Cine a fost singura persoană din maternitatea Botoșani care a vrut să o ajute pe Alexandra: „S-a dus la cabinetul doctoriței și ea a dat-o afară”

Cine a fost singura persoană din maternitatea Botoșani care a vrut să o ajute pe Alexandra: „S-a dus la cabinetul doctoriței și ea a dat-o afară”

O asistentă care era de gardă a intervenit și i-a făcut un calmant Alexandrei, tânăra care a murit vineri în maternitatea Botoșani după ce a fost lăsată 7 ore fără nicio asistență medicală, spune fratele tinerei. Medicul de gardă, deși era acolo, a refuzat să o ajute, mai spune el, citat de publicația locală Botoșăneanul.

„Singura care a încercat să facă ceva pentru ea a fost o asistenta de gardă. A sunat medicii, i-a făcut un calmant, s-a dus la cabinetul doctoriței și ea a dat-o afară din cabinet. (…) Doctorița era acolo, nu știu ce făcea, ce aștepta. Poate aștepta bani, dar cui să-i dea dacă nu a venit nimeni? De ce trebuie să se paseze responsabilitatea de la unul la altul?”, a declarat fratele tinerei de 26 de ani”, a spus bărbatul.

Alexandra Ivanov, tânăra de 26 de ani care a murit după o noapte de spitalizare la maternitatea din Botoşani, a suferit un edem pulmonar, avea insuficienţă cardio-respiratorie, iar sarcina care i se oprise din evoluţie era „complicată infecţios”, arată medicii legiști în certificatul constatator al decesului.

Din verificările inspectorilor, s-a stabilit că, „de la ora 00.45, când i s-a administrat ser fiziologic şi un medicament, până la 07,35 nu a mai fost efectuată nicio manevră de îngrijire” pentru tânără.

„Nu am aer”, a fost ultimul mesaj pe care Alexandra l-a trimis mamei înainte de a muri. De altfel, ea a trimis mai multe mesaje rudelor și medicului care îi monitoriza sarcina, pe care îl ruga să intervină şi să îi facă chiuretaj, acuzând dureri insuportabile.

Cum se apară doctorița

Angel Călin, managerul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani, a fost eliberat din funcție, miercuri, de Consiliul Județean Botoşani, în subordinea căruia se află spitalul. El a declarat că medicul de gardă, Mariana Pitrop, nu are niciun motiv cu care să scuze lipsa de intervenție.

„Dormea, nu dormea, nu știu ce făcea. Nu s-a prezentat la pacient. În momentul în care un pacient îți solicită în nenumărate rânduri ajutorul, în care asistenta îți transmite… Nu a fost la caz”, a spus Angel Pitrop.

Conform consemnărilor în fișele de la camera de gardă, Mariana Pitrop ar fi intervenit la alte cazuri. Deși există și varianta ca parafa ei de medic să fi fost utilizată de asistentă, scrie Botoșăneanul.

„A avut activitate în camera de gardă fiind cinci prezentări: la ora 23:20, la 1:46, la 3:15, 7:17, 7:40. Ea s-a ocupat de camera de gardă. Noi am analizat documentele”, a precizat Ștefan Bercea, director medical Spitalul Județean „Mavromati”.

„Nu cred că te mai numești medic”

Lipsa de intervenție a doctoriței Pitrop a fost criticată și de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

„Am auzit un medic de la Botoşani declarând că este normal ca medicii să doarmă în gardă. Sigur, ei pot să doarmă în gardă dacă nu există solicitări medicale, dar, în mod evident, dacă ai un pacient care are nişte probleme şi pe care trebuie să-l monitorizezi, atunci nu cred că te mai numeşti medic, dacă tu mergi să te culci liniştit, ştiind că există un pacient care are nevoie de ajutorul tău”, a precizat oficialul.

Rafila a notificat poliția privind evenimentele din noaptea tragediei. El a subliniat că modul în care este exercitată activitatea medicilor nu este în subordinea sa, iar Colegiul Medicilor este cel în măsură să ia decizii.

„Trebuie să fim siguri că exercitarea profesiunii de medic, care este, clar, în responsabilitatea Colegiului Medicilor, este în mod serios tratată. Eu am auzit tot felul de declaraţii publice ale unora din conducerea Colegiului Medicilor, privind tot felul de probleme care apar, dar am auzit foarte puţine declaraţii şi foarte puţine acţiuni în sensul implicării în asigurarea asistenţei medicale”, a precizat Rafila.

Cabinetul doctoriței vandalizat

Sute de persoane au protestat în ultimele zile în Botoșani față de lipsa de acțiune a medicilor de la „Mavromati”. Joi, 24 august, a fost consemnat și un incident după ce imobilul unde este cabinetul privat al Marianei Pitrop a fost vandalizat.

Pe geamurile cabinetului dar și pe ușa de acces au fost scrise cu vopsea cuvintele: „Nu am aer” și „Alexandra”, potrivit presei locale.

Cabinetul privat al doctoriței Pitrop a fost vandalizat cu vopsea Foto: Botoșăneanul

Polițiștii botoșăneni au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de distrugere. La acest moment sunt desfășurate cercetări asupra faptei, urmând să fie identificați și autorii.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *