Cinci posturi TV ale Televiziunii Române au avut luna trecută o audiență națională cât populația orașului Orăștie. Ce populație are Orăștie?

Cinci posturi TV ale Televiziunii Române au avut luna trecută o audiență națională cât populația orașului Orăștie. Ce populație are Orăștie?

În luna iulie, consumul de programe TV pe telecomandă atinge cele mai reduse cote din timpul anului. Piața de televiziune funcționează pe pilot automat în vacanță. Este un bun moment pentru a analiza care este publicul fidel al programelor difuzate de cele cinci televiziuni ale Societății Române de Televiziune (SRTV), aflate în studiile de monitorizare ale Kantar Media: TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Info și TVR Cultural. Adică, cine sunt românii care n-au plecat în vacanțe și, toropiți de caniculă, au ales ofertele televiziunii publice. 

Cele cinci televiziuni au avut o cotă de piață (vizionare) de 2,9% la nivel național. Cu alte cuvinte, doar 2,9% dintre românii care s-au uitat la televizor în cursul lunii iulie au urmărit una dintre aceste televiziuni. Această cotă este net inferioară liderului pieței Pro TV (18%), se află la nivelul televiziunii pentru publicul feminin Happy Channel (2,96%) și este ceva mai mare decât cota de vizionare a televiziunii tabloide Antena Stars (2,37%). 

Cota de piață (market share) reprezintă procentul de telespectatori care au ales un post TV din totalul celor care se uitau la televizor la momentul respectiv.

O comparație cu marile grupuri, precum Pro TV (cinci televiziuni – 21,3%), Intact (cinci televiziuni – 22,3%) și Kanal D (două televiziuni – 11,5%), este umilitoare pentru televiziunea de stat. Instituția avea 2.094 de angajați în 2022, conform Raportului de Activitate, un număr apropiat de totalul angajaților celor trei grupuri private (2.122). Mulți angajați, puține puncte de ratinguri – pare sloganul sub care funcționează televiziunea publică.

Politica de diversificare a portofoliului SRTV, desfășurată sub conducerea președintelui Dan Cristian Turturică, prin înființarea de stații de nișă (TVR Info și TVR Cultural), n-a condus la o majorare a cotei de piață. Televiziunile preconizate a fi lansate în scurt timp, TVR Sport și TVR Folclor, vor avea aceeași soartă: anonimatul.      

TVR 1, în scădere față de iunie

În iulie, TVR 1, principala televiziune a SRTV, a avut o audiență 36.000 de telespectatori pe minut (toată ziua), în scădere cu 7.000 de persoane față de iunie. TVR 1 se poate lăuda că a transmis meciurile de fotbal de la Campionatul European U21. Nu i-a folosit la nimic. Cu acest rating, TVR 1 a ocupat locul 14 în topul audienței naționale, sub televiziuni precum Film Cafe (58.000), Pro Cinema (43.000) și Prima TV (38.000). În fapt, audiența națională a TVR 1 a fost la nivelul populației municipiului Lugoj.

Profilul telespectatorilor TVR 1 a rămas același, în ciuda unor schimbări în grila de programe. Ponderea persoanelor cu vârste de peste 65 de ani este cea mai mare din audiența televiziunii: 40,7%, în perioada 1 iulie – 9 august 2023. În fapt, persoanele cu vârste de peste 45 de ani reprezintă 81% din audiența televiziunii. Tinerii cu vârste în 18 și 24 de ani sunt practic inexistenți: 2,1%. Dar absența tinerilor pe telecomandă este o „boală” de care suferă întreaga piață TV. Telespectatorii cu studii superioare sunt în proporție de 23,2%, în timp cei cu studii primare dețin o cotă de 19,2%. 

Cele mai urmărite programe la TVR 1, în intervalul 1 iulie – 9 august, au fost: 

Anglia – Spania (repriza a II): 241.000 telespectatori pe minut; 
Franța – Ucraina (repriza I): 226.000 telespectatori pe minut;
In memoriam… Lidia Bejenaru (concert): 215.000 telespectatori pe minut.

De remarcat că în TOP 10 programe nu figurează vreo ediție a Telejurnalului, un film artistic sau o emisiune de divertisment.

TVR 2, audiență cât orașul Caracal

TVR 2 a avut o audiență medie de 27.000 de telespectatori pe minut în luna iulie, conform măsurătorilor Kantar Media, în scădere cu 1.000 de persoane față de iunie. A ocupat locul 18 în topul audienței naționale dintr-un total de 85 de stații. Are o audiență națională la nivelul populației municipiului Caracal. 

TVR 2 are un public cu vârste mai ridicate decât TVR 1. Astfel, 83% din audiența televiziunii este reprezentată de persoane cu vârste de peste 45 de ani. Dar ponderea publicului cu studii superioare este mai mare decât la TVR 1: 26%. TVR 2 are cea mai redusă cotă a persoanelor cu studii primare dintre cele cinci televiziuni analizate: 16,2%, la egalitate cu TVR Cultural. Ponderea publicului feminin este mai mare decât cea a bărbaților: 52,3%, respectiv 47,7%.

Programul cu cea mai mare audiență la TVR 2, în perioada 1 iulie – 9 august, a fost serialul polițist: „Comisarul Rex: Aventuri la Viena”, producție Austria din 2004. Topul 10 al audienței este ocupat numai de episoadele acestui serial. Cel mai urmărit episod din „Comisarul Rex” a avut o medie de 226.000 de telespectatori pe minut, cât prima repriză a meciului de fotbal U21 Ucraina – Franța (TVR 1).    

TVR 3, pe locul 41

TVR 3, televiziune care difuzează programele regionale ale SRTV, a avut un rating mediu de 9.000 de telespectatori pe minut (toată ziua), la nivel național, în luna iulie. Audiența televiziunii condusă de Tudor Barbu (fost la OTV și B1 TV) se ridică la nivelul orașului Strehaia. TVR 3 a ocupat locul 41 în topul audienței naționale din 85 de stații.

TVR 3 are un public cu cele mai ridicate vârste dintre televiziunile SRTV. Jumătate din audiență este formată din persoane de peste 65 de ani. Mai mult, 85% din audiență este reprezentată de telespectatori de peste 45 de ani. De altfel, mai toți interlocutorii lui Tudor Barbu, din emisiunea „Se întâmplă acum”, care intră în direct pe telefon cu ilustrul realizator, „Să trăiți, domnu’ Barbu!”, sunt pensionari care l-au urmărit încă de pe vremea OTV. Migrația după vedeta preferată este evidentă. Circa un sfert din audiența TVR 3 este formată din persoane cu studii primare iar ponderea telespectatorilor cu studii superioare este cea mai mică din oferta SRTV: 19,8%. Marele câștig al lui Tudor Barbu este că TVR 3 are cea mai mare pondere a publicului feminin: 55,3%, mai mare decât la TVR Cultural (52,2%).

Programele cu cele mai mari audiențe la TVR 3, în perioada 1 iulie – 9 august, au fost: 

Memoria tiparului (TVR Târgu Mureș) – 120.000 telespectatori pe minut;
Cântec și poveste (TVR Craiova) – 88.000 telespectatori pe minut;
Vine Cluju’ pe la noi – 80.000 telespectatori pe minut 

TVR Info, audiență cât populația din Lehliu Gară

Televiziunea de știri TVR Info a avut în iulie un rating mediu de 6.000 de telespectatori pe minut, cam cât populația din Lehliu Gară, ocupând locul 52 în topul audienței naționale. Are a doua cotă de persoane cu vârste de peste 45 de ani după TVR 3: 83,8%. Circa 26,7% din audiență este formată din telespectatori cu studii superioare, mai mare decât TVR 1. 

Cel mai urmărit program la TVR Info, în perioada 1 iulie – 9 august, a fost Telejurnalul preluat în direct de la TVR 1. Vârful de audiență a fost înregistrat de ediția din 5 august a Telejurnalului de la ora 14: 74.000 telespectatori pe minut (0,4% rating național). În top 10 programe cu cea mai mare audiență nu se află nicio ediție a talk-show-ului „Tema zilei”. Se poate spune că „Tema zilei” este o altă „marfă pe stoc”, marca SRTV.

TVR Cultural, 2.000 de spectatori pe minut

TVR Cultural a avut o medie de 2.000 de telespectatori pe minut, în iulie, la nivel național. Audiența și eșantionul pentru profilul telespectatorilor fiind foarte mici, analiza este riscantă pentru a formula concluzii. Totuși, cele mai urmărite programe la TVR Cultural, în intervalul 1 iulie – 9 august, au fost: 

„Flotant pe strada Ibrăileanu” (documentar difuzat de TVR 3 în 2015!) – 27.000 telespectatori pe minut;
„Racord” (eseul cinematografic, redifuzare) – 24.000 telespectatori pe minut;
„Intrare liberă” (talk-show, ediție redifuzătă pe 20 iulie) – 21.000 telespectatori pe minut;

În loc de concluzie: audiența medie a televiziunilor TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Info și TVR Cultural, în perioada 1 iulie – 9 august 2023, a fost de 17.000 de telespectatori pe minut (0,1% rating național). Cât populația orașului Orăștie – 18.000. Vacanța continuă la televiziunea publică.     Foto: Inquam Photos / George Călin

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *