„Când profesorii tremură în fața elevilor, începe tirania”. Mesajul președintelui unei țări cu probleme asemănătoare cu ale României

„Când profesorii tremură în fața elevilor, începe tirania”. Mesajul președintelui unei țări cu probleme asemănătoare cu ale României

Președintele italian Sergio Mattarella a participat la festivitatea de începere a anului școlar la o școală tehnică din Forli și în discursul său a atins mai multe probleme cu care societatea italiană se confruntă, unele asemănătoare cu cele din România: calitatea educației, salariile mici ale cadrelor didactice, violența din școală. La final, oficialul a stat la selfie-uri cu elevii.

Institutul Tehnic „Saffi-Alberti”, la care a fost în vizită președintele Sergio Mattarella, nu a fost ales întâmplător, scrie Rai News. În luna mai 2022, zona era devastată de inundații în urma cărora 15 persoane și-au pierdut viața. Școlile au fost închise în acea perioadă și a fost instalată starea de urgență.

Când au revenit în bănci pentru un nou an școlar, pe 18 septembrie, elevii au primit vizita oficială a mai multor demnitari, printre care președintele Sergio Mattarella și ministrul educației, Giuseppe Valditara.

Discurs care atinge problemele din sistem

„Așa cum facem în fiecare an, ne reamintim că nu lipsesc problemele, lacunele și deficiențele, care sunt adesea depășite prin angajamentul zilnic al personalului didactic și nedidactic. Sistemul de învățământ nu beneficiază întotdeauna de resurse și investiții adecvate. Dar conștientizarea valorii strategice a educației crește în toate mediile: pentru împlinirea personală a tinerilor, pentru perspectivele lor profesionale viitoare, pentru dobândirea unei conștiințe civile și democratice”, a spus președintele italian în fața a o mie de elevi, părinți și profesori, potrivit Rai News. 

<iframe width=”700″ height=”400″ src=”https://www.youtube.com/embed/js_pay6TF-8?si=42-UsoeTFm4Pshx7″ title=”YouTube video player” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share” allowfullscreen></iframe>

Iohannis i-a îndemnat pe elevi să nu copieze

Și președintele Klaus Iohannis a amintit în prima zi de școală, pe 11 septembrie, când a participat la festivitatea de la Colegiul „Mihai Eminescu” din București, de neajunsurile din societate: „… mai știu că, de mulți ani încoace, pare că educația nu este neapărat calea spre succes în România sau că, de fapt, alte lucruri contează mai mult. Că nu întotdeauna competența și performanța duc la apreciere, promovare și prosperitate. Mesajul pe care vreau să vi-l dau astăzi celor prezenți, dar și tuturor celor care ne ascultă și celor care încep școala este acesta: educația este calea spre succes și trebuie să fie calea spre succes în România noastră. Nu corupția, nepotismul, șmecheria sau câștigul facil, ci educația, munca, determinarea și onestitatea.”

Iohannis s-a adresat direct și elevilor, subliniind cât este de important să nu copiezi, problemă cu care școala românească s-a confruntat inclusiv în această vară, în cadrul examenelor naționale, când mai mulți candidați au intrat la examen cu camere video spion. „Azi pare probabil mai ușor să copiezi un referat de pe internet decât să citești, să te documentezi, să te gândești și să-l faci singur. Dar efortul pe care îl faceți acum vi se va întoarce în egală măsură în viitor. Iar corectitudinea din școală va fi cea care vă va modela și va sta la baza performanței voastre”, a spus președintele.

Despre copiii imigranților „care studiază ca italieni, care învață cultura și valorile noastre”

La o săptămână distanță, în Italia, unde trăiesc peste 1 milion de români, președintele Mattarella a vorbit și despre copiii migranților. „Ar trebui să se țină cont cu atenție de faptul că la clasele noastre participă aproximativ 800.000 de elevi, imigranți sau copii de imigranți străini. O zecime din cei înscriși în instituțiile noastre. Acesta este un angajament educațional impresionant. Ei studiază ca italieni, învață despre cultura și valorile noastre și pot constitui un mare potențial pentru țară. O parte importantă a viitorului Italiei poate depinde de integrarea lor cu succes.”

Și Italia s-a confruntat în ultima perioadă cu un val de violențe în rândul tinerilor. Un eveniment care a stârnit o revoltă națională a avut loc la Palermo, unde un grup de șapte elevi au violat o tânără chiar în centrul orașului și s-au și filmat. O profesoară a reacționat pe rețelele sociale și a pus problema relației defectuoase dintre părinți și copii.

„Hărțuiri asupra fetelor, episoade inacceptabile de bullying”

Nici președintele Italiei nu a ocolit subiectul la deschiderea școlii: „În lumina reflectoarelor din presa recentă au fost prezentate unele cazuri de abateri foarte grave în care au fost implicați tineri. Jafuri, crime, bătăi între bande de tineri, violențe intolerabile și hărțuiri asupra fetelor, episoade inacceptabile de bullying și hărțuire care îi mortifică pe ceilalți băieți. Este nevoie de o acțiune amplă și pe mai multe niveluri, cu politici menite să investească în tineri și în viitor, cu intervenții structurale pentru a reduce decalajele dintre teritorii, cu strategii de extindere a oportunităților și a căilor de integrare și solidaritate, cu reprimarea infracțiunilor, în special a activității organizațiilor criminale care încearcă să se impună ca alternativă la viața civilă, la legalitate, la însăși instituțiile democratice”.

Acesta a subliniat că „școlile sunt primul și cel mai important răspuns la degradare. Școala bună este instrumentul cel mai eficient și mai valoros pe care îl are Republica pentru a crea și răspândi o cultură a legalității, a conviețuirii și a respectului în rândul generațiilor tinere”.

Italia, ca și țara noastră, are fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență al UE pentru renovarea și construcția de școli. „Școala are nevoie de întreținere și actualizare continuă. De asemenea, pentru a depăși limitele structurale. Trebuie făcute eforturi pentru a evita aglomerarea claselor, care penalizează programul și oportunitățile elevilor. Trebuie să fie garantată cu prioritate siguranța clădirilor școlare și alternanța între școală și muncă”, a mai spus șeful statului.

„Când legile sunt disprețuite și nicio autoritate nu este tolerată…”

Acesta a mulțumit profesorilor dedicați și entuziaști. „Să le asigurăm condiții economice adecvate și să le redăm pe deplin funcția pe care o merită în societate și care este uneori pusă sub semnul întrebării de părinții care nu-și dau seama că le fac rău copiilor lor” și l-a citat pe Platon: „Așa cum a învățat Platon, când copiii presupun că sunt egali cu părinții lor, când profesorii tremură în fața elevilor și preferă să-i lingușească în loc să-i îndrume, când legile sunt disprețuite și nicio autoritate nu este tolerată, atunci este un semn că tirania este pe cale să înceapă”.

Constituția republicană – carta fundamentală care reglementează și inspiră conviețuirea noastră – a stipulat că școala este deschisă tuturor. Pentru că toți cetățenii, de la naștere, sunt egali. Unul dintre pilonii Republicii se bazează pe dreptul universal la educație.

Sergio Mattarella, președintele Italiei:

„Trebuie să credem în tineri. Să ne concentrăm pe ei. Să-i ajutăm să crească. Pentru că – a concluzionat șeful statului – școala sunteți voi, dragi fete și băieți. Școala este calea voastră spre libertate. Să aveți o călătorie plăcută. Un an școlar fericit tuturor”, a mai spus acesta, iar la final a făcut mai multe selfie-uri cu elevii.

Foto: Presidency.ro

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *