Ce pățești dacă lași inteligența artificială să-ți facă CV-ul. Este legal să faci asta, dar moral?

Ce pățești dacă lași inteligența artificială să-ți facă CV-ul. Este legal să faci asta, dar moral?

Fiindcă trăim în era AI, te-ai putea gândi, la un moment dat, să lași inteligența artificială să-ți facă CV-ul, dacă ești în căutarea unui loc muncă.

De ce ai face asta? Pentru că ai putea spera că redactarea este mult mai curată decât a ta atunci când vine vorba de descrierea experienței în muncă.

Dar este, cu adevărat, în regulă să faci asta? Poți avea probleme dacă apelezi la inteligența artificială?

Apelează la inteligența artificială, dar fii circumspect

Depinde, evident, de modul în care privești problema. În primul rând, lui ChatGPT îi cam place să exagereze, astfel că s-ar putea să te prezinte un pic mai competent decât ești, de fapt. Pe cale de consecință, ajungi să fii angajat pe un loc de muncă unde riști să eșuezi.

Utilizarea unui instrument AI pentru a crea un CV nu este la fel cu prezentarea unui document ca fiind scris original de tine când nu este, totuși.

CV-urile nu intră în această categorie, și, de fapt, există o întreagă industrie dedicată creării de CV-uri pentru oamenii care își caută un nou loc de muncă.

Vezi și: Lucruri uimitoare despre trecutul, prezentul și viitorul inteligenței artificiale: cum ne afectează viețile AI

Singurul lucru la care trebuie să fii atent, în legătură cu CV-ul tău, este ca, mai presus de toate, totul să fie corect din punct de vedere factual.

Minciunile ies mereu la suprafață

Minciunile se vor întoarce împotriva ta și te pot costa locul de muncă, iar această problemă te va urmări mulți ani, de vreme ce oamenii vorbesc între ei.

Vezi și: Inteligența artificială trebuie să fie reglementată. Impactul ei asupra învățământului, măsurile propuse de UNESCO

Așadar, cel mai bun sfat pe care ți-l putem da este să fii responsabil atunci când ceri ajutorul inteligenței artificiale, de vreme ce aceasta este exact ceea ce spune și numele despre ea: artificială.

Nu are sentimente, nu discerne între adevăr sau minciună (cel puțin deocamdată) și, mai mult decât atât, mai ales dacă folosești variante gratuite, s-ar putea să te pricopsești cu un CV plin cu minciuni care, așa cum spuneam anterior, îți va dăuna în carieră.

Vezi și: Giganții de inteligență artificială, mai „secretoși” decât ar fi bine pentru omenire. Ce s-a aflat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *