Cartierele din București care ar avea de suferit serios în cazul unui cutremur. Sunt patru la număr și formează zona roșie. Sute de mii de oameni locuiesc aici

Cartierele din București care ar avea de suferit serios în cazul unui cutremur. Sunt patru la număr și formează zona roșie. Sute de mii de oameni locuiesc aici

După marele cutremur din 4 martie 1977, bucureștenii trăiesc cu teama revenirii unui seism major. În acest scenariu de coșmar, mai multe cartiere din Capitală ar înregistra pagube majore.

Cele mai afectate zone din București

Un cutremur similar cu cel din 1977 ar transforma în zone roșii cartierele Pipera, Aviației, Pantelimon și Otopeni. „În Bucureşti nu ai voie să proiectezi structuri din oţel, pentru că sunt foarte flexibile, exact ce n-ai voie aici”, spunea cu ani în urmă reputatul seismolog Gheorghe Mărmureanu, fostul director al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.

În opinia lui Mărmureanu, un cutremur de mare intensitate nu va lovi România în curând iar faptul că se înregistrează seisme dese de mică  magnitudine înseamnă că energia acumulată în scoarța pământului se eliberează mai des, reducând riscul unui cataclism.

Un viitor seism, de mare adâncime

Totuși, seismologul nu exclude un viitor cutremur major, de mare magnitudine (7,2-7,9) dar apreciază că acesta va fi unul de mare adâncime, ceea ce ar duce la disiparea energiei pe suprafețe foarte mari, de mărimi continentale.

„Cu cât e mai adânc, cu atât energia se disipă pe o suprafaţă mai mare. Va fi o suprafaţă foarte mare, de la Moscova la Cairo. Pe toată Europa, aş spune”, afirma Gheorghe Mărmureanu pentru Antena3.

„Adâncimea va fi de 150-170 de km. Şansele sunt foarte mari să fie după 2040 – 2041. Sunt calcule de peste trei secole şi care văd că se satisfac. Văd că până acum nu am greşit deloc”, a mai spus seismologul.

Centrul vechi, pericol major

În București în cazul unui cutremur major, Centrul Vechi rămâne zona cu cel mai mare risc, sunt clădiri vechi, foarte vechi iar căile de acces în cazul de prăbușire a imobilelor vor îngreuna foarte mult munca salvatorilor.

„Nu este de joacă, nu e de glumit cu aceste blocuri cu bulină roșie! Au rămas puține în toată țara, o mare parte dintre locatari au părăsit aceste imobile, mai ales în zona Lipscani. Un astfel de bloc trebuie consolidat serios.

Mai sunt cam cinci ani în care în România nu se vor înregistra cutremure mari, conform unor statistici, dar și aceste calcule sunt uneori incerte. Ce mai e sigur în lumea asta?! Totuși, ar mai fi timp pentru consolidări și pentru verificarea structurii”, a precizat Gheorghe Mărmureanu pentru Ziua de Constanța.

Nu în ultimul rând, specialiștii vorbesc despre necesitatea actualizării și dezvoltării bazei de date despre clădirile din București. Există încă multe care nu apar pe liste, nu au fost expertizate și se știu puține lucruri despre ele.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *