Ce amendă a primit proprietarul blocului care se ridică în Strada Icoanei, unde au fost demolate case de peste 100 de ani

Ce amendă a primit proprietarul blocului care se ridică în Strada Icoanei, unde au fost demolate case de peste 100 de ani

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat marți, 8 august, că proprietarul clădirii care se construiește vis-a-vis de Școala Centrală, pe strada Icoanei 2-8, va plăti 10.000 lei amendă, susținând că autorizația a expirat. În plus, edilul va face o nouă plângere la Parchet, pentru că organele penale se mişcă lent.

„Pentru că este într-o zonă în care noi dăm autorizaţie, avem conform legii atributul de a verifica executarea autorizaţiilor şi lucrărilor din zona în care noi dăm autorizaţia. Beneficiarul, proprietarul ne-a refuzat accesul în clădire. Am fi vrut să vedem la interior dacă s-au făcut finisajele, dacă s-au pus uşile, dacă funcţionează instalaţiile electrice, dacă funcţionează ceea ce trebuie să funcţioneze la o clădire. Nu ni s-a permis accesul. O să dăm o amendă de 10.000 lei. Între 3.000 şi 10.000  lei avem dreptul să o facem”, a spus Nicușor Dan, potrivit news.ro.

Această clădire are o autorizaţie care în mod evident este expirată. Pentru că proprietarii ştiu că autorizaţia lor este expirată în fals, ne-au trimis o hârtie oficială în data de 2 august în care spun că au terminat lucrările, ceea ce se vede că nu e cazul. Lucrările continuă. Atunci când am venit eu aici, acum trei sferturi de oră, au plecat 20i de muncitori. În mod evident, lucrările continuă şi la interior şi la exterior.

Primarul Nicușor Dan:

El a precizat că „vom face a cincea sau a şasea plângere la Parchet cu privire la Icoanei 2-8 în care o să spunem că se lucrează fără autorizaţie”, dar a adăugat că Parchetul se mișcă greu.

„În orice stat civilizat, dacă un privat minte într-o hârtie oficială către o autoritate, dacă continuă lucrările fără autorizaţie, vine poliţia şi pune cătuşe celor care fac lucrul acesta. În România, teoretic, lucrurile funcţionează la fel, în sensul că avem un organ penal, Parchetul. Pentru că aici suntem într-o zonă protejată, legea spune că orice lucrare fără autorizaţie este infracţiune şi atunci trebuie să intervină Parchetul. Din experienţa noastră Parchetul intervine cu foarte mare dificultate, cum a dovedit-o în cazul Icoanei 2-8”, a mai spus Nicușor Dan.

Precizările au venit în contextul în care trei case cu o vechime de peste 100 de ani, aflate pe strada Icoanei 2-8, vis-a-vis de Școala Centrală au fost demolate la finalul anului 2021. Autorizația de demolare a fost dată de fostul primar general, Gabriela Firea, în ultimele zile de mandat.

Așa arăta zona înaintea demolărilor

Devoltatorii imobiliari construiesc în locul fostelor case un bloc de patru etaje. Strada Icoanei este însă o zonă protejată, acolo fiind mai multe clădiri-monument istoric, printre care Școala Centrală.

Așa arăta zona după demolări
  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *