Când începe Postul Crăciunului 2023

Când începe Postul Crăciunului 2023

Postul Crăciunului este unul dintre cele două mari posturi din cursul anului, cu o importanță mare pentru credincioși. Vezi când începe Postul Crăciunului 2023.

În Postul Crăciunului, credincioșii nu au voie să consume alimente de origine animală, ouă, dar nici produse care conțin lapte ori alte lactate. Citește când este Postul Crăciunului 2023 și ce este bine să faci în această perioadă.

Postul Crăciunului 2023

Postul Crăciunului 2023 începe pe data de 14 noiembrie și se încheie pe data de 24 decembrie. Se întinde pe o perioadă de 40 de zile și amintește de postul de 40 de zile al profetului Moise pe Muntele Sinai, înainte de primirea Tablelor Legii.

Când este Lăsatul Secului în 2023

Pentru Postul Crăciunului, lăsatului secului, are loc în seara de 14 noiembrie. Dacă această dată pică într-o zi de miercuri sau vineri, se lasă sec cu o zi înainte. 

Când este dezlegare la pește în Postul Crăciunului 2023

Postul Crăciunului mai este numit și Post al bucuriei, așadar sunt multe zile cu dezlegare la pește. În anul 2023, pe toată perioada Postului Crăciunului, sunt zile de dezglegare la pește astfel:

Marți, 21 noiembrie – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului
25 noiembrie;
26 noiembrie;
30 noiembrie – Sfântul Andrei;
3 decembrie ;
4 decembrie;
5 decembrie;
6 decembrie – Sfântul Nicolae;
Joi, 7 decembrie;
9 decembrie;
10 decembrie;
12 decembrie;
16 decembrie;
17 decembrie;
18 decembrie;

Ce semnificație au zilele cu dezlegare la pește

Postul, în general, vine cu mai multe reguli și restricții care sunt respectate de credincioși. Deși o parte importantă a perioadei de post este abținerea de la anumite bucate, există și excepții, una dintre ele fiind dezlegarea la pește.

Conform rânduielilor bisericești, dezlegarea la pește trebuie privită drept o răsplată de către credincioșii care postesc, dar și o modalitate prin care să fie sărbătorit Iisus Hristos.

Potrivit doxologia.ro, dezlegarea la pește are o semnificație aparte în creștinism. Zilele cu dezlegarea la peşte sunt privite ca o bucurie şi o celebrare a Mântuitorului, care a fost simbolizat în primele veacuri ca Peşte, literele acestui cuvânt în limba greacă ICHTIS – fiind iniţialele expresiei „Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu Mântuitorul”. Mai mult, Iisus Hristos şi-a ales apostolii dintre pescari, aşa că peştele are o semnificaţie remarcabilă în creştinism.

Tradiții și superstiții în Postul Crăciunului

Potrivit tradiției, de Lăsatul Secului, oamenii petrec în familie, bucurându-se de preparate culinare alese, mai ales că începând cu prima zi a Postului Crăciunului vor renunța la o serie de alimente.

Din bătrâni, se spunea că, după Lăsatul Secului este bine ca oalele să fie pusă cu gura în jos, atunci când sunt depozitate, pentru ca cei din casă să fie feriți de boli ori probleme.

În Postul Crăciunului, în multe zone din țară, se organizează șezători de iarnă. Întâlniri organizate între săteni, pentru a sta de vorbă și pentru a împărtăși informații. Sunt seri vesele, în care se cântă colinde și se discută despre sărbătoarea Crăciunului.

În unele zone din țară, există obiceiul bătutul pernelor. Un obicei pe care îl respectă fetele tinere, nemăritate, pentru a-și găsi ursitul.

Una dintre superstițiile perioadei este că, dacă pieptul găinii care este gătită, înainte de post, este mare și gras, atunci se spune că va urma o iarnă grea, geroasă și viscolită. Însă dacă pieptul este mic și fără grăsime, atunci iarna va fi mai blândă.

În ajunul Sfântului Andrei, pe data de 29 noiembrie, în Postul Crăciunului, se spune că este bine să se ungă ușile și ferestrele cu usturoi, deoarece protejează casa de spiritele rele.

De Sfântul Andrei, pe 30 noiembrie, este bine să se mănânce bucate care conțin usturoi, pentru sănătatea trupului.

În apropierea Crăciunului, de Ignat, pe 20 decembrie, nu se spală haine. Este bine ca de Ignat să se taie porcii, unul dintre obiceiurile de Crăciun păstrate în multe zone ale țării. Se spune că vederea sângelui aduce noroc și apără de boli.

În Ajun de Crăciun nu este bine să se măture, nu se scoate gunoiul din casă și nici nu se lucrează., să nu se înlăture norocul din casă.

Ce NU se face în Postul Crăciunului

În Postul Crăciunului nu se fac nunți, nici botezuri.
Nu se consumă alimente precum: carne, ouă, lapte, brânză, dar nici derivate din acestea.
În Postul Crăciunului nu se mănâncă pește, decât în zilele cu dezlegare la pește.
În Ajunul Crăciunului se spune că este bine să se consume doar grâu fiert, îndulcit cu miere, fructe sau turte și covrigi din făină făcuți în casă.
În Ajun de Crăciun nu este bine să dai lucruri din casă. Nu se împrumută obiecte sau bani.

Rugăciune scurtă de spus în serile din Postul Crăciunului

„Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, Care pretutindeni eşti şi toate le împlineşti. Vistierul bunătăţilor şi Dătătorule de viaţă, vino şi Te sălăşluiește întru noi şi ne curăţeşte de toată întinăciunea şi mântuieşte, Bunule, sufletele noastre. Amin”.

Rugăciune pentru zilele de Post

„Dumnezeul nostru, nădejdea tutu­­ror marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârgu­ință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păca­telor noas­tre, spre omorârea patimilor și biru­­ință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngro­pân­du-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună­ plă­cere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hris­toase, Dum­­­ne­­zeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bu­nului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.

Citește și: Reţete de cozonac

Sursă foto: 123rf.com

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *