Cât a plătit România numai pentru aducerea în țară a lui Cristian Baicu, fugit în Republica Dominicană

Cât a plătit România numai pentru aducerea în țară a lui Cristian Baicu, fugit în Republica Dominicană

57.000 de lei, adică peste 11.000 de euro a costat statul român doar aducerea în țară a lui Cristian Baicu, condamnat definitiv în 2014 la patru ani de închisoare pentru fraude cu carduri bancare și adus în țară în decembrie 2023 după 9 ani, a anunțat ministra Justiției, Alina Gorghiu, vineri, 19 ianuarie.

„Anul trecut, în 2023, statul român a cheltuit peste 10 milioane de lei ca să aducem în ţară persoanele urmărite internaţional. Faceţi socoteala şi vă daţi seama cam cât înseamnă acest impact şi o să vă dau doar 3 cazuri ca să realizaţi care ar fi cheltuiala statului român cu unele dintre cele mai scumpe misiuni pe care le-am realizat, cu cheltuieli suportate de stat”, a spus Alina Gorghiu, într-o conferință de presă în Timiș, potrivit news.ro.

Ministrul Justiției a continuat: „Am adus din Brazilia două persoane, doi fugari şi doar faptul că a trebuit să-i aducem înapoi ca să-i băgăm în sistem sistemul penitenciar românesc, ca să îşi execute pedeapsa, ne-a costat 82.000 de lei”, a afirmat Gorghiu.

Al treilea exemplu a fost Cristian Baicu, fugit în 2014 în Republica Dominicană și adus în România în decembrie 2023. „Ca să-l aducem pe Baicu Cristian, statul român a scos din buget 57.173 lei şi am mai adus un alt fugar, pe care îl cheamă Mitroi Octavian, din Costa Rica, 54.300 lei”, a spus ministrul.

Ea a făcut un apel la sprijinul adoptării „unei legislaţii sănătoase şi dacă aveţi propuneri de îmbunătăţire vă rog să le faceţi, pentru că problema aceasta trebuie rezolvată de statul român şi mă bazez pe suportul dumneavoastră”.

Gorghiu s-a referit la faptul că Ministerul Justiţiei a iniţiat un proiect legislativ aflat în dezbatere publică, prin care fugarul trebuie să suporte costurile aducerii sale în ţară. Peste 10 milioane de lei, adică peste 2 milioane de euro a plătit România în 2023 pentru aducerea în țară a unui număr total de 735 de fugari.

Autorităţile nu au reuşit în ultimii ani să aducă în România mai mulți fugari celebri, condamnați definitiv la închisoare cu executare, precum Ionel Arsene (Italia), Alina Bica (Italia), Mario Iorgulescu (Italia), Dragoș Săvulescu (Italia), Daniel Dragomir (Italia), Paul de România (Franța), Sebastian Ghiță (Serbia) și Sorin Oprescu (Grecia). Cel mai recent nume sonor pe lista fugarilor este Cătălin Cherecheş (Germania), al cărui termen de predare în România este incert în acest moment.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *