Chirurgii din Maryland au realizat al doilea transplant de inimă de porc la un pacient. Veteranul Marinei americane: „Acum am o speranță”

Chirurgii din Maryland au realizat al doilea transplant de inimă de porc la un pacient. Veteranul Marinei americane: „Acum am o speranță”

Chirurgii de la Centrul Medical al Universității Maryland (UMMC), SUA, au efectuat, miercuri, 20 septembrie, un transplant de inimă de porc la un muribund, în încercarea de a-i prelungi viața, relatează CNN și New York Post. Este doar al doilea pacient care a fost supus unui astfel de experiment.

Două zile mai târziu, Lawrence Faucette, 58 de ani, din Frederick, statul american Maryland, un veteran al Marinei americane, spunea glume și era capabil să stea pe un scaun, au transmis medicii.

Într-un comunicat de presă, spitalul a precizat Faucette „respiră în prezent singur, iar inima lui funcționează bine, fără nicio asistență din partea dispozitivelor de susținere”.

Bărbatul se confrunta cu o moarte aproape sigură din cauza unei insuficiențe cardiace, iar o boală vasculară periferică preexistentă și complicații cu sângerare internă l-au făcut ineligibil pentru un transplant de inimă tradițional, potrivit cadrelor medicale de la University of Maryland Medicine.

El a fost internat la UMMC pe 14 septembrie după ce a prezentat simptome de insuficiență cardiacă.

„Cel puțin acum am speranță și am o șansă”, a declarat Faucette, într-o înregistrare video distribuită de spital înainte de operația de miercuri.

Voi lupta cu dinții și cu unghiile pentru fiecare respirație pe care o pot face.

Lawrence Faucette:

Deși următoarele câteva săptămâni vor fi critice, medicii sunt mulțumiți de răspunsul organismului lui Faucette.

„Știți, tot dau din cap a neîncredere: cum pot să vorbesc cu cineva care are o inimă de porc”. a declarat, pentru AP, Dr. Bartley Griffith, care a efectuat transplantul.

„Este o mare presiune”, a adăugat chirurgul. Aceeași echipă din Maryland a efectuat, anul trecut, primul transplant din lume al unei inimi de porc modificate genetic la un alt muribund, David Bennett, 57 de ani, însă fostul deținut a supraviețuit doar două luni.

Inima de porc folosită în cazul lui Fawcette provine de la un porc modificat genetic de la Revivcor, o subsidiară a United Therapeutics Corporation. 

Operația experimentală de xenotransplant a fost aprobată în cadrul programului de „utilizare-compasiune” al Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA. Potrivit FDA, programul este „o cale potențială pentru un pacient cu o boală gravă sau care pune imediat viața în periciol de a obține acces la un produs medical de investigație (medicament, biologic sau dispozitiv medical) pentru tratament, în afara studiilor clinice, când nu sunt disponibile opțiuni alternative de terapie comparabile sau satisfăcătoare.”

În 2020, FDA a aprobat pentru prima dată porcii modificați genetic „pentru potențialele utilizări și consum terapeutic“

Există un deficit uriaș de organe umane donate pentru transplant.

Anul trecut, în SUA au avut loc în jur 4.100 de transplanturi de inimă, un număr record, dar oferta este atât de redusă încât doar pacienții cu cele mai mari șanse de supraviețuire pe termen lung primesc un transplant.

Încercările de transplanturi de organe de la animale la oameni au eșuat timp de decenii, deoarece sistemul imunitar al oamenilor a distrus imediat țesutul străin. Acum, oamenii de știință încearcă din nou, folosind porci modificați genetic pentru a le face organele mai asemănătoare cu cele umane.

Potrivit guvernului federal american, există peste 113.000 de persoane pe lista transplanturilor de organe, dintre care 3.354 de persoane au nevoie de o inimă.

Grupul Donate Life America a constatat că 17 oameni mor în fiecare zi în așteptarea unui organ donator.

Foto: captură video

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *