Caniculă sufocantă în România. Fenomene extreme după valul de aer saharian: lovește potopul. Zonele unde vor fi doar 12 grade

Caniculă sufocantă în România. Fenomene extreme după valul de aer saharian: lovește potopul. Zonele unde vor fi doar 12 grade

“Genul acesta de temperaturi extreme pe care înainte le vedeam relativ rar, le vedem acum din ce în ce mai frecvent.  

Dintre toate fenomenele extreme, şi aici ne gândim la tornade, furtuni cu grindină, valurile de căldură sunt fenomenele pentru care schimbările climatice au un impact foarte clar.

Valurile de căldură sunt mai frecvente în prezent şi durata lor va fi din ce în ce mai mare.

În afară de valurile de căldură, fenomenele extreme sunt cele asociate cu instabilitatea atmosferică din timpul verii.

Asta înseamnă precipitaţii intense, furtuni care pot să producă grindină de mari dimensiuni, vânt intens sau chiar tornade”, a explicat climatologul Bogdan Antonescu, la un post TV.

Temperaturile scad până la 12 grade

Miercuri, 12 iulie, conform Administrației Naționale de Meeteorologie (ANM), vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a țării, local caniculară, cu disconfort termic ridicat și indice temperatură-umezeală (ITU) ușor peste 80 de unități, în sudul Crișanei, în Banat, sud-vestul Transilvaniei, Oltenia și Muntenia.

“Cerul va fi variabil, dar începând cu orele după-amiezii, instabilitatea atmosferică va fi pronunțată în regiunile intracarpatice, unde vor fi frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (pe arii restrânse viteze la rafală în general de 60-70 km/h), vijelii și pe alocuri averse. Izolat cantitățile de apă pot depăși 15-25 l/mp. În restul teritoriului, astfel de fenomene vor fi posibile cu totul izolat în a doua parte a intervalului. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 27 și 37 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 15 și 24 grade Celsius, mai scăzute în depresiunile din estul Transilvaniei, spre 12 grade Celsius”, anunță ANM.

În București, căldură sufocantă. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 34 grade Celsius, iar cea minimă se va încadra între 18 și 21 grade Celsius. Cerul va fi variabil, mai mult senin dimineața și noaptea. Vântul va sufla slab până la moderat.

Potop și fenomene extreme în Câmpia Română

Joi, 13 iulie, valul de căldură se va intensifica în jumătatea de sud a teritoriului, unde va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) urmând să depășească pragul critic de 80 de unități. Și în celelalte regiuni disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) pe arii restrânse va atinge și posibil va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 28 și 38 grade Celsius, dar izolat mai ridicate în sudul Câmpiei Române, până în jurul a 40 grade Celsius, iar cele minime se vor situa între 14 și 23 grade Celsius. Gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere începând din orele după-amiezii, astfel că în regiunile vestice, nordice, centrale și nord-estice, precum și la munte, iar noaptea pe arii mai restrânse și în cele sudice, vor fi perioade cu intensificări ale vântului (viteze la rafală în general de 55-65 km/h, dar izolat și de peste 80 km/h), vijelii puternice, frecvente descărcări electrice și averse. Izolat va cădea grindină, iar în intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 15-25 l/mp.

Vremea se răcește după episodul de caniculă: “Scădere chiar și de 10 grade” – Anunțul făcut de meteorologi

În Capitală, temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 39 grade Celsius, iar cea minimă va fi de 20-22 grade Celsius. Cerul va fi senin ziua, dar cu înnorări temporar accentuate noaptea, când sunt posibile intensificări ale vântului, descărcări electrice și ploi de scurtă durată.

După caniculă, urmează o răcire semnificativă 

Vineri, 14 iulie, valul de căldură se va mai pondera, totuși în Câmpia Română, în Lunca Dunării și în cea mai mare parte a Dobrogei va fi în continuare caniculă și disconfort termic foarte accentuat, în aceste zone urmând a se înregistra maxime de 34-39 grade Celsius și indice temperatură-umezeală (ITU) peste pragul critic de 80 de unități. În restul țării, disconfortul va mai diminua, în condițiile în care maximele temperaturii aerului vor fi cuprinse între 26 și 34 grade Celsius. În zonele montane și submontane, vor fi înnorări temporare și local averse care pe arii restrânse pot fi mai însemnate cantitativ și vor fi însoțite de descărcări electrice. În restul teritoriului va predomina cerul degajat, însă pentru perioade scurte pe alocuri (cu probabilitate mai mare în sud și sud-est) se vor forma nori convectivi ce vor determina oraje, rafale de vânt ce pot fi izolat mai intense, chiar vijelii și pe suprafețe mai mici averse torențiale (10-15 l/mp în timp foarte scurt). Izolat vor fi posibile căderi de grindină. Minimele termice se vor situa între 10 grade Celsius în zonele depresionare și 22 grade Celsius pe litoral.

În București va fi în continuare vreme caniculară și disconfort termic accentuat; temperatura maximă se va situa în jurul a 36 grade Celsius, cea minimă nu va coborî sub 20 grade Celsius și după-amiaza indicele temperatură-umezeala (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În mare parte a intervalului va predomina cerul degajat, dar pentru scurt timp se vor dezvolta nori convectivi și vor fi posibile oraje, rafale de vânt și averse slabe.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *