Care sunt cele mai frecvente afecţiuni primăvara

Care sunt cele mai frecvente afecţiuni primăvara

Primăvara este unul dintre cele mai așteptate anotimpuri de către noi toți. Zilele sunt mai lungi și mai călduroase de acum, natura înflorește, iar nivelul de energie crește de la o zi la alta. Însă, cu toate aceste avantaje, începutul de primăvară aduce și afecțiuni specifice perioadei. Vezi care sunt cele mai frecvente afecțiuni primăvara, dar și cum să previi apariția simptomelor!

Schimbarea anotimpurilor este o perioada de tranziție în care diferența de temperatură poate avea un impact semnificativ asupra sănătății noastre. Este perioada în care pot apărea cele mai frecvente afecțiuni de primăvără din cauza modificărilor bruște, temperaturi scăzute sau ridicate, care pot varia de la o zi la alta. Citește care sunt cele mai frecvente afecțiuni primăvara și la ce simptome să fii atent în sezonul cald!

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Care sunt simptomele alergice

Sezonul alergiilor debutează primăvara, chiar din luna februarie, în funcție de temperatura de afară. Alergia, atât în rândul adulților, cât și a copiilor, se poate manifesta prin următoarele simptome:

Nas înfundat;
Secreții nazale apoase;
Strănuturi dese;
Mâncărime de nas și gât;
Tuse care este mai accentuată dimineața și seara;
Lipsă de concentrare;
Respirație greoaie.

Cele mai frecvente afecțiuni care se manifestă primăvara

Infecțiile respiratorii

Simptomele astmului, în timpul sezonului de primăvară se pot accentua din cauza creșterii polenului în aer. Astfel, se poate declanșa o reacție alergică la nivelul căilor respiratorii, reacție ce poate duce la inflamarea căilor și pot apărea simptome precum dificultăți de respirație, șuierat al respirației, wheezing, tuse sau chiar și senzația de oprire a respirației.

Pentru prevenirea accentuării simptomelor și pentru a preveni exacerbarea astmului este indicat, mai ales la început de primăvară, să eviți expunerea la polen și alți alergeni, dar și să administrezi corect medicamentația, dacă este cazul, potrivit instrucțiunilor medicului specialist.

Rinita alergică este o afecțiune des întâlnită la început de primăvară, care apare din cauza alergiilor la polenul de copaci, flori sau iarbă, particule care sunt eliberate în aer.

Printre simptomele specific rinitei alergice, care este cunoscută și sub denumirea de febra fânului, amintim strănut, congestive nazală, secreții nazale apoase, iritații la nivelul ochilor.

Pentru a preveni rinita alegică de primăvară, este indicat să eviți expunerea la polenul care poate declanșa simptomele, dar și să urmezi tratamentul medicamentos cu antihistaminice, care pot reduce reacția alergică, potrivit indicației medicului specialist.

Descoperă și: Cum să te adaptezi la ora de vară 2024

Problemele cardiace sunt frecvente la început de primăvară

Hipertensiunea arterială poate apărea din cauza schimbărilor bruște de temperatură ori a creșterii activității fizice. De asemenea, lumina solară și schimbările de temperatură pot afecta ritmul cardiac și se pot agrava aritmiile cardiace.

După perioada sedentară de iarnă, multe persoane pot începe să fie mai active primăvara, iar asta poate duce la creșterea bruscă a tensiunii arteriale.

Durerile de cap și migrenele pot fi frecvente la început de primăvară

Schimbările de temperatură, presiunea atmosferică și instabilitatea vremii pot fi factori declanșatori pentru durerile de cap persistente și migrenele.

Afecțiuni digestive

La început de primăvară, consumul alimentelor verzi, legume crucifere, poate duce la apariția mai multor probleme digestive printre care balonare, diaree sau constipație. Creșterea infecțiilor virale și bacteriene poate fi un factor negativ ce poate provoca diaree.

Este recomandat spălatul pe mâini regulat și evitarea consumului de alimente ce ar putea fi contaminate. De asemenea, este recomandat un consum ridicat de lichide, pentru a evita deshidratarea.

Astenia de primăvară

Senzația de oboseală și slăbiciune este resimțită adesea în rândul multor persoane odată cu venirea primăverii. Astenia de primăvară apare în urma efortului pe care organismul îl depune pentru a se adapta noilor condiții atmosferice și poate provoca dureri de cap, oboseală cronică, slăbiciune, epuizare fizică și emoțională, scăderea capacității de concentrare sau stări de irascibilitate.

Dermatita de contact

Dermatica de contact poate apărea în urma contactului cu diferite plante ori substanțe care pot irita pielea. Simptomele principale ale afecțiunii sunt roșeață, mâncărime, uscăciunea pielii sau apariția unui leziuni la nivelul pielii.

Tratamentul se stabilește de către medicul specialist și poate include folosirea unor creme sau a unui tratament cu medicamente imunosupresive, dacă este cazul.

Boala Lyme

Borelioza sau boala Lyme se mai numește și boala căpușei și se poate transmite oamenilor prin mușcătura de căpușă din genul Ixodes. La început de primăvară, căpușele sunt mai active și dacă pielea este expusă în zonele ierboase, acestea se pot atașa mai ușor de piele.

Alimente pe care să le eviți dacă suferi de o afecțiune sezonieră

Dacă deja suferi de o afecțiune sezonieră, care debutează la început de primăvară, este recomandată să eviți consumul anumitor alimente, deoarece simptomele se pot agrava. Printre alimentele pe care este recomandat să le eviți dacă suferi de afecțiuni respiratorii se numără condimentele iuți (boia, piper, muștar), alimente sărate și acide, băuturi carbogazoase și grăsimi.

Cele mai frecvente afecțiuni de primăvară la copii

Și în rândul copiilor, primăvara vine cu o serie de provocări la nivelul sistemului imunitar. Pe lângă afecțiunile specifice copilăriei, care sunt transmisibile mai ușor în colectivitate, la grădiniță sau creșă, la început de primăvară, odată cu vremea încălzită, apar și afecțiunile comune de primăvară. Printre ele, amintim:

Infecții respiratorii la copii

Cele mai multe și comune afecțiuni respiratorii în rândul copiilor sunt cele cauzate de răceli și viroze de sezon precum sinuzită, bronșită sau virus respirator.

Simptomele comune în aceste cazuri sunt secrețiile nazale, tuse, febră ușoară, care trece cu medicamentație ușoară, prescrisă de către medicul specialist.

În acest caz, hidratarea este esențială, consumul regulat de lichide, dar și evitarea contactului cu alte persoane bolnave.

Afecțiuni de primăvară la copii – gastroenterocolita

Infecția care se manifestă prin vărsături, dureri de burtă, crampe abdominale sau diaree, gastroenterocolita este afecțiune contagioasă, cauzată de bacterii. Copiii sunt expuși mai ușor la această afecțiune deoarece nu se spală constant și corespunzător pe mâini, și pot transmite mai ușor boala de la unul la altul. Și în acest caz, hidratarea este esențială și, pe lângă consumul de apă, se pot lua și săruri de rehidratare, doar potrivit indicațiilor medicului.

Nu este o afecțiune gravă, poate trece în 7-10 zile de la debut, însă copilul trebuie atent supraveghat în această perioadă.

Alergiile de primăvară la copii

Alergiile de primăvară în rândul copiilor apar atunci când factori iritanți din mediul înconjurător intră în nas, ochi sau gât. Cel mai comun factor iritant la început de primăvară este polenul. Pot apărea simptome de nas înfundat, strănut, secreții apoase, piele uscată sau piele roșie, iritații însoțite de mâncărimi, dificultăți în respirație și tuse.

Afecțiuni de primăvară la copii – conjunctivita

Ochi roșii sau roșeață însoțită de secreții uscate, abundente, de culoare galben-verzui pot fi simptome ale conjuctivitei. Afecțiunea este cauzată de infecții virale sau bacteriene, care ajung la nivelul ochilor din cauza mâinilor murdare și ulterior atingerea ochiului. Este o afecțiune contagioasă care se poate transmite ușor de la un copil la altul și care se tratează doar conform tratamentului prescris de către medicul specialist.

Boli ale copilăriei care pot apărea la început de primăvară

Boala gură-mână-picior – afecțiune contagioasă care se manifestă prin apariția unor iritații în jurul gurii, pe palme și picioare.
Roseola infantum – afectează sugarii și copiii mici, și se manifestă cu o erupție rozalie pe piele.
Varicela – sau vărsat de vânt, afectează copiii mici și se manifestă prin febră, puseu de temperatură, erupții pe pele.

Cum previi apariția afecțiunilor de primăvară

Evită expunerea la alergeni, evită polenul;
Hidratează-te în mod optim;
Fă mișcare în fiecare zi;
Respectă un regim alimentar echilibrat, o dietă sănătoasă;
Menținerea unei igiene corespunzătoare;
Alege vestimentația potrivită în funcție de perioada zilei;

Sursă info: basarihastanesi.com; livescience.com

Sursă foto: 123rf.com

Citește și: Ce este Gemini, noul model de inteligență artificială (AI) de la Google

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *