Ce este fish and chips și cum se prepară

Ce este fish and chips și cum se prepară

Fish and chips este unul dintre preparatele britanice tradiționale consumate în lumea întreagă. Vezi care este originea preparatului fish and chips și cum se prepară cea mai populară rețetă.

Descoperă ce înseamnă fish and chips, dar și care este cea mai bună rețetă de pește prăjit pe care o poți face rapid la tine acasă.

Ce este fish and chips

Fish and chips, sau, în traducere, pește prăjit cu cartofi prăjiți, este preparatul obținut din fileu de pește, prăjit în friteoză, cu cartofi prăjiți. Este un fel de mâncare popular și des consumat în toată lumea.

În mod neoficial, preparatul este considerat mâncare britanică tradițională și este componentă a bucătăriei engleze și scoțiene.

Fish, pe lista de preparare, are la bază Gadus morhua, peștele cod, însă potriviți pentru rețetă sunt și alți pești cu carnea albă.

Chips reprezintă varianta britanică a cartofilor prăjiți. Cartofii se taie în bucăți mari, se fierb puțin înainte, iar apoi se prăjesc în baie de ulei. 

Prăjirea preparatului fish and chips se face, în mod tradițional, în untură, dar și uleiuri vegetale.

Aluatul tradițional pentru fish and chips se face din apă și făină, peste care se adaugă praf de copt, dar și puțin oțet, care ajută la frăgezirea aluatului. În alte rețete de fish and chips, se adaugă și lapte sau bere, deoarece acestea fac aluatul mai pufos și mai aromat.

Garnitura cea mai întâlnită care se adaugă acestui preparat este piureul de mazăre.

Sosul cel mai consumat pentru fish and chips este sosul tartar.

Rețetă tradițională pentru fish and chips

Ingrediente

600 gr cartofi;
400 gr file de cod;
150 ml bere blondă;
110 gr făină;
50 ml oțet de mere;
O linguriță sare de mare grunjoasă;
2 l ulei;

Mod de preparare

Se amestecă 100 gr făină și o jumătate de linguriță de sare. Se adaugă berea și se amestecă totul până când se obține un aluat omogen.

Se spală fileurile de pește cu apă rece, se șterg de un șervețel absorbant, și se taie în bucăți de aproximativ 10 cm grosime. Se condimentează cu sare, piper și sucul de la lămâie. Apoi, fiecare bucată de pește se dă printr-un strat de făină.

Ulterior, fiecare bucată de pește se scufundă în aluatul pregătit și se pune la prăjit în ulei încins, pentru aproximativ 2 minute, până când se rumenește fiecare bucată în parte.

Cum se pregătesc cartofii pentru fish and chips

Cartofii se spală și se pun la fiert pentru 5-7 minute. Ulterior, se taie în bastonașe cu grosimea de aproximativ 2 cm și se șterg cu un șervețel absorbant. Se pune uleiul la încins și cartofii se pun la prăjit pentru aproximativ 5 minute, după care se scot pe un șervețel absorbant. Ulterior, se mărește temperatura focului și se pun din nou cartofii la prăjit, pentru încă 5 minute, până când devin crocanți. Se scot cartofii și se lasă să se răcească, presărați cu sare.

Rețetă piure de mazăre

Ingrediente

200 gr mazăre;
O ceapă;
Zeama de la o lămâie;
3 linguri de ulei.

Mod de preparare

Ceapa se curăță și se taie în cubulețe. Se răzuiește coaja de la jumătate de lămâie, iar restul de lămâie se taie în gelii. Se pune ceapa la călit în 3 linguri de ulei, se adaugă apoi și mazărea și coaja de lămâie și se călesc împreună la foc mediu, amestecând uneori. Se lasă pe foc pentru aproximativ 5 minute, se condimentează cu sare, piper și sucul de lămâie. Când se ia de pe foc, compoziția se pasează fin și se obține piureul de mazăre.

Fish and chips se pune pentru servire pe o farfurie împreună cu cartofii prăjiți, piureul de mazăre, restul feliilor de lămâie, dar și castraveți murați și oțet.

Rețetă sos tartar

Sosul tartar este unul dintre cele mai potrivite sosuri pentru pește și fructe de mare gătite în crustă de aluat crocant. Este un sos fin pe bază de maioneză care se pregătește ușor din câteva ingrediente simple.

Ingrediente

125 gr maioneză;
30 gr eșalotă sau ceapă verde ori ceapă roșie;
40 gr castraveți murați;
O linguriță capere în oțet;
O linguriță muștar Dijon;
O lingură pătrunjel verde;
Zeama de la ½ de lămâie;
Sare și piper.

Mod de preparare

Într-un bol pune maioneza, ceapa fin tocată, castraveții murați tăiați mărunt, muștarul, pătrunjelul tocat mărunt și caperele pe care le-ai tocat puțin înainte. Adaugă zeama de lămâie treptat, în timp ce amesteci totul. Potrivește totul cu sare și piper, după gust, și las-l la frigider pentru o oră înainte de servire.

Citește și: Cum să gătești merluciu. Rețete de mâncare cu merluciu

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *