Ce se întâmplă cu ficatul unui băutor, în momentul în care renunță la alcool?

Ce se întâmplă cu ficatul unui băutor, în momentul în care renunță la alcool?

De obicei, consumul intens de alcool pe termen lung nu provoacă niciun simptom asupra ficatului până în stadiile foarte târzii de deteriorare. La început, alcoolul face ficatul gras. Această grăsime provoacă inflamarea ficatului. Ca răspuns, încearcă să se vindece singur, producând țesut cicatricial, scrie IFL Science.

 

Dacă acest lucru continuă necontrolat, întregul ficat poate deveni o plasă de cicatrici cu mici insule de ficat „bun” între ele – ciroză. În stadiile târzii ale cirozei, când ficatul eșuează, oamenii se pot îngălbeni (icter), se pot umfla cu lichid și pot deveni somnoroși și confuzi. Acest lucru este grav și poate fi fatal.

 

Majoritatea persoanelor care beau în mod regulat mai mult decât limita recomandată de 14 unități de alcool pe săptămână (aproximativ șase halbe de bere cu tărie normală [4% ABV] sau aproximativ șase pahare medii [175 ml] de vin [14% ABV]) vor avea o cantitate mare de alcool. 

 

Din fericire, există vești bune. La persoanele cu ficat gras, după doar două-trei săptămâni de renunțare la alcool, ficatul se poate vindeca și arată și funcționează ca nou.

 

La persoanele cu inflamație hepatică sau cicatrici ușoare, chiar și în decurs de șapte zile de la renunțarea la alcool, există reduceri vizibile ale grăsimii hepatice, inflamației și cicatricilor.

 

Oprirea consumului de alcool timp de câteva luni permite ficatului să se vindece și să revină la normal. La băutorii mari cu cicatrici mai severe sau insuficiență hepatică, renunțarea la alcool timp de câțiva ani reduce șansa lor de a agrava insuficiența hepatică și de deces.

 

Cu toate acestea, persoanele care beau mult pot fi dependente fizic de alcool, iar oprirea bruscă poate fi chiar periculoasă. Marii băutori ar trebui să solicite sfaturi medicale despre cum să renunțe în siguranță la alcool.

 

Renunțarea la băutură are, de asemenea, efecte pozitive asupra somnului, funcției creierului și tensiunii arteriale. Evitarea consumului de alcool pe perioade lungi reduce, de asemenea, riscul apariției mai multor tipuri de cancer (inclusiv ficatul, pancreasul și colonul) și riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *