Ce poţi cultiva în grădină în luna august

Ce poţi cultiva în grădină în luna august

În luna august, grădina din spatele casei se transformă într-un adevărat paradis de culori și arome, oferindu-ne oportunitatea de a cultiva o varietate largă de plante, de la legume până la flori. Supranumіtă Guѕtаr în tradiția рорulаră, cea de-a opta lună din an își merită ре deplin această denumirе dаtоrіtă numеrоаѕеlor lеgumе șі fruсtе care pot fi соnѕumаte, într-o perioadă în care majoritatea rоаdеlоr рământuluі ѕе сос și роt fі deja сulеѕе.

În ciuda faptului că august este ultіmа lună calendaristică de vară, ѕресіаlіștіі în hоrtісultură ne ѕрun că încă ѕе mаі роt cultiva diverse răѕаdurі, care vor ajunge lа mаturіtаtе сătrе ѕfârșіtul tоаmnеі sau, în unele cazuri, chiar în timpul iernii. Condițiile meteorologice din această lună a anului permit extinderea perioadei de cultivare în cazul anumitor legume, fructe și flori. În aceste condiții, persoanele care încă nu au apucat să planteze în grădina proprie plantele preferate trebuie să știe că încă o mai pot face pe toată durata lunii august.

De aceea, în acest articol ne-am gândit să-ți oferim o serie de sfaturi, sugestii și recomandări referitoare la ceea ce poți planta în această lună care sperăm să îți fie de folos și să te ajute să ai o grădină frumoasă și roditoare.

Ce trebuie să știi dacă vrei să cultivi în luna august

Dacă locuiești la curte și îți dorești să ai o grădină frumoasă și roditoare, care să stârnească invidia vecinilor, trebuie să știi că poți să cultivi o varietate de plante și în august.

Atunci când îți alegi plantele preferate pe care dorești să le plantezi în această lună este esențial să iei în calcul o serie de aspecte, iar unul dintre cele mai importante îl reprezintă condițiile climatice din zona în care locuiești.

În cazul în care deții o casă într-o regiune în care verile sunt calde vei putea să optezi pentru plante care sunt rezistente la căldură. În schimb, dacă locuiești într-o zonă unde verile sunt mai reci atunci va trebui să te orientezi către speciile de plante care, bineînțeles, sunt rezistente la temperaturi sub cele normale cu care, spre exemplu, suntem noi obișnuiți. La fel de important sunt dimensiunile la care pot ajunge plantele pe măsură ce acestea cresc. Pentru asta, asigură-te că ai suficient spațiu în grădina ta astfel încât plantele să se dezvolte în mod corespunzător.

Cu o îngrijire corespunzătoare, plantele pe care le vei cultiva în luna august vor crește sănătoase, frumoase și roditoare. În continuare îți oferim câteva sfaturi pentru ca operațiunea de cultivare în luna august să decurgă foarte bine, iar grădina să arate grozav pe tot parcursul anului:

pentru a planta alege o zi însorită și fără vânt;
pregătește solul prin afânarea acestuia și adăugarea de compost sau gunoi de grajd;
asigură-te că gropile pentru răsaduri sunt de două ori mai mari decât rădăcinile;
așează răsadurile în gropi și acoperă-le cu pământ;
udă bine plantele după ce le cultivi;
evită să plantezi o anumită specie în același loc doi ani la rând. În cel mai fericit caz o poți face după 4-5 ani.
foarte importantă pentru al doilea ciclu de producție este eliminarea totală a resturilor vegetale rămase din prima recoltă, mai ales a celor bolnave, care trebuie arse și nu trebuie depozitate la marginea grădinii sau să fie folosite la compost.

Citește și: Flori care înfloresc tot anul pentru o grădină spectaculoasă

Ce poți cultiva în grădină în luna august

Există anumite legume, fructe și plante aromatice pe care le poți cultiva sau le poți semăna în ultima lună de vară, iar acestea vor da roade toamna și chiar iarna, în unele cazuri. Singura condiție este aceea să le uzi din abundență deoarece august este o lună caniculară.

Legume

Roșii – acestea sunt printre cele mai iubite legume din grădină. Luna august este perioada ideală pentru tomate, acestea dezvoltându-se foarte repede, ele înflorind după 3-4 săptămâni, mai ales dacă este cald și au umiditate. Semințele trebuie sădite rar ca să nu fii nevoit să le răsădești.

Salată verde

O altă legumă gustoasă care poate fi plantată în luna august este salata verde. Fiind rezistentă la temperaturi mari, aceasta poate fi plantată chiar și la jumătatea lui august, aflăm de pe site-ul GardenersWorld.com. Plantată în această lună nu va exista riscul ca salata să fie amară din cauza caniculei. În plus, temperaturile scăute din sezonul de toamnă nu o afectează aproape deloc.

Morcovi

În ceea ce privește leguma preferată a iepurașilor este recomandată să fie plantați spre sfârșitul lunii august atunci când temperaturile încep să mai scadă și necesită o atenție deosebită pentru a germina și a avea un start bun. În aceste condiții, amidonul din planta de morcov se transformă în zaharuri, făcând morcovul mai dulce și mai gustos. Morcovii se vor recolta toamna târziu.

Vinete

Vinetele, cu fructele lor lucioase, reprezintă o alegere excelentă pentru perioada de cultivare din luna august.

Dovleci și dovlecei

Aceste legume ușor de cultivat vor da roade generoase și delicioase.

Fasole păstăi

Dacă dorești ca la toamna să ai fasole păstăi în cămară, aceasta trebuie plantată la început de august. Ideal ar fi să pornești cultura din răsaduri pe care le-ai obținut anterior, într-un spațiu protejat pentru a fi sigur că boabele nu vor fi afectate de caniculă.

Spanac

O altă plantă care poate fi cultivată în august este spanacul. Însă, odată ce apare frigul, acesta va trebui protejat și ținut într-o mică seră, urmând să poată fi recoltat în octombrie. Dacă este protejat în mod corespunzător împotriva frigului, spanacul poate fi recoltat în cantități mai mici chiar și în timpul iernii.

Mazăre

Deși este, de obicei, asociată cu anotimpul primăvara, în funcție de climă, mazărea poate fi cultivată și în august.

Sfeclă roșie

Dacă este plantată timpuriu, sfecla roșie va oferi o recoltă consistentă la sfârșitul toamnei. Dacă este plantată timpuriu, sfecla roșie va avea rădăcina bine dezvoltată, nu doar frunze, care sunt folosite în special la salate.

Napi

Folosit în trecut doar ca plantă furajeră pentru animale, napul a început să fie folosit din ce în ce mai mult ca hrană și pentru oameni. La fel ca în cazul sfeclei roșii, dacă vrei ca napul să aibă rădăcini bine dezvoltate și nu doar frunze va trebui să-l plantezi cât mai timpuriu.

Citește și: Cum să îţi faci o grădină cu legume bio

Fructe

Zmeură

Zmeura începe să apară mai devreme vara, dar dacă sunt culese prea devreme, nu se coace niciodată complet. De aceea, cel mai bine este să aștepți până în luna august, atunci când boabele au atins dulceața maximă. Unele soiuri de zmeură produc fructe în august, iar acestea vor aduce o notă dulce și parfumată grădinii.

Căpșune

Căpșunele cresc cel mai bine în sol fertil și bine drenat, care trebuie păstrat cât mai umed. Perioada ideală de plantare a căpșunelor începe în august și durează până în septembrie, interval în care planta are suficient timp pentru a-și dezvolta rădăcina înainte de începerea iernii. Dacă vei planta capșune în august vei avea o recoltă mare de căpșune în iunie sau iulie anul următor.

Piersici, nectarine

Atât piersicile, cât și nectarinele sunt fructe cu miez suculent și de aceea pot fi cultivate cu succes în luna august, urmând să se coacă în luna octombrie.

Ierburi și plante aromatice

Busuioc

Busuiocul este unul dintre cele mai populare ierburi. Acesta poate fi cultivat în luna august atât în ghivece, cât și direct în grădină.

Mentă

Plantată în ultima lună de vară, această plantă perenă aduce un parfum plăcut grădinii tale și este excelentă pentru a fi folosită în diverse preparate culinare sau ceaiuri.

Cimbru

În ciuda dimensiunilor sale reduse, acest arbust este plin de arome, ce se potrivește de minune cu preparatele culinare.

Tarhon

Tarhonul este un condiment cu aromă distinctă și este foarte ușor de cultivat.

Rozmarin

Rozmarinul este o plantă rustică, rezistentă la secetă, care va va da o notă apare grădinii tale în luna august.

Flori

Floarea-soarelui

Floarea-soarelui aduce un strop de veselie și frumusețe în grădină. Culegeți semințele pentru a le păstra sau pentru a hrăni păsările.

Narcisă

În luna august, bulbii de narcise sunt gata de plantare. Pentru asta trebuie săpate gropițe adânci și cu un diametru de trei ori diametrul bulbului. Plantarea se poate face până la mijlocul toamnei, iar florile vor apărea anul următor, în aprilie-mai.

Zambilă

Bulbii de zambilă pot fi plantați de la sfârșitul lui august și până în octombrie. Aceștia trebuie introduși la o adâncime de 15 cm și la o distanță de 12 cm între ei, potrivit site-ului FăSingur.info.

Lușca

Această plantă cu bulbi poate fi înmulțită și prin semințe, iar semănatul trebuie făcut imediat după maturarea semințelor, adică în iulie-august, acestea trebuind introduse în sol la o adâncime de 1 cm. Florile de lușcă răsar neuniform, primele apar în anul următor, iar primele flori le vei vedea abia după 3-4 ani, mai scrie sursa citată anterior.

Iris

Irisul se înmulțește prin divizarea tufei imediat după încheierea perioadei de înflorire, adică în perioada iulie-septembrie. Lăstarii de iris se răsădesc la o adâncime de 15 cm și la o distanță de 20 cm între ei.

Foto: Shutterstock/ 123rf.com

Citește și: Plante medicinale pe care să le creşti în grădina ta

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *