Ce înseamnă dacă ai poftă de alimente sărate? Când devine pofta un SEMNAL DE ALARMĂ

Ce înseamnă dacă ai poftă de alimente sărate? Când devine pofta un SEMNAL DE ALARMĂ

Cu toate acestea, o poftă frecventă de sare ar putea indica o stare de sănătate subiacentă. Și totusi, de ce ai poftă de sare?

Plictiseală

Nu este neobișnuit să ai o dorință intensă pentru un aliment sărat când te plictisești. Cercetările arată că, să mănânci anumite alimente atunci când te plictisești poate stimula centrul de recompensă al creierului, provocând o creștere a nivelului de dopamină.

Mâncatul din plictiseală poate fi un comportament alimentar emoțional, iar pentru mulți oameni, gustările alese sunt sărate, zaharoase sau o combinație între cele două.

Deshidratare

Corpul tău are nevoie de sodiu ca electrolit pentru a funcționa corect. Deshidratarea are loc atunci când nivelurile de electroliți sunt neregulate. S-ar putea să ai dorința de sare pentru a compensa acest dezechilibru.

Aceeași parte a creierului care controlează foamea îți controlează setea. Unele cercetări sugerează că organismul tău ar putea avea poftă de gustări sărate atunci când ai nevoie de apă.

Stresul cronic

Experimentarea stresului face ca glandele suprarenale să elibereze cortizol și alți hormoni legați de apetit, care pot provoca pofte de mâncare sărate, grase sau cu zahăr.

Situațiile stresante pot duce, de asemenea, la mâncat emoțional pentru a te calma, așa că mâncarea ta sărată preferată poate deveni, de asemenea, cea sărată, în perioadele de stres cronic.

Lipsă de somn

Privarea de somn poate face mai probabil să ajungeți la alimente pentru plăcere vinovată. Cercetările arată că somnul insuficient  crește pofta de alimente cu conținut caloric ridicat, inclusiv de cele sărate, dulci și sărate.

Când există o lipsă de somn, semnalele hormonale determină partea „recompenselor” a creierului să „ceară” o gustare sărată.

Transpirație excesivă

Oamenii care transpira mult, fie din cauza exercițiilor fizice, fie din cauza expunerii la căldură, pot avea poftă de alimente sărate. Acesta este răspunsul organismului la reechilibrarea nivelurilor de electrolit de sodiu, care este esențial pentru funcționarea generală. Dacă acesta este motivul pentru care ai poftă de sare, este posibil să ai și alte simptome precum setea și oboseala.

Sindromul Premenstrual (PMS)

Sindromul premenstrual (PMS) se referă la semnele fizice și emoționale care sunt prezente cu o săptămână sau două înainte de menstruație.Schimbările de sete și apetit, inclusiv pofta de alimente sărate, sunt frecvente în această etapă. Deshidratarea ușoară care poate apărea în perioada PMS poate contribui la aceasta.

Migrenă

Dacă ai migrene, există un set de simptome care pot apărea în perioada de dinainte de începerea unui atac de migrenă. Cercetările arată că în timpul etapei de prodrom, unul dintre simptome este pofta de alimente sărate.Acest lucru se poate datora faptului că un consum de alimente sărate ar putea ajuta la atenuarea migrenelor date de sevraj.

Medicamente

Anumite medicamente care influențează glandele suprarenale (organe care produc hormoni pentru metabolism, sistemul imunitar și multe altele) te pot face să dorești gustări sărate. Unele medicamente includ:

·      Tramadol

·      Medicamente antifungice

·      Glucocorticoizi

·      Inhibitori ai punctelor de control pentru imunoterapie

·      Inhibitori de proteinkinaze

Verifică întotdeauna cu un medic dacă medicamentele pe care le iei pot contribui la pofta de sare.

Deficit de sodiu

Pentru persoanele care au deficit de sodiu, pot apărea pofte de sare. Această deficiență obișnuită de electroliți (hiponatremie) poate declanșa creierul să producă semnale de apetit pentru sare. Poate fi declanșată de o varietate de cauze, inclusiv diaree, vărsături, insuficiență cardiacă, administrarea de medicamente diuretice, anumite boli de rinichi și multe altele.

Citește continuarea pe Click!Sănătate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *