Cel mai mare pelerinaj din țară a început: Peste 300.000 de credincioși, la moaștele Sfintei Parascheva de la Iași – Program complet

Cel mai mare pelerinaj din țară a început: Peste 300.000 de credincioși, la moaștele Sfintei Parascheva de la Iași – Program complet

 

În fiecare an, sute de mii de credincioși din toate colțurile lumii vin la Catedrala Mitropolitană din Iași pentru a se închina la racla cu moaștele Sfintei, despre care se spune că este făcătoare de minuni, relatează Realitatea PLUS.

Pentru că cererea este foarte mare, și agențiile de turism au pus la dispoziție oferte pentru pelerini. Ceilalți credincioși s-au organizat singuri și au venit cu autocare, relatează Realitatea PLUS.

Sute de mii de persoane sunt așteptate în perioada 7 – 15 octombrie la evenimentele organizate cu ocazia sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași. Anul trecut, în toate cele 9 zile de pelerinaj au participat peste 340.000 de persoane la toate manifestările organizate de hramul Catedralei Mitropolitane din Iași, potrivit basilica.ro.

Din acest weekend, racla cu moaștele sfintei este scoasă și așezată în baldachin. 

Pelerinii care vor merge în aceste zile pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva vor putea să cinstească şi moaştele Sfântului Andrei Criteanul, supranumit “exarhul cântăreţilor bisericeşti”. Moaştele vor fi aduse la Iaşi, miercuri seară, pe 11 octombrie 2023, de la Catedrala Mitropolitană din Arkalochori, Creta.

Sărbătoarea Sfintei Parascheva – Program

Pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva a început sâmbătă dimineață, 7 octombrie, când, de la ora 6.00, după citirea Acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva, racla cu sfintele moaște va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană în cadrul tradiţionalei procesiuni și va fi depusă în baldachinul special amenajat, unde va rămâne până duminică, 15 octombrie.

În data de 14 octombrie 2023, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată, începând cu ora 9.30, pe un podium amplasat la limita cu Pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, în dreptul Altarului Catedralei Mitropolitane. Pentru cei care nu vor reuşi să fie prezenţi în preajma zonei amenajate, anunţăm că slujba va putea fi urmărită și de la distanță, pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate de Primăria Municipiului Iaşi în mai multe locaţii, a anunțat Arhiepiscopia Iașilor, potrivit ziarului Lumina.

Alături de sfintele moaște ale Ocrotitoarei Moldovei vor fi aduse anul acesta spre închinare, de la Catedrala Mitropolitană din Arkalochori (Creta, Grecia), și sfintele moaște ale Sfântului Andrei Criteanul. O motivație importantă pentru alegerea acestui Sfânt supranumit „exarhul cântăreţilor bisericeşti” a fost conferită de faptul că 2023 este declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept „anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”.

Pe lângă pelerinii veniți în număr mare se află și cerșetorii care profită de eveniment pentru a face bani, relatează Realitatea PLUS. Aceștia apelează la tot felul de trucuri pentru a impresiona și provoca milă.

„Îmi dau oamenii și bani și mâncare. Mă mai alungă (polițiștii, n.r.), dar vin inapoi, ma fac plecat, pe urma vin inapoi. Îmi dau câte 10 lei , 5 lei”, spune unul dintre aceștia, potrivit Realitatea PLUS.

 Sărbătoarea Sfintei Parascheva – Program complet 7‑15 octombrie 2023

 

Sâmbătă, 7 octombrie

 

: Citirea Acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva: Plecarea în procesiune cu cinstitele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva. Va participa IPS Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei7.00: Așezarea sfintelor moaşte, spre închinare, în baldachinul de pe platoul din faţa Căminului preoțesc ,,Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”: Sfinţirea apei (Aghiasma mică) – lângă corpul C1 al Centrului eparhial7.00‑11.30: Miezonoptica, Utrenia, Sfânta Liturghie și Acatistul Sfântului Ierarh Andrei Criteanul (în Catedrala Mitropolitană): Vecernia, Litia și Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană)

 

Duminică, 8 octombrie

 

: Miezonoptica, Utrenia, Sfânta Liturghie și Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană): Vecernia, Paraclisul Maicii Domnului și Paraclisul Sfântului Ierarh Andrei Criteanul19.00‑20.30: Pelerinajul ,,Calea Sfinţilor”. Procesiune cu sfintele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva.20.30: Piesa de teatru Iona de Marin Sorescu. Actor: Lari Georgescu (Sala Unirii, fostul Cinema Victoria)

 

Luni, 9 octombrie

 

: Miezonoptica, Utrenia, Sfânta Liturghie și Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană): Vecernia, Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva

Marți, 10 octombrie

 

: Miezonoptica, Utrenia, Sfânta Liturghie și Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană)17.00‑18.00: Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva19.00‑23.00: Slujba de priveghere, Vecernia, Litia și Utrenia Sfântului Ierarh Andrei Criteanul (în Catedrala Mitropolitană)

 

Miercuri, 11 octombrie

 

: Miezonoptica, Acatistul Sfântului Ierarh Andrei Criteanul, Sfânta Liturghie și Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană)17.00‑18.00: Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva19.00‑23.00: Slujba de priveghere, Vecernia, Litia și Utrenia Sfântului Mare Mucenic Gheorghe (în Catedrala Mitropolitană)19.00: Întâmpinarea sfintelor moaşte ale Sfântului Ierarh Andrei Criteanul la Catedrala Mitropolitană

 

Joi, 12 octombrie

 

: Miezonoptica, Acatistul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Sfânta Liturghie și Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană): Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva16.30‑18.30: Etapa mitropolitană a Concursului național „Lăudați pe Domnul!” (în Catedrala Mitropolitană): Prezentarea lucrărilor din seria Andrei Criteanul (Librăria Doxologia)19.00‑23.00: Slujba de priveghere, Vecernia, Litia și Utrenia Sfântului Apostol Andrei – aducerea sfintelor sale moaște la Iași (în Catedrala Mitropolitană)

 

Vineri, 13 octombrie

 

6.45‑11.30: Miezonoptica, Acatistul Sfântului Apostol Andrei, Sfânta Liturghie (în Catedrala Mitropolitană)17.00‑18.00: Paraclisul Sfintei Cuvioase ParaschevaSlujba de priveghere – Vecernia, Litia, Utrenia și Sfânta Liturghie (în Catedrala Mitropolitană)

 

Sâmbătă, 14 octombrie

 

‑9.00: Miezonoptica, Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, Ceasurile și Slavoslovia Mare (în Catedrala Mitropolitană)Sfânta Liturghie (pe podiumul de pe Pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt. Răspunsurile vor fi date de corul Filarmonicii Iași)16.00‑18.30: Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva: Ceasul IX, Vecernia, Litia și Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană)

 

Duminică, 15 octombrie

 

 Miezonoptica, Utrenia (în Catedrala Mitropolitană)9.00‑12.00: Sfânta Liturghie (Catedrala Mitropolitană)8.30‑12.00: Resfinţirea bisericii „Sfântul Arhidiacon Ştefan” din Ţicău (municipiul Iaşi)16.00‑18.00: Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva și Paraclisul Maicii Domnului (în Catedrala Mitropolitană)19.00‑23.00: Slujba de priveghere, Vecernia, Litia și Utrenia (în Catedrala Mitropolitană)

 

Cine a fost Cuvioasa Sfântă Parascheva

Cunoscută şi sub numele de Sfânta Vineri, Cuvioasa Parascheva s-a născut în localitatea Epivat, astăzi Capul Kaliacra, din Tracia, pe ţărmul Mării Marmara, în prima jumătate a secolului al XI-lea. Ea ar fi murit la vârsta de 27 de ani în satul natal, Epivat. Moaştele Cuvioasei au fost păstrate aproape 200 de ani într-o biserică din Epivat, apoi la Târnovo, iar în secolul al XVI-lea au fost duse la Constantinopol. În anul 1641, pe 13 iunie, voievodul Vasile Lupu a reuşit să le aducă la Iaşi, aşezându-le în biserica Mănăstirii ”Sfinţii Trei Ierarhi”.Racla Sfintei Parascheva a fost mutată în Catedrala Mitropolitană la sfârşitul secolului al XIX-lea, în 1888, după ce moaştele au scăpat neatinse din incendiul de la Biserica ”Trei Ierarhi”. De atunci, moaştele Cuvioasei Parascheva se află la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.Sfânta Cuvioasă Parascheva este sărbătorită în întreaga Patriarhie Română şi este considerată ocrotitoarea Moldovei, dar şi a celor năpăstuiţi.Canonizarea Cuvioasei Parascheva a fost hotărâtă de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1955. Tot atunci a fost stabilită şi data de prăznuire a Sfintei Parascheva, pe 14 octombrie.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *