Cazul unei văduve ucrainene care nu poate folosi materialul seminal conservat al soțului ei, căzut pe front. Avocat: „I se interzice dreptul de a naște. Lege scandaloasă”

Cazul unei văduve ucrainene care nu poate folosi materialul seminal conservat al soțului ei, căzut pe front. Avocat: „I se interzice dreptul de a naște. Lege scandaloasă”

În Ucraina a fost interzisă utilizarea materialului seminal conservat al soldaților după moartea lor, relatează TSN. Avocata Olena Babici a povestit cazul văduvei unui militar ucrainean care, în timpul vieții, și-a crioconservat materialul seminal înainte de a merge pe front. 

Dar după moartea militarului, când soția acestuia a dorit să folosească materialul genetic, s-a lovit de o lege care interzice utilizarea materialului biologic după moarte.

Cuplul a visat să aibă copii, așa că a crioconservat sperma soțului înainte ca acesta să plece pe front. Au întocmit toate documentele necesare, contract, o procură pentru soție, o declarație privind utilizarea materialului genetic pentru nașterea unui copil.

Bărbatul a murit. iar soția lui nu va putea să folosească sperma congelată pentru a rămâne însărcinată, din cauza legii adoptate.

„Permiteți-mi să vă reamintesc că, recent, legislatorii noștri au fost atât de îngrijorați de componenta financiară a crioconservării materialului biologic al personalului militar, încât au adoptat o lege care interzice utilizarea spermei unui militar după moartea acestuia. Începând cu luna martie, clinicile vor fi obligate să-l elimine”, a explicat avocata Babici, care o consiliază pe văduva ucraineană.

Cum îi explici unei femei îndurerate care, în urmă cu doar câteva luni, întocmea documente cu soțul ei pentru a avea un copil, că în timp ce soțul ei apăra statul și moare pentru patrie, parlamentarii noștri l-au lipsit literalmente de dreptul de a fi tată după moartea lui? Legea e scandaloasă!

Avocatul Olena Babici

Legea cu privire la „asigurarea dreptului militarilor și altor persoane la paternitate biologică (maternitate)” a fost adoptată de Rada Supremă în noiembrie 2023 și intră în vigoare la 22 martie 2024. 

La paragraful 3 s-a adăugat următoarea dispoziție: „În caz de deces sau recunoaștere ca decedat, depozitarea celulelor reproductive ale unei persoane încetează. cu eliminare ulterioară”.

„Îmi pare rău, dar nu pot înțelege motivul acestei interdicții. De ce statul, în loc să ofere acest drept legal, de a avea copilul de dorit de la un om iubit care a murit apărând chiar acest stat. îi interzice dreptul de a naște?”, a mai spus Olena Babici.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *