Cartea care a fost învelită în piele de om. Se află într-una dintre cele mai celebre biblioteci din lume. Ce scrie în ea

Cartea care a fost învelită în piele de om. Se află într-una dintre cele mai celebre biblioteci din lume. Ce scrie în ea

Cărțile sunt adevărate comori, mai ales dacă sunt păstrate în condiții optime. În lume, există multe biblioteci care au pe rafturi sute de mii de cărți, care mai de care mai interesante. Însă, dintre toate, puține sunt cele ale căror coperți sunt realizate din piele umană. Un astfel de exemplar se află în Statele Unite ale Americii.

În posesia cărei biblioteci se află exemplarul învelit în piele umană

De multe ori am auzit replica ”nu judeca o carte după copertă”. Aceasta are multe înțelesuri, însă, cum trebuie să procedezi atunci când coperta cărții conține piele de om?! Pe cât de ciudat poate părea, un astfel de exemplar inedit se află în America.

Biblioteca Universității Harvard găzduiește de mai bine de un secol o astfel de carte. Materialul învelit în piele umană este scris în franceză, datează de la 1880 și are o poveste foarte interesantă.

Cartea se numeste ”Des destinées de l’âme”, iar coperțile ei au fost legate cu piele umană timp de mai bine de un secol. Acum, Universitatea Harvard a făcut public un comunicat prin care a dezvăluit ce se va întâmpla, de acum încolo, cu acest exemplar.

Dat fiind conextul actual, Universitatea Harvard a ajuns la concluzia că a fost o adevărată eroare să păstreze cartea legată cu piele de om atâta timp. Ba mai mult, reprezentanții au transmis că vor îndepărta pielea umană de pe exemplar și își cer scuze pentru acest incident.

”Bibliotecile Harvard îşi recunosc eşecurile în această chestiune, care afectează demnitatea unei fiinţe umane ale cărei rămăşiţe au fost folosite pentru a lega cartea. Ne cerem scuze față de cei care au fost afectați.”, au spus reprezentanții Harvard, potrivit stirileprotv.ro.

Pielea a fost luată de pe pacientul bolnav fără ca acesta să își exprime consimțământul

Universitatea Harvard a ajuns la această concluzie după ce a analizat mai bine principiile din prezent. Astfel, s-a luat decizia de a renunța la pielea umană pentru că nu coincide standardelor etice pe care instituția le promovează de ani de zile.

Cartea scrisă de Arsène Houssaye a ajuns în posesia bibliotecii printr-o conjunctură care nu a ridicat deloc semne de întrebare. Un student a oferit exemplarul bibliotecii în anul 1934. Abia mult mai târziu s-a descoperit detaliul macabru.

În 2014, experții de la biblioteca Harvard au făcut mai mult teste. Atunci, a rezultat că exemplarul nu avea deloc o copertă obișnuită. Cartea ”Des destinées de l’âme” avea urme de piele umană atât pe copertă, cât și pe accesoriile care o țineau legată.

Arsène Houssaye, cel care a scris cartea, a prezentat exemplarul unui bun prieten. Acesta era medic și iubea să citească. Tot el a avut ideea de a înveli cartea în pielea unui fost pacient care a murit și care a suferit de tulburări psihice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *