Ce înseamnă D1, D2, D3 și D4 din denumirea unui adeziv pentru lemn?

Dacă ești în căutarea unui adeziv pentru lemn și ai observat aceste prescurtari „D1, D2, D3 și D4”, trebuie să știi că ele reprezintă rezistența la apă și la umiditate. Această clasificare este valabilă pentru toți adezivii, nu doar pentru cei dintr-o anumită gamă, și te ajută să alegi produsul potrivit, în funcție de proiectul pentru care trebuie să cumperi adezivul. Fiecare clasă de adezivi vine la pachet cu recomandări, deci nu trebuie să îți faci griji despre cum recunoști categoria potrivită pentru tine. 

Cei mai folosiți adezivi sunt cei din clasele D3 și D4, tocmai datorită rezistenței lor sporite la umiditate, dar și adezivii D1 și D2 au rolul lor. Iată tot ce trebuie să știi despre un adeziv pentru lemn.

La ce folosim un adeziv pentru lemn din clasa D1 sau clasa D2?

În mod special, adezivul din clasa D1 se folosește pentru îmbinarea lemnului de esență moale (cum ar fi rășinoasele, teiul sau plopul), în mediul interior, unde nu există deloc umiditate. Nu se poate folosi în mediul exterior, pentru piese de mobilier de grădină, foișoare sau pergole, de exemplu, dar doar atât. Este un adeziv bun pentru proiecte mici, ce nu necesită stabilitate la temperaturi extreme sau rezistență la umiditate. De regulă, nu se optează pentru acest tip de adeziv pentru îmbinările lemnului stratificat, uși, ferestre s.a.m.d.. Nu contează tipologia și specia lemnului, atunci când vorbim despre adezivul din clasa D2, care se folosește – de asemenea – doar la interior, în medii care nu sunt expuse la umiditate.

Adezivul din clasa D3 și D4: vezi ce avantaje speciale are

Adezivul din categoria D3 este destinat construcțiilor interioare, expuse pe termen scurt la umiditate, dar și pentru construcțiile exterioare din zonele cu climă blândă. Această categorie de adezivi se poate folosi pentru îmbinarea treptelor interioare și a celor exterioare protejate, pentru uși și ferestre. În același timp, adezivul din clasa D4 se remarcă prin cel mai înalt grad de rezistență la umiditate. Se folosește și pentru îmbinările la exterior din zonele expuse umidității (adică pentru mobilierul din baie și bucătărie), dar și pentru piese de exterior, cum ar fi mobilierul de grădina, foișoarele, pergolele și așa mai departe. Este adezivul optim pentru panourile din lemn, uși, ferestre și lemn stratificat. Experții îl recomandă mereu.

La ce mai trebuie să fii atent atunci când cumperi un adeziv?

În momentul achiziției unui adeziv, nu doar la clasa de rezistență la umiditate trebuie să fii atent. Este important să ții cont de stabilitatea și rezistența produsului la temperaturile extreme, dacă tipul de proiect necesită acest lucru. Mai mult decât atât, fii atent la modalitatea de aplicare a adezivului: există produse care se aplică manual sau care se aplică prin intermediul unui echipament special. Ține cont și de brandul produsului, pentru că – în acest domeniu – poate să facă diferența în ceea ce privește standardele de calitate. Dacă nu ai cereri speciale de rezistență, poți folosi – fără grijă – inclusiv adezivi din clasele D1 și D2. Un exemplu bun este mobilierul de dormitor sau de sufragerie, care nu vine cu exigențe speciale.

 La Klebrom.ro găsești cel mai bun tip de adeziv și folii pentru interior

Klebrom.ro vine în întâmpinarea ta cu cele mai bune produse de peste granițe, care demonstrează nivelul ridicat de calitate nemțească. Fie că vrei să cumperi lacuri pentru lemn, marker corector RENOLIT, adezivi sau folii pentru interior, este magazinul optim, care îți oferă cel mai corect raport dintre calitate și preț. Cere o oferta!

 

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *