Care au fost cele mai puternice cutremure din Taiwan și ce a rămas în urma lor. La cel din 1999, au murit aproape 2.500 de oameni

Care au fost cele mai puternice cutremure din Taiwan și ce a rămas în urma lor. La cel din 1999, au murit aproape 2.500 de oameni

Cutremurul cu magnitudinea 7,4 care s-a produs miercuri, 3 aprilie, în estul Taiwanului a fost cel mai puternic seism care a lovit insula asiatică în ultimii 25 de ani. În istoria sa modernă, țara s-a confruntat cu mai multe seisme de intensitate similară care au provocat morți și distrugeri pe scară largă, potrivit The New York Times.

Autoritățile din Taiwan au anunţat că, în cutremurul de miercuri, cel puțin șapte persoane au murit în comitatul Hualien, o regiune muntoasă, acolo unde a fost localizat epicentrul seismului. În același timp, peste 700 de oameni au fost răniți.

Cutremurele din Taiwan, insulă aflată într-o zonă seismică activă, sunt frecvente. Cotidianul american The New York Times a făcut un istoric al unora dintre cele mai puternice cutremure din istoria modernă a Taiwanului.

Imagine cu o clădire avariată din Hualien, după cutremurul major care a lovit pe 3 aprilie estul Taiwanului. Foto: Profimedia

Cutremurul din Taichung, 1935

Cel mai mortal cutremur din Taiwan a înregistrat o magnitudine de 7,1 și s-a produs în apropierea coastei de vest a insulei în aprilie 1935, provocând moartea a peste 3.200 de persoane, potrivit Administrației meteorologice centrale.

Alte peste 12.000 de persoane au fost rănite și peste 50.000 de locuințe au fost distruse sau avariate.

Cutremurul din Tainan, 1941

S-a produs în orașul din sud-vestul Taiwanului în decembrie 1941, având magnitudinea de 7,3 grade. Sesismul a provocat câteva sute de morți, potrivit datelor Serviciului Geologic al Statelor Unite.

Cutremurul din Chi-Chi, 1999

Este cutremurul despre care autoritățile locale s-au referit ca fiind cel mai puternic din ultimii 25 de ani.

Cu o magnitudine de 7,6 grade, cutremurul a lovit orașul Chi-Chi din centrul Taiwanului pe 21 septembrie 1999, în jurul orei locale 02.00. Cutremurul a fost al doilea cel mai mortal din istoria insulei, potrivit Institutului american de geologie USGS și Administrației Centrală a Meteorologiei.

Imagine din 20 octombrie 1999, cu o femeie care își cară bunurile printr-o clădire distrusă din Fengyuan, centrul Taiwanului, la o lună după puternicul cutremur care a lovit insula. Foto: Profimedia

Forța sa a răsturnat clădiri până la Taipei, la aproximativ 145 de kilometri spre nord.

Aproape 2.500 de oameni au murit atunci în cutremur, iar alți peste 10.000 au fost răniți. De asemenea, peste 100.000 de case au fost distruse sau avariate.

Cutremurul Chi-Chi din 1999 a fost deosebit de mortal din cauza mai multor erori produse de om. O analiză post-cutremur a constatat că multe clădiri s-au prăbușit din cauza unor probleme structurale, cum ar fi nivelurile inferioare care suportă sarcinile prost proiectate, a declarat Lin Thung-hong, sociolog la Academia Sinica, cea mai importantă instituție de cercetare din Taiwan, citat de Voice of America News.

Cutremurul din Tainan, 2016

Cutremurul cu magnitudinea de 6,4 grade din 6 februarie 2016 a provocat prăbușirea unui complex de apartamente cu 17 etaje, din Tainan, districtul Yujing, sud-vestul Taiwanului, ucigând cel puțin 114 persoane.

Fotografie din timpul intervenției la locul prăbușirii blocului Wei Guan cu 17 etaje din Tainan, în urma cutremurului din 2016. Foto: Profimedia

USGS a spus ulterior că 90 de cutremure de aceeași magnitudine sau mai mare au avut loc pe o rază de 250 de kilometri de locația acelui cutremur în ultimii 100 de ani.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *