Ce este dieta MIND – idei de meniu zilnic pentru dietă

Ce este dieta MIND – idei de meniu zilnic pentru dietă

Una dintre cele mai în vogă diete de slăbit în ultima vreme este dieta MIND, un model alimentar care promovează sănătatea creierului și reducerea riscului bolilor neurodegenerative.

Dieta MIND reprezintă cel mai nou regim de slăbit, popular în întreaga lume datorită modului inovator în care sunt combinate alimentele cu scopul de a proteja sănătatea creierului.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Ce înseamnă dieta MIND

Dieta MIND a fost creată de cercetătorii de la Rush University Medical Center cu scopul de a avea un impact pozitiv asupra funcției cognitive și de a preveni apariția bolii Alzheimer ori a altor afecțiuni neurologice. Dieta MIND presupune urmarea unui regim alimentar cu impact pozitiv asupra creierului, combinarea unor alimente bogate în antioxidanți, acizi grași, omega-3, minerale și vitamine, toate acestea având rolul de a proteja și de a susține creierul.

Cum funcționează dieta pentru sănătatea creierului

Principiul de bază al dietei MIND este stabilirea unui plan alimentar care să includă consumul mai multor alimente sănătoase pentru dezvoltarea optimă și protejarea creierului. Astfel că din alimentația zilnică nu lipsesc fructe, legume, cereale integrale, carnea de pește, uleiul de măsline sau nucile.

Un nou trend în materie de slăbit sănătos, dieta MIND are la bază 15 grupe alimentare, majoritatea dintre ele fiind recomandate pentru un consum regulat, deoarece sunt considerate hrană naturală pentru creier.

Planul alimentar al dietei MIND

Dieta MIND se bazează pe consumul alimentelor sănătoase, cu regularitate, și evitarea pe cât posibil a alimentelor dăunătoare, care ar putea inflama organismul. Un plan alimentar care abordează o alimentație echilibrată, consum de nutrienți esențiali pentru dezvoltarea armonioasă a creierului, dar și pentru prevenirea apariției bolilor cronice precum boli cardiovasculare, diabet sau obezitate.

Planul alimentar al dietei

Grupele alimentare recomandate pentru consum în dieta MIND pun accent pe alimentele bogate în antioxidanții compuși, care ajută la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ, dar și a radicalilor liberi. Iată și câteva recomandări de alimente bune de consumat în dieta minții:

Legume cu frunze verzi: spanac, salată verde etc;
Legume proaspete de sezon;
Oleaginoase;
Leguminoase cu bob precum linte, năut sau fasole;
Cereale integrale;
Pește;
Carne de pasăre;
Lactate fermentate;
Ulei de măsline;

Alimente care nu sunt recomandate în dieta MIND

Există și o serie de alimente ce trebuie evitate în dieta MIND, deoarece acestea ar putea avea efecte adverse asupra sănătății creierului. Nu se recomandă consumul de:

Alimente procesate;
Alimente bogate în zahăr;
Produse de patiserie;
Alimente prăjite în exces;
Băuturi alcoolice;
Carne roșie în exces;
Brânză în exces.

Idei de meniu pentru dieta MIND

Idei pentru mic-dejun în dieta MIND

Smoothie făcut din căpșuni și banană;
Clătite dietetice din afine proaspete;
Iaurt cu fructe de pădure;
Fulgi de ovăz cu fructe de pădure și câteva migdale;
Sandvici cu pâine integrală, ou poșat și avocado;
Omletă cu legume la cuptor;
Un pahar de lapte de migdale și două ouă fierte și avocado.

Idei pentru prânz în dieta MIND

Salată verde cu carne de curcan;
Salată de ton cu ardei, roșii cherry și pâine integrală;
Piept de pui la grătar cu hummus;
Orez brun cu legume, morcov, ardei;
Salată de varză cu năut, roșii cherry, castraveți și ulei de măsline;
Sandvici cu carne de curcan și salată verde;
Salată de spanac cu năut, bruschete din pâine integrală cu roșii cherry.

Idei de cină în dieta MIND

Somon la grătar cu spanac sotat;
Salată de quinoa cu legume;
Salată verde/salată de varză cu broccoli;
Paste din năut integral cu sos roșu;
Friptură de curcan cu salată de varză și mărar;
Carne de pui la cuptor cu salată verde sau legume la abur;
Quinoa fiartă cu fasole verde și ulei de măsline.

Idei de gustări permise în dieta MIND

Fructe de pădure – afine, zmeură, mure;
O mână de migdale;
Nuci, semințe;
Fructe proaspete de sezon.

Pe lângă alimentația esențială, dieta care susține sănătatea creierului este asociată și cu mișcarea. Sportul trebuie să fie inclus zilnic în program, fie prin exerciții intense, dacă preferi, fie prin mișcare zilnică ce poate consta în plimbări în aer liber, mers pe bicicletă, înot. 

Pe termen lung, dieta reprezintă, de fapt, un stil de viață sănătos, care încurajează și pierderea în greutate, dar are grijă de sănătatea creierului și previne bolile cronice.

Orice dietă, înainte de a fi urmată, trebuie discutată cu medicul specialist, pentru a primi recomandările personalizate în funcție de nevoile nutriționale ale fiecărui organism. Spre exemplu, dacă există alergii sau intoleranțe la anumite alimente, acestea pot fi înlocuite în dieta MIND cu alimente care să ofere aceleași beneficii organismului.

Așadar, dieta MIND reprezintă planul alimentar care încurajează consumul regulat de fructe, legume și cereale, alimente esențiale pentru sănătatea creierului. Alimentația este benefică din punct de vedere neurologic și poate preveni apariția bolilor neurodegenerative.

Sursă info: hsph.harvard.edu; .ncbi.nlm.nih.gov

Sursă foto: 123rf.com

Citește și: Este sănătos sau nu să mănânci seara târziu?

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *