Caz șocant de SCLAVIE în România: Persoane ținute în condiții inumane pentru muncă forțată în Covasna, de 3 ani – La ce erau supuse

Caz șocant de SCLAVIE în România: Persoane ținute în condiții inumane pentru muncă forțată în Covasna, de 3 ani – La ce erau supuse

 

Un nou caz șocant de sclavie a fost identificat de oamenii legii în două sate din județul Covasna în urmă cu câteva zile. Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Covasna au anunțat că două persoane cu boli psihice şi fizice au fost supuse la muncă forţată timp de aproape trei ani. Acestea au fost ținute captive pentru muncă forțată în schimbul găzduirii lor, în condiții inumane.

Cele două persoane au fost eliberate din anexa unei locuințe și internate urgent la spital după ce au trăit ani întregi în condiții insalubre. Doi inculpați au fost deja arestați preventiv pentru 30 de zile. 

Cazul de sclavie a fost descoperit la data de 24.08.2023, o zi mai târziu, procurorii DIICOT Covasna au reținut doi inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane în formă continuată. Aceștia au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzați de trafic de persoane.

Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Covasna, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroului Teritorial Covasna, au documentat activitatea infracțională a unor persoane bănuite de trafic de persoane.

Din cercetări s-a tras concluzia că din 2020 până în prezent, două persoane ar fi primit și adăpostit în locuința lor, alte două persoane. În schimb, le-au exploatat prin supunerea la muncă fizică, ținerea în stare de sclavie sau alte procedee asemănătoare lipsirii de libertate ori de aservire, a transmis DIICOT într-un comunicat de presă.

„În fapt, s-a reținut că inculpații cel puțin din anul 2020 și până la data de 24 august 2023, au primit și adăpostit  în locuința lor, două persoane vătămate   în vederea exploatării   prin supunerea la muncă  fizică, ținerea în stare de sclavie   sau alte procedee asemănătoare lipsirii de libertate ori de aservire,   profitând de imposibilitatea acestora de a se apăra  sau de a-și exprima voința ori de starea de vădită vulnerabilitate determinată  de nivelul  scăzut de educție  și de  sănătatea precară fizică și psihică.

Ca urmare a punerii în executare a mandatului de percheziție domiciliară emis de Tribunalul Covasna, s-a constatat că într-o anexă a locuinței inculpaților, se aflau cele două persoane vătămate adăpostite  în condiții  precare de igienă  și   având  probleme evidente de sănătate, de natură fizică și psihică, ceea ce a impus spitalizarea lor în regim de urgență.

În cursul aceleiași percheziții au fost descoperite în locuința inculpaților actele de identitate ale victimelor, suma de 4.000 euro, un telefon mobil și mai multe înscrisuri de interes pentru  cauză.

La data de 25.08.2023, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Covasna a dispus arestarea preventivă a inculpaților, pentru o perioadă de 30 de zile.

Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Covasna, cu sprijinul polițiștilor Serviciului Criminalistic și posturilor de poliție Ozun și Chichiș, precum și o echipă de luptători din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Covasna”, potrivit precizărilor DIICOT.

Un caz răsunător de sclavie din România ultimilor ani este cel de la Berevoești, județul Argeș. Dosarul “stapanilor de sclavi din Berevoesti” a fost deschis in 2016, la opt ani după ce clanurile de romi din localitate au recrutat si au exploatat prin munca 40 de oameni, adulti, dar si copii. În acest caz, 39 de traficanti de persoane au fost trimise in judecata si apoi condamnate la pedepse cuprinse intre 2 ani si 6 luni si 18 ani si 10 luni de inchisoare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *