Cel puțin 29 de jurnaliști au murit în războiul dintre Israel și Hamas. Ultima fotografie publicată de unul dintre ei este cu o colegă ucisă de armata israeliană, cu un an în urmă

Cel puțin 29 de jurnaliști au murit în războiul dintre Israel și Hamas. Ultima fotografie publicată de unul dintre ei este cu o colegă ucisă de armata israeliană, cu un an în urmă

Printre miile de persoane decedate de la declanșarea războiului dintre Israel și Hamas, 29 de jurnaliști și-au pierdut viața în decursul a 20 de zile. 

Cel puțin 29 de jurnaliști au murit de la declanșarea războiului dintre Israel și Hamas pe 7 octombrie până pe 27 octombrie, arată un raport publicat de către Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPP).  

Dintre cei 29 de jurnaliști decedați, 24 erau palestinieni, patru erau israelieni și unul era libanez. Numărul real al jurnaliștilor omorâți ar putea fi mult mai mare. 

Lista cu numele lor poate fi găsită aici și este în actualizare. 

Alți opt jurnaliști au fost răniți de la începutul războiului. 
Nouă jurnaliști au fost dați dispăruți sau reținuți.
Au fost uciși și membrii familiilor unor jurnaliști. Pe 26 octombrie, familia jurnalistului Al Jazeera, Wael al-Dahdouh, a fost omorâtă într-un atac israelian. Și-a pierdut soția, fiica și fiul. 

<strong>Pe 27 octombrie, armata israeliană </strong><a href=”https://www.reuters.com/world/middle-east/israeli-military-says-it-cant-guarantee-journalists-safety-gaza-2023-10-27/”><strong>a transmis </strong></a><strong>organizațiilor internaționale de presă Reuters și Agence France Presse că nu poate garanta siguranța jurnaliștilor care își desfășoară activitatea în Fâșia Gaza, a scris Reuters.</strong>

Războiul a început cu un atac al Hamas asupra Israelului, soldat cu uciderea a 1.400 de persoane. Au urmat bombardamente intense ale Israelului și un asediu al Fâșiei Gaza, de aproape trei săptămâni. Peste 7.700 de persoane au fost ucise de atacurile israeliene până în prezent, conform datelor raportate de Ministerul Sănătății din Gaza. 

Omorâți în timp ce își făceau meseria

Videograful Issam Abdallah a fost omorât pe 13 octombrie în sudul Libanului, de o rachetă lansată din direcția Israelului, în timp ce documenta bombardamentele dintre forțele israeliene și gruparea militantă libaneză Hezbollah. Acesta lucra pentru agenția de știri Reuters. Alți șase jurnaliști au fost răniți atunci, a scris Reuters. 

Ultima postare a lui pe contul său de Instagram e o fotografie cu jurnalista palestiniană Shireen Abu Akleh, ucisă în mai 2022 de forțele israeliene în timp ce documenta raidurile armatei israeliene în orașul Jenin din nordul Cisiordaniei. La un an de la decesul ei, IDF și-a cerut scuze. 

Pe 20 octombrie, jurnalistul israelian Roee Idan a fost declarat mort. Acesta era fotograf al ziarului israelian Ynet. Idan fusese declarat dispărut din data de 7 octombrie, iar soția și fiica sa au fost declarate ucise. Jurnalistul lucra în ziua în care familia sa a fost atacată de Hamas, documentând primele momente ale atacului terorist. 

„Dacă suntem absenți și veștile despre noi dispar”

În 25 octombrie, Salma Mukhaimer, o jurnalistă independentă, a fost ucisă alături de copilul ei într-un atac aerian israelian în orașul Rafah din sudul Fâșiei Gaza, potrivit Sindicatului Jurnaliștilor Palestinieni și ziarului online egiptean independent, Mada Masr. 

„Dacă suntem absenți și veștile despre noi dispar, rugăciunea ne unește”, a scris Salma în una dintre ultimele ei postări de pe Facebook, pe 11 octombrie. 

Din 1993, UNESCO publică date despre jurnaliștii uciși în timp ce își făcea meseria, în „Observatorul jurnaliștilor uciși”. 

foto: Issam Abdallah

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *