China pompează mari cantități de echipamente în mașinăria de război a Rusiei, inclusiv tehnologie pentru rachete și drone, afirmă SUA

China pompează mari cantități de echipamente în mașinăria de război a Rusiei, inclusiv tehnologie pentru rachete și drone, afirmă SUA

China sprijină efortul de război al Rusiei în Ucraina, ajutând Moscova să-și sporească producția de apărare prin cantități mari de mașini-unelte, microelectronică, tehnologie pentru drone și rachete de croazieră, au declarat vineri, 12 aprilie, înalți oficiali americani citați de Reuters.

Oficialii, care au vorbit sub protecția anonimatului, au precizat că președintele american Joe Biden a abordat această problemă cu omologul său chinez, Xi Jinping, în cadrul recentei lor convorbiri telefonice și că aceasta este un subiect de discuție cu aliații SUA din Europa și din întreaga lume.

Un oficial a spus că echipamentele din Chima acoperă lacunele critice din ciclul de producție de apărare al Rusiei și ajută Moscova să întreprindă “cea mai ambițioasă expansiune a apărării sale de după epoca sovietică și într-un termen mai rapid decât am crezut că este posibil la începutul conflictului” din Ucraina.

“Părerea noastră este că una dintre cele mai importante mișcări de care dispunem în acest moment pentru a sprijini Ucraina este de a convinge RPC (China, n.r.) să nu mai ajute Rusia să își reconstituie baza industrială militară. Rusia ar avea dificultăți în a-și susține efortul de război fără contribuția RPC”, a declarat oficialul.

Unele dintre informațiile furnizate de oficialii citați, în cadrul unui scurt briefing cu reporterii, s-au bazat pe informații declasificate. Aceștia au schițat o gamă largă de moduri în care China ajută Rusia, fără a oferi asistență letală, în războiul împotriva Ucrainei, care durează deja de mai bine de doi ani.

Rușii au folosit probabil importurile de mașini-unelte din China pentru a-și spori producția de rachete balistice, au spus oficialii. Aceștia au numit Dalian Machine Tool Group, unul dintre cei mai importanți producători de mașini-unelte din China, ca fiind una dintre companiile care aprovizionează Rusia.

În 2023, 90% din importurile de microelectronică ale Rusiei proveneau din China, pe care Moscova le-a folosit pentru a produce rachete, tancuri și avioane, au precizat oficialii citați.

Conform acestora, companii precum Wuhan Global Sensor Technology Co, Wuhan Tongsheng Technology Co Ltd și Hikvision furnizează componente optice chinezești pentru a fi utilizate în sistemele rusești, inclusiv în tancuri și vehicule blindate.

În plus, Rusia a primit sisteme optice militare pentru tancuri și vehicule blindate pe care le fabrică firmele chineze iRay Technology și North China Research Institute of Electro-Optics, au precizat oficialii americani.

Ei au mai spus că Beijingul a furnizat Rusiei motoare de drone și motoare turbojet pentru rachete de croazieră și că entități chineze și rusești au lucrat pentru a produce în comun drone în interiorul Rusiei.

Companiile chineze furnizează probabil Rusiei nitroceluloză pentru fabricarea de propulsoare pentru arme, ajutând Rusia să își extindă rapid capacitatea de a produce muniții cheie, cum ar fi obuzele de artilerie, au adăugat ei.

Oficialii americani au mai spus că China ajută Rusia să își îmbunătățească capacitățile de sateliți și alte capacități spațiale pentru a le folosi în Ucraina, ceea ce sporește amenințarea rusă în întreaga Europă. Și au mai spus că Statele Unite au informații potrivit cărora China furnizează imagini Rusiei pentru războiul său împotriva Ucrainei.

Beijingul va trebui să dea socoteală dacă Rusia avansează în Ucraina, avertizează Washingtonul

Marți, Statele Unite ale Americii au avertizat că vor considera China responsabilă dacă Rusia va ocupa alte teritorii în Ucraina, după ce Beijingul şi-a reînnoit promisiunile de cooperare cu Moscova în timpul reentei vizite a șefului diplomației ruse, Serghei Lavrov.

Kurt Campbell, înalt responsabil diplomatic american, a afirmat că a menţine pacea şi stabilitatea în Europa este “misiunea cea mai importantă din punct de vedere istoric” pentru SUA.

Potrivit diplomatului american, cuceririle teritoriale ale Rusiei ar putea “altera echilibrul de putere în Europa, de o manieră de-a dreptul inacceptabilă”, după doi ani de război în Ucraina şi în condiţiile în care ajutorul american pentru Kiev rămâne blocat în Congres de luni de zile.

“I-am spus direct Chinei că, dacă va continua (să sprijine Rusia), aceasta va avea un impact asupra relaţiei dintre SUA şi China. Nu vom rămâne cu braţele încrucişate ca şi cum «totul e ok»”, a avertizat Campbell, potrivit AFP și Agerpres.

“Aceasta este împotriva intereselor noastre”, a adăugat el, în cadrul unei ședințe a Comitetului naţional pentru relaţiile dintre SUA şi China.

Diplomatul american a răspuns astfel la o întrebare referitoare la vizita de marţi a ministrului afacerilor externe rus Serghei Lavrov în China, în timpul căreia preşedintele chinez Xi Jinping a afirmat că este deschis pentru o întărire a coordonării între cele două ţări.

Campbell a mai declarat că Washingtonul avertizase Beijingul dinainte că Vladimir Putin va ordona invazia Ucrainei în februarie 2022.

“Nu sunt sigur dacă ne-au crezut în totalitate sau dacă s-au gândit că este vorba poate de o acţiune de o anvergură mai mică şi nu de o mişcare amplă”, a declarat Campbell. Potrivit lui, China s-a îngrijorat de primele eşecuri ruse şi s-a străduit să reconstruiască “capacităţile militare” ale Moscovei.

Însă, la peste doi ani de atunci, “Rusia s-a reorganizat aproape complet şi reprezintă o ameninţare importantă pentru Ucraina şi regiune”, a mai spus diplomatul american.

SUA au ameninţat în repetate rânduri China cu sancţiuni dacă ea va oferi un sprijin consecvent Rusiei.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *