Când se va termina războiul și când moare Putin – Ce răspund clarvăzătorii

Când se va termina războiul și când moare Putin – Ce răspund clarvăzătorii

 

Cei mai mulţi dintre cei care îl consultă pe clarvăzătorul ucrainean Roman Zavîdovskii îl întreabă “când se va termina războiul”, a declarat chiar el pentru AFP.

Înconjurat de lumânări şi un glob de cristal, Zavîdovskii se adresează persoanelor care urmăresc videoclipurile sale publicate pe reţelele de socializare: “Vă asigur că războiul total se va termina în 2024”.

A doua dintre cele mai frecvente întrebări este următoarea: “Când va muri Putin?”.

Previziunile făcute de cei mai populari clarvăzători din ţară adună sute de mii de vizualizări pe YouTube şi TikTok.

“Victoria este deja pe drum, dar trebuie să înţelegeţi că ea nu va fi obţinută într-o singură zi”, a declarat magicianul Serghei Kobzar într-o înregistrare video.

În Ucraina, o ţară ortodoxă în care religia a fost multă vreme reprimată în perioada fostei U.R.S.S., există un interes crescând pentru o varietate de credinţe – inclusiv pentru ocultism. “Iar războiul are mult de-a face cu acest lucru”, explică Lidia Smola, psiholog şi expert politic.

“Oamenii nu ştiu dacă ruşii vor trimite din nou (drone cu explozibili) Shahed mâine, dacă vor exista bombardamente… Nimeni nu poate să le spună când se va termina războiul”, a adăugat ea.

“Şi această incertitudine, insuportabilă pentru oameni, îi face să caute alinare. Iar pentru unii, horoscoapele şi previziunile devin o formă de sprijin”, a mai spus ea.

“Ajutarea oamenilor”

Din acest punct de vedere, Ucraina nu reprezintă un caz singular. Regatul Unit a cunoscut la rândul său o pasiune pentru ocultism în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, notează Lidia Smola.

În schimb, unii dintre ruşi sunt interesaţi de previziunile ghicitoarei bulgare Baba Vanga, care, în urmă cu mai multe decenii, a prezis că un rus cu prenumele Vladimir va deveni “Stăpânul lumii”.

Persoanele care pretind că sunt medium oferă “răspunsuri simple la întrebări foarte dificile”, a explicat Lidia Smola.

Însă speranţele false “duc la o depresie încă şi mai profundă atunci când nu se concretizează”, a avertizat psiholoaga ucraineană.

În pofida acestor aspecte, după o consultare cu Valeri Şatilovici, un clarvăzător din Kiev, Aliona Zaharcenko afirmă că o astfel de sesiune aduce rezultate mai rapide decât o şedinţă la psiholog.

“Dacă mergeţi la un psiholog, trebuie să vă explicaţi problemele multă vreme… Acolo, eu şi Valeri am discutat timp de o oră şi el a înţeles deja care erau îngrijorările mele”, a declarat această jurnalistă de 34 de ani.

Clarvăzătorii înşişi cred că răspund unei nevoi reale.

“Cred că îi ajut pe oameni în aceste vremuri”, a spus Roman Zavîdovskii, care se foloseşte în special de cărţi de tarot şi de “intuiţia” lui.

“Predicţiile îi liniştesc. Ei vor să cunoască viitorul, pentru că nu ştiu ce se va întâmpla mâine”, a adăugat el.

“Debuşeu”

Dar, în faţa acestui avânt, autorităţile ucrainene i-au luat în vizor pe clarvăzătorii rău intenţionaţi care oferă familiilor disperate perspectiva de a se reîntâlni cu cei dragi dispăruţi în timpul luptelor.

O femeie de 29 de ani care nu mai are veşti de la soţul ei a fost astfel contactată de un medium, care a convins-o să îi ofere peste 1.100 de dolari şi bijuterii din aur pentru a o ajuta să îl regăsească, a raportat poliţia din vestul Ucrainei, în septembrie.

Pe străzile din Kiev, anunţuri de mică publicitate laudă “căutările” efectuate de un clarvăzător şi un practicant de magie neagră.

Serghei Kobzar, magicianul în cauză, a dat asigurări spunând că nu acceptă astfel de cereri, deoarece persoana dispărută este în majoritatea cazurilor decedată.

“Eu sunt în favoarea renunţării la speranţă”, a explicat el.

În schimb, Valeri Şatilovici, vede un anumit interes în astfel de lucruri.

“Poate că un soţ a murit şi (soţia lui) nu îl va găsi, sau poate că el este prizonier de război… Dar dacă vezi ceva pozitiv în viitorul lui, atunci ea poate să îşi regăsească speranţa şi să găsească o motivaţie pentru a-şi continua viaţa”, a explicat el, negând totodată că “abuzează de durerea” acestor persoane.

Roman Zavîdovskii îşi justifică, de asemenea, abordarea: “Oamenii găsesc atunci când vin să mă vadă un fel de debuşeu”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *