Ce au aflat jurnaliștii specializați în analiza datelor, după ce au pus cap la cap imaginile cu explozia de la spitalul din Gaza

Ce au aflat jurnaliștii specializați în analiza datelor, după ce au pus cap la cap imaginile cu explozia de la spitalul din Gaza

Imagini din parcarea Spitalului Baptist Al-Ahli din oraşul Gaza, înregistrări video din zone aflate în apropierea unităţii medicale şi datele adunate de jurnaliştii de investigaţie de la publicaţia Bellingcat, specializați în analiza datelor din surse publice, aduc detalii importante despre natura exploziei de marţi.

Armata israeliană a dat vina pe o rachetă lansată de gruparea Jihadul Islamic Palestinian care ar fi ratat ţinta, iar organizaţia teroristă Hamas a susţinut că israelienii sunt cei responsabili pentru explozia de marţi seara de la Spitalul Baptist Al-Ahli din Gaza.

Ce spun imaginile care arată urmările exploziei?

O înregistrare video postată de Instagram şi analizată de jurnaliştii Bellingcat arată posibilul crater de impact al bombei şi gropile formate în urma a ceea ce ar putea fi explozia unei muniţii. Imaginile arată pagube importante: maşinile din parcare sunt grav deteriorate şi arată ca şi când ar fi fost cuprinse de flăcări. Inclusiv un gard ar fi fost distrus de explozie.

„Incompatibile cu o lovitură aeriană”

Punctul de impact identificat are o suprafaţă de aproximativ un metru pătrat şi o adâncime de aproape 30 de centimetri. Jurnaliștii Bellingcat au reușit să identifice cu precizie coordonatele punctului de impact (31.504890, 34.461640).

Postare de la locul exploziei

„Chiar şi cea mai mică muniţie JDAM lasă un crater de 3 m. Deteriorarea generalizată a suprafeței și lipsa totală a craterului, incompatibile cu o lovitură aeriană”, a scris pe X, fost Twitter, Marc Garlasco, consilier militar al organizaţiei olandeze „PAX for Peace”, citat de Bellingcat. Muniţiile JDAM (Joint Direct Attack Munition) sunt folosite de armata israeliană la atacurile din Gaza.

O altă înregistrare postată marţi seara pe platforma X arată o zonă cu iarbă, aflată în apropierea spitalului, pe care sunt întinse peste 20 de cadavre. Potrivit jurnaliştilor Bellingcat, care nu au publicat imaginile, pe iarbă au mai fost identificate paturi, pături şi alte obiecte personale.

„Luate împreună, aceste două înregistrări video indică faptul că zona era probabil ocupată de persoane care se odihneau sau dormeau acolo în momentul exploziei”, susţin jurnaliştii.

BBC: Nu sunt daune semnificative la clădiri

Şi BBC Verify a analizat detaliile clădirilor și configurația spitalului Al-Ahli cu imagini din satelit. Jurnaliștii specializați în verificarea faptelor de la postul public britanic susţin că explozia a avut loc într-o curte care face parte din incinta spitalului.

Imaginile de la sol după explozie nu arată daune semnificative la clădirile spitalului din jur, dar arată urme de arsură și mașini incendiate.

Spitalul este deținut și administrat de Biserica Anglicană. Richard Sewell, decanul Saint George’s College din Ierusalim, a declarat pentru BBC că aproximativ 1.000 de persoane strămutate se adăposteau în curte în momentul în care a avut loc explozia, iar aproximativ 600 de pacienți și angajați se aflau în interiorul clădirii.

IDF: Dacă ar fi fost o bombă israeliană, nimic nu ar mai fi fost intact

Locul de impact a fost identificat şi într-o imagine prezentată, miercuri, într-o conferinţă de presă, de şeful unităţii purtătorului de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene (IDF), Daniel Hagari, în ciuda faptului că acesta a declarat că „nu pot fi identificate cratere la faţa locului”.

Joi, un alt purtător de cuvânt al IDF, Jonathan Conricus, a admis existenţa craterului şi a declarat că dimensiunea sa indică faptul faptul că explozia nu a fost cauzată de muniţia israeliană.

„Parcurgeți imaginile cu rachete care au avut impact în Sderot, Ashkelon, în Be’er-Sheva, veți vedea locuri foarte asemănătoare. Un crater mic, o mulțime de urme de funingine și foc și puteți vedea că toate clădirile din jur sunt în general intacte. Dacă o bombă israeliană mare ar fi fost aruncată aici, nimic din toate acestea nu ar fi fost intact”, a explicat oficialul.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că Spitalul Baptist Arab Al-Ahli era operațional, iar pacienții, lucrătorii din domeniul sănătății și persoanele strămutate în interiorul țării se adăposteau acolo când s-a produs explozia.

Ministerul palestinian al Sănătății a susţinut miercuri că 471 de persoane au fost ucise în explozie. Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat că acest număr a fost umflat în mod deliberat, dar nu a publicat propria evaluare a numărului de morți.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *