Românii sunt acuzați că îi îmbolnăvesc pe nemți de rujeolă. Presa germană: „Trebuie vaccinați”

Românii sunt acuzați că îi îmbolnăvesc pe nemți de rujeolă. Presa germană: „Trebuie vaccinați”

Potrivit unui raport amplu publicat pe MDR.de, de la televiuziunea publică regională din rețeaua ARD, ratele scăzute de vaccinare în România au dus la creșterea cazurilor de rujeolă și la apariția unor focare ale bolii în alte țări europene.

Presa germană: românii aduc rujeola în Germania

În încercarea de a aborda această problemă, un medic român de la Oxford propune oferirea de stimulente pentru a încuraja vaccinarea. Articolul intitulat „Scepticismul la vaccin în România: Revenirea rujeolei” poate marca începutul unei noi campanii de sănătate publică.

Cu cel mai mare număr de cazuri de rujeolă în UE, România a raportat peste 11.000 de cazuri într-un singur an, iar ratele scăzute de vaccinare au amplificat această problemă. Autoritățile sanitare au declarat epidemie de rujeolă în decembrie pentru a încuraja vaccinarea, dar reticența față de vaccinuri rămâne ridicată.

Într-un exemplu specific, localitatea Apața din județul Brașov este prezentată ca un caz emblematic, unde părinții evită vaccinarea copiilor din temeri legate de efectele secundare.

Cu doar 60% dintre copiii vaccinați complet împotriva rujeolei, situația din Apața reflectă nivelul scăzut al ratei de vaccinare din România, care alimentează focarele locale ale bolii.

Oamenii sunt sceptici în privința vaccinării

Autoritățile sanitare se confruntă cu o luptă îndelungată împotriva rujeolei, care nu afectează doar România, ci și alte țări. Deși se recomandă o rată de vaccinare de 95% sau mai mult pentru a controla boala, aceasta a scăzut constant în România în ultimele două decenii.

Recent, două focare de rujeolă au fost înregistrate în districtul Vogtland din Saxonia, cu 14 copii afectați, majoritatea provenind din România. Cu toate acestea, autoritățile raionale susțin că focarul a fost gestionat eficient, iar rata de vaccinare de 88,7% depășește media regională.

Potrivit ziarulromanesc.de, unul dintre factorii principali care contribuie la respingerea vaccinării este lipsa încrederii în sistemul de sănătate din România, asociată adesea cu probleme de corupție, igienă precară și insuficiență de personal medical. În ultimii ani, mulți medici au ales să părăsească țara pentru a lucra în statele din Europa de Vest, o tendință care a continuat și nu s-a oprit până în prezent.

În prezent, ideea de a impune vaccinarea (parțială) obligatorie împotriva rujeolei, similară cu cea din Germania, este considerată nepracticabilă din punct de vedere politic în contextul actual, mai arată sursa citată.

Experții susțin că impunerea vaccinării obligatorii nu ar fi o soluție eficientă pentru a reduce decalajul mare în ceea ce privește vaccinarea, așa cum este cazul în România, unde procentul de acoperire vaccinală este de aproape 35%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *