Ce spune un expert în securitate cu privire la declarațiile controversate ale lui Donald Trump referitoare la NATO: „Un stres pozitiv”

Ce spune un expert în securitate cu privire la declarațiile controversate ale lui Donald Trump referitoare la NATO: „Un stres pozitiv”

Donald Trump a făcut, în ultima perioadă, mai multe declarații controversate cu privire la NATO. Fostul președinte american a insistat pentru alocarea a 2% din PIB pentru Apărare, însă președintele Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, Ovidiu Raețchi, consideră acțiunile acestuia ca fiind „un stres pozitiv”.

Donald Trump, un „stres pozitiv” asupra NATO

Din 2022, la București, centrul organizează toate cursurile la care sunt prezenți experții NATO în domeniul rezilienței din toate statele Alianței. E-ARC oferă asistență în domeniul rezilienței misiunilor de sprijin UE din Moldova și Ucraina.

„Din ianuarie 2024, în urma aprobării în Guvern a Memorandumului privind internaționalizarea Centrului, am trecut într-o nouă fază, cea în care statele NATO, UE și o serie de parteneri ai celor două organizații (Australia, Japonia, Coreea de Sud, Republica Moldova etc) pot deveni state-membre în Centrul prezidat de România”, a explicat Ovidiu Raețchi, pentru Adevărul.

În Capitală vor activa experți în reziliență din tot spațiul euro-atlantic și din zona Asia Pacific. Raețchi susține că aceștia vor  beneficia de oportunități de ghidare a unor proiecte viitoare și întreprinderi ale E-ARC „contribuind direct la crearea celui mai important hub de expertiză în domeniu, concentrându-i în București pe cei mai experimentați și cunoscuți specialiști din cadrul lume, oferind astfel statelor membre acces rapid la un bazin vast de informații, sfaturi și bune practici”.

În urma declarațiilor controversate cu privire la NATO ale lui Donald Trump, Raețchi a mărturisit că fostul președinte american este un „stres pozitiv în NATO și Uniunea Europeană”.

„Declarațiile politice ale fostului președinte Trump – accentuez „politice”, pentru că ele au existat și în trecut fără a fi urmate neapărat de decizii concrete – acționează mai degrabă ca o formă de „stres pozitiv” în NATO și Uniunea Europeană. Bugetele pentru apărare au crescut constant, aproape toate statele și-au revizuit atitudinea față de problemele de securitate, Marea Britanie, Franța, mai nou Germania au dovedit o limpezime euro atlantistă remarcabilă”, spune Raețchi.

Joe Biden, despre remarcile lui Donald Trump cu privire la NATO

În urmă cu o săptămână, președintele american Joe Biden a atacat comentariile lui Donald Trump cu privire la retragerea SUA din NATO, catalogându-le drept „stupide”, „rușinoase” și „periculoase”.

„Sprijinirea acestui proiect de lege înseamnă o poziție împotriva lui Putin. A te împotrivi ei este a-i oferi putere lui Putin”, a spus Joe Biden.

„Îți poți imagina un fost președinte al Statelor Unite spunând asta? Întreaga lume a auzit-o. Niciun alt președinte din istoria noastră nu s-a închinat vreodată în fața unui dictator rus. Permiteți-mi să spun asta cât de clar pot: eu nu o voi face niciodată”, a mai adăugat președintele american.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *