociallizare – au luat amploare în ultimele două luni, cu un mix de campanii ascunse sau pe față din partea a cel puțin 70 de seturi de activități afiliate Rusiei pe care le urmărim”, a precizat Microsoft.

Cea mai prolifică dintre aceste campanii rusești este legată de Administrația Prezidențială a Rusiei, au adăugat reprezentanții companiei americane. O altă campanie vizează postarea dezinformării online în diferite limbi, postările începând de obicei cu un aparent denunțător sau un cetățean cu valențe de jurnalist care postează conținut pe un canal video. Acest conținut este apoi acoperit de o rețea de site-uri care include DC Weekly, Miami Chronical și The Intel Drop.

„În cele din urmă, după ce narațiunea a circulat online timp de mai multe zile sau săptămâni, publicul din SUA reia și postează din nou această dezinformare, probabil fără să știe care este sursa originală”, a transmis Microsoft.

O „creștere notabilă” a fost observată în cazul unui grup rusesc de hackeri pe care Microsoft îl numește Star Blizzard, sau Cold River, care se concentrează pe vizarea grupurilor de reflecție occidentale (think tank-uri), a precizat compania.

„Concentrarea actuală a Star Blizzard asupra personalităților politice și cercurilor politice din SUA ar putea fi prima dintr-o serie de campanii de hacking menite să determine rezultatele dorite de Kremlin în perspectiva lunii noiembrie”, mai scrie în raportul Microsoft.

Utilizarea cu rea intenție a inteligenței artificiale de către rivalii străini care vizează alegerile din SUA este o preocupare cheie citată de observatorii politici americani, dar Microsoft a precizat că a constatat că falsurile digitale mai simple au fost mai frecvente decât deepfake-urile. Manipulările audio au un impact mai mare decât cele video, a adăugat compania.

„Cele mai simple manipulări, nu cea mai complexă utilizarea a Inteligenței Artificiale, vor fi probabil piesele de conținut care vor avea cel mai mare impact”, anticipează cercetătorii de la Microsoft.

Fotografie ilustrativă / Sursa: 123rf.com

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *