Care sunt cele mai bune țări pentru pensionari? Ce criterii au în vedere seniorii care emigrează

Care sunt cele mai bune țări pentru pensionari? Ce criterii au în vedere seniorii care emigrează

După o viață de muncă, unii oameni își fac curaj să lase în urmă țara în care au trăit și să emigreze. Unii pleacă la copiii care sunt stabiliți în străinătate, alții pur și simplu se îndreaptă spre locuri mai potrivite pentru a-și trăi ultima parte a vieții. Care sunt cele mai bune țări pentru pensionari și în funcție de ce criterii aleg oamenii locul în care se mută la bătrânețe.

De ce aleg unii pensionari să emigreze

Atunci când vine vorba despre a face schimbări radicale la o vârstă înaintată, românii sunt mai puțin dornici decât cei din Europa de vest, de exemplu. Care sunt însă cele mai bune țări pentru pensionari?

 

Dacă nemții, francezii sau austriecii lasă în urmă viața din țara lor pentru a se muta în locuri mai calde, mai ofertante sau pur și simplu pentru a călători, pentru români este foarte dificil să își lase în urmă casa și agoniseala de o viață și să emigreze, la peste 60 de ani.

La acest lucru se adaugă și partea financiară. În timp ce vest-europenii au venituri care le permit, la pensie, să ducă un trai decent oriunde în lume, pensiile mici ale românilor nu le permit acest lucru. Cu toate acestea, sunt pensionari care pleacă în țări în care sunt stabiliți copiii lor, pentru a ajuta la creșterea nepoților sau pur și simplu pentru a fi aproape de copii, care nu mai doresc să se întoarcă în România.

Ce criterii au în vedere pensionarii care emigrează

Cei care aleg să se îndrepte către alte țări în a doua parte a vieții iau în calcul mai multe aspecte. Europenii din nord, de exemplu, caută țări cu climă caldă. Ei se îndreaptă adesea către locuri din zona mediteraneană. Pe lângă climă, este important și nivelul de trai. Pensia pe care o încasează trebuie să le asigure un trai decent în țara în care aleg să se mute.

Beneficiile fiscale sunt, așadar, un criteriu important în alegerea locului în care oamenii se stabilesc. Un alt criteriu îl reprezintă serviciile de sănătate. Cât de ușor au acces la ele și cât acoperă asigurarea de sănătate sunt două detalii extrem de importante, mai ales la o vârstă înaintată.

Cele mai bune țări pentru pensionari

Pentru cei care emigrează, pensia va fi transferată de către statul plătitor într-un cont din țara în care se stabilesc. Din acest motiv, mulți pensionari se îndreaptă către țări cu taxe și impozite mici, astfel încât să le rămână cât mai mult din pensie.

Portugalia este una dintre țările cele mai prietenoase din punct de vedere fiscal cu pensionarii. Autoritățile de acolo au introdus o cotă a impozitului pe pensie de 10% în primii 10 ani. Pentru a se bucura de acest avantaj fiscal, pensionarii trebuie să îndeplinească anumite condiții.

Spania este o altă alegere inspirată pentru pensionari. Clima caldă, sistemul de sănătate bine pus la punct, dar și faptul că poate au rude stabilite acolo sunt criteriile care îi pot convinge pe români să se îndrepte către această țară.

Cipru și Grecia sunt alte două țări preferate de pensionari, pentru avantajele fiscale. De asemenea, mulți europeni se îndreaptă și către țări precum Slovacia sau Albania pentru ultima parte a vieții.

În urmă cu ceva timp, o agenție britanică a realizat un top al celor mai bune țări în care poți trăi la pensie. Printre primele țări votate de englezi se numără Slovenia, Portugalia, Estonia, Spania și Paraguay. Clasamentul este completat de țări precum Cehia, Ungaria, Croația, Mexic, Uruguay și Letonia.

SURSA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *