Ucraina își construiește „Linia Surovikin”, pentru a respinge ofensiva rusă, scrie The Telegraph

Ucraina își construiește „Linia Surovikin”, pentru a respinge ofensiva rusă, scrie The Telegraph

Ucraina, pregătindu-se pentru ofensiva rusă, a început să-și construiască „Linia Surovikin”, scrie publicația britanică The Telegraph, citată de Meduza. Noi fortificații au început să apară în sectoare cheie ale frontului, după ofensiva eșuată a Forțelor Armate ucrainene. La sfârșitul lunii noiembrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ordonat accelerarea construcției de fortificații în „toate direcțiile principale”.

Telegraph scrie că, după aceea, construcția de fortificații s-a accelerat în zona Liman și lângă Avdiivka, precum și în apropiere de Kupiansk. În plus, Ucraina construiește fortificații de-a lungul granițelor sale cu Rusia și Belarus.

„Noua apărare amintește foarte mult de așa-numita Linie Surovikin, un sistem pe trei niveluri de tranșee, capcane de tancuri și puncte forte pe care Rusia l-a folosit cu succes pentru a respinge ofensiva ucraineană”, se arată în material.

Publicația mai notează că Ucraina nu intenționează să creeze exact aceeași linie defensivă ca și Rusia, deoarece Forțele Armate ucrainene au în plan să efectueze o „apărare activă”, adică să țină liniile defensive în timp ce desfășoară operațiuni ofensive menite să găsească punctele slabe în apărarea ale inamicului.

O strategie similară a fost folosită deja, pentru ca forțele armate ucrainene să reușească să elibereze o parte semnificativă a regiunii Harkov, prin desfășurarea unei contraofensive de succes în toamna lui 2022.

Potrivit The Telegraph, în acest moment au fost create cele mai puternice fortificații în regiunea Cernigov, unde este puțin probabil ca armata rusă să treacă la ofensivă. În același timp, se construiesc structuri defensive pe principalele sectoare ale frontului, departe de linia de contact. De exemplu, linia principală de apărare din zona Avdiivka este situată la aproximativ 16 kilometri de oraș.

Aparent, unul dintre obiectivele principale ale Ucrainei în 2024 ar putea fi să-și reînnoiască trupele și să-și restabilizeze puterea, pentru o nouă ofensivă. La rândul său, Edward Arnold, analist la Royal United Services Institute (RUSI), a remarcat că menținerea unei linii flexibile de apărare va permite trupelor ucrainene să-și perfecționeze abilitățile și să fie gata să atace atunci când va apărea oportunitatea.

În ianuarie, Financial Times, citând oficiali ucraineni, a raportat că trupele ruse plănuiau probabil o ofensivă la scară largă în Ucraina în vara anului 2024. Potrivit unor surse, Rusia va încerca să pună mâna pe teritoriile rămase din cele patru regiuni anexate Ucrainei.

În același timp, unul dintre interlocutorii The Telegraph nu a exclus ca trupele ruse să încerce să captureze Harkov sau chiar Kiev. Un oficial occidental anonim, într-o conversație cu publicația britanică, a spus că „perspectivele unei descoperiri operaționale de ambele părți în 2024” sunt mici. El a mai adăugat că strategia „apărării active” și loviturile cu arme cu rază lungă de acțiune vor permite Ucrainei să-și mărească forțele în acest an și să se pregătească pentru 2025, când Forțele Armate ucrainene vor avea șanse mai mari de contraofensivă.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *