Ce este un barista și cum poți face această meserie

Ce este un barista și cum poți face această meserie

Cei mai mulți oameni își încep ziua cu o cafea, indiferent că și-o prepară acasă, la birou sau o cumpără de la cafeneaua care se află pe drumul către locul de muncă. Și, da, ceea ce vedeam cu ani în urmă doar în filmele americane, acum există și pe străzile de la noi, la intersecții ori la câte un parter de bloc. Cafenelele sunt acele locuri mici, cochete și aromate unde te întâmpină tineri veseli și plini de energie care știu să te facă să te simți bine. Iar omul acela care îți prepară cafeaua astfel încât să-ți facă ziua mai bună este un barista.

În ultimii ani, numărul cafenelelor din România a crescut în mod semnificativ, mai ales în orașele mari. De asemenea, plăcerea de a savura licoarea dimineții și preferințele românilor pentru cafeaua de calitate a atins un nivel pe care nu l-am fi putut anticipa în urmă cu un deceniu. Cum era și firesc, a crescut și interesul și cererea pentru meseria de barista. Unii știu ce este un barista, însă poate că se întreabă cât de greu este să practice această meserie sau cât din ceea ce au în cană depinde de această persoană. Acesta este și motivul pentru ca ne-am propus ca în acest articol să-ți spunem ce este un barista, cum poți ajunge să faci această meserie și ce oportunități îți poate oferi.

De unde provine cuvântul barista

Pentru noi, barista este un cuvânt relativ nou. La origine, este un cuvânt italienesc și înseamnă barman, adică acea persoană care servește băuturi alcoolice și non-alcoolice, inclusiv cafea și băuturi pe bază de espresso, ceaiuri și alte băuturi. Termenul în limba italiană este neutru din punct de vedere al genului la singular și este specific de gen atunci când se folosește la plural, indiferent că este vorba despre substantivul masculin „baristi”, care înseamnă barmani, fie că vorbim despre substantivul feminin bariste, care înseamnă chelnerițe.

Ulterior, acest cuvânt a fost preluat de țările în care se vorbește limba engleză și sensul a fost puțin modificat pentru a defini exclusiv persoana care prepară cafeaua în coffee-shop-uri. În engleză, barista este neutru din punct de vedere al genului atunci când este folosit atât la singular, cât și la plural: baristas. Spre exemplu, în Statele Unite ale Americii, acest termen este folosit doar atunci când se face referire la persoanele care servesc băuturi pe bază de cafea și nu le include și pe cele care pregătesc și servesc băuturi alcoolice. Mai târziu, termenul a fost preluat și în limba germană, dar și în limba română, având aceeași semnificație.

Ce este un barista

Un barista este un profesionist al cafelei, care este responsabil cu pregătirea și servirea băuturilor pe bază de cafea. Un barista trebuie să aibă cunoștințe extinse despre diverse tipuri de cafea, arome și metode de preparare, aflăm de pe site-ul BrewEspressoCoffee. De asemenea, ca parte a activității sale, barista trebuie să fie foarte priceput în operarea diferitelor tipuri de echipamente de prăjire și de preparare a cafelei, dar și să dețină cunoștințe despre întreținerea aparatelor pe care le folosește zilnic.

Un barista este și un specialist în „latte art”

Pe lângă aceste abilități tehnice, un barista de succes trebuie să aibă și abilități excelente de servire a clienților cu băuturi pe bază de cafea, cum ar fi espresso, cafe latte, cappuccino, flat white, cortado și multe altele. În același timp, un barista ar trebui să cunoască toate secretele ce țin de prepararea acestor băuturi din cafea și, de obicei, are cunoștințe extinse despre diferitele sortimente disponibile din întreaga lume. După cum probabil știi, un barista este și un specialist în „latte art”, adică poate crea o mulțime de modele în cafea prin turnarea unei spume de lapte în espresso. Nu în ultimul rând, această persoană poate pregăti o serie de produse de patiserie, cum ar fi croissante, brioșe sau gauffre.

Responsabilitățile și atribuțiile unui barista

Meseria de barista nu există în COR (n.n. – Clasificarea Ocupaților din România), ci doar aceea de barman. Aceasta presupune, așa cum spuneam anterior, prepararea, amestecarea și servirea de băuturi care conțin sau nu alcool. De pe site-ul BestJobs.eu aflăm că un barista are o serie de responsabilități și de sarcini, după cum urmează:

prepară băuturi fierbinți sau reci: cafea, preparate pe bază de cafea, ceai, alte băuturi de specialitate, în funcție de specificul și meniul cafenelei;
curăță și dezinfectează echipamentele, ustensilele și spațiul de lucru;
menține curățenia și respectă normele de igienă în spațiul de servire din interiorul cafenelei;
prezintă clienților meniul și descrierea opțiunilor existente, precum și a metodelor de preparare; când este cazul prezintă clienților inclusiv sugestii de produse;
preia comenzile și servește clienții;
administrează stocurile de ingrediente;
procesează comenzile și încasează banii de la clienți;
interacționează cu clienții într-un mod profesionist și prietenos;
realizează modele din spumă de lapte, care înfrumusețează băuturile (latte art);
deține cunoștințe despre tipurile de cafea, prăjirea boabelor de cafea și diverse metode de preparare.

Dincolo de toate aceste responsabilități, un barista trebuie să învețe rețete și să-și amintească numele și rețetele a 30 sau mai multe băuturi de cafea. A fi la curent cu noile tendințe în materie de cafea, cum ar fi prepararea manuală a cafelei, este, de asemenea, o modalitate excelentă de a mulțumi clienții și de a crește vânzările.

Nu în ultimul rând, barista trebuie să ofere produse de calitate, să construiască o relație bună cu colegii de cafenea, să își ofere ajutorul atunci când este nevoie de el și să fie prezent la locul unde trebuie să își desfășoare activitatea pe toată durata programului de lucru.

Cum poți să te faci barista

Toate cunoștințele specifice meseriei de barista despre care am vorbit anterior sunt învățate în cadrul unor cursuri specializate de barista. Formarea unui barista este esențială pentru oricine dorește să lucreze într-o cafenea. Barista School este prima şcoală de barista acreditată SCA (Asociația Cafelei de Specialitate) în România și a fost înființară în 2012.

Poți să devii barista dacă ai studii medii, adică dacă ai absolvit 12 clase, cu sau fără diplomă de bacalaureat. În schimb, vei avea nevoie să urmezi un curs de specialitate, de preferință acreditat SCA. Există multe cursuri de barista, însă trebuie să-l găsești pe cel care se potrivește cel mai bine nevoilor tale și nivelului tău de experiență. Un curs de barista bun te va învăța abilitățile pe care trebuie să le cunoști pentru a putea avea succes în acest domeniu. Totodată, îți va oferi oportunitatea să-ți exersezi abilitățile într-un cadru real. După fiecare curs se susține un examen şi o evaluare, iar după aceea fiecare cursant poate obţine o diplomă de barista recunoscută internaţional, care poate fi folosită la angajare oriunde în lume.

Un barista trebuie să aibă cunoștințe extinse despre diverse tipuri de cafea, arome și metode de preparare

Poți să afli care cursuri sunt acreditate fie consultând site-urile de prezentare ale acestora, fie întrebând organizatorii acestor cursuri. Trebuie să știi că nu ai nevoie neapărat să urmezi un curs acreditat, însă acesta te va ajuta să ai mai multe oportunități de angajare, inclusiv în străinătate. Un curs de barista durează două zile și costă între 250 și 500 de euro, în funcție de nivel și dacă are sau nu are acreditare.

Ce înveți la un curs de barista

De obicei, cursurile de barista sunt pe mai multe niveluri. Acestea acoperă toată paleta, și anume Introduction to Coffee, Barista Skills Foundation, Intermediate, Professional sau chiar specializări în Latte Art, Sensory Skills, Brewing sau Green Coffee.

În funcție de nivelul pe care îl vei alege, la cursurile de barista vei învăța despre următoarele:

noțiuni de bază și introductive despre cafea și prepararea acesteia;
utilizarea echipamentelor de preparare a cafelei;
curățarea și întreținerea aparatelor;
prepararea diverselor băuturi pe bază de cafea, cum ar fi espresso, cappucino, cafe latte, spumă de lapte, etc.;
metode de procesare a cafelei;
diferite tipuri de cafea;
aspecte legate de plantele de cafea și diferențele dintre acestea;
atribuțiile unui barista;
tehnici de latte art;
realizarea unui meniu pentru o cafenea

În general, pentru a te putea angaja ca barista, nu ai nevoie de experiență anterioară, însă acest lucru poate fi un plus și va depinde de la un angajator la altul. De mare ajutor este practica într-o cafenea după absolvirea cursurilor, iar experiența anterioară de lucru în domeniul HORECA (chelner, barman, etc.) reprezintă, de asemenea, un avantaj.

Unde poți lucra ca barista

Barista poate fi angajat full-time sau part-time și, de obicei, salariul lor depinde de obicei de dimensiunea, tipul și de locație. Dacă te afli la început de carieră, dar ai făcut un curs de barista vei avea posibilitatea să lucrezi într-o cafenea, într-un bar, într-un hotel ori într-un restaurant. De obicei, salariile în acest domeniu sunt cuprinse între 1600 și 2000 de lei pentru început, în funcție de cafenea, dar și de orașul în care urmează să lucrezi. La aceste sume se adaugă, bineînțeles, „tips”-ul.

De asemenea, unii angajatori îți pot propune diverse bonusuri de performanță, ceea ce înseamnă că îți vei putea rotunji veniturile cu o sumă de bani în funcție de vânzările pe care le faci. Mergând chiar mai departe ai posibilitatea să te dezvolți în acest domeniu o dată ce capeți experiență și urmezi diverse cursuri de specialitate. Poți să obții premii în domeniu și, astfel, poți deveni mai cunoscut. Ai ocazia să devii antreprenor și să-ți deschizi propria cafenea sau o franciză dintr-un lanț mai mare.

Vezi şi cât de sănătoasă este cafeaua decofeinizată!

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *