Cine l-a felicitat pe Putin pentru victoria sa în alegerile din Rusia și ce înseamnă asta în ceea ce privește alianțele la nivel global

Cine l-a felicitat pe Putin pentru victoria sa în alegerile din Rusia și ce înseamnă asta în ceea ce privește alianțele la nivel global

Chiar dacă rezultatele alegerilor din Rusia au fost contestate în vest, reacțiile din Asia, Africa și America Latină arată că o nouă dinamică globală începe să prindă formă.

Liderii din Europa și SUA versus liderii Asiei, Africii și Americii Latine

După victoria zdrobitoare a lui Vladimir Putin în alegerile prezidențiale de duminică, guvernele occidentale s-au aliniat pentru a caracteriza succesul acestuia drept nedrept și nedemocratic.

Alegerile au subliniat „profunzimea represiunii” din Rusia, potrivit ministrului britanic de externe David Cameron, în timp ce departamentul de stat american a spus că închiderea și descalificarea oponenților înseamnă că procesul este „incredibil de nedemocratic”.

Comentariile liderilor din Europa și SUA au fost însă în contrast puternic cu mesajele de felicitare care au venit din țări din Asia, Africa și America Latină.

Aceste reacții contrastante evidențiază decalajele geopolitice care sunt și mai grave de când a început războiul din Ucraina în urmă cu doi ani, declanșând o criză în relațiile cu Occidentul.

Xi Jinping a salutat victoria lui Putin

Președintele Chinei, Xi Jinping, s-a grăbit să-l felicite pe Putin pentru victoria sa, spunând că Beijingul va continua să promoveze parteneriatul „fără limite” pe care l-a încheiat cu Moscova chiar înainte de războiul din Ucraina.

Întrebările legate de procesul democratic lipsesc cu desăvârșire din reflectarea alegerilor în mass-media de stat chineză, în care victoria lui Putin este caracterizată ca aducând „certitudine într-o lume în turbulențe”.

După ce și-a declarat victoria luni, Putin a folosit un discurs adresat susținătorilor pentru a declara din nou că „Taiwanul este o parte inerentă a Republicii Populare Chineze”.

Putin a acuzat, de asemenea, alte țări că au creat „provocări” în jurul Taiwanului și a spus că ele – și sancțiunile lor împotriva Chinei – sunt „condamnate să eșueze”.

China și Rusia sunt, de asemenea, membre ale grupului Brics al economiilor emergente, care își propune să provoace dominația SUA asupra economiei globale prin unirea economiilor emergente, inclusiv a Braziliei, Africii de Sud și Indiei.

După ce Rusia a început războiul împotriva Ucrainei, 141 de țări au votat în favoarea unei rezoluții ONU de condamnare a invaziei. Cu toate acestea, potrivit Economist Intelligence Unit (EIU), această cifră principală ascunde realitatea că două treimi din populația lumii trăiește în țări care erau neutre sau înclinate să ia partea Rusiei.

Analiza EIU a constatat că țări precum Brazilia, Arabia Saudită, Africa de Sud – și cel mai important India – au făcut tot posibilul pentru a evita să-și declare susținerea spre una dintre părțile implicate în război.

India a devenit, de asemenea, cel mai mare cumpărător de petrol rusesc

Luni, prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, a spus că așteaptă cu nerăbdare să consolideze „parteneriatul strategic special și privilegiat testat în timp” dintre New Delhi și Moscova.

În ultimii ani, India a căutat să se poziționeze ca o putere globală. Fiind numită cea mai populată țară din lume – precum și a cincea economie ca mărime și cu cea mai rapidă creștere – liderii occidentali au întins covorul roșu pentru Modi, în ciuda faptului că guvernul său a trecut printr-o perioadă de revenire democratică și autoritarism în creștere.

În același timp, Modi s-a poziționat ca lider al sudului global – format din mai multe țări în curs de dezvoltare și națiuni fost colonizate – dintre care multe continuă să susțină Rusia.

India a devenit, de asemenea, cel mai mare cumpărător de petrol rusesc. Rafinăriile din India au profitat de prețurile foarte reduse, după ce Europa a interzis importurile de petrol rusesc. Intervenind pentru a umple golul lăsat de cumpărătorii din vest, India a contribuit la atenuarea loviturii sancțiunilor occidentale asupra Moscovei.

Putin a livrat cereale gratuite în multe țări din America Latină

Victoria lui Putin a fost sărbătorită de liderii din America Latină care au fost istoric în dezacord cu SUA. Experții spun că izolarea Rusiei de vest nu a făcut decât să o apropie de țări precum Cuba și Venezuela, al căror ministru de externe a caracterizat recent Moscova drept „victimă pe scena internațională”.

Președintele țării, Nicolás Maduro, a răspuns la rezultatele votului de duminică spunând: „Fratele nostru mai mare, Vladimir Putin, a triumfat, ceea ce este de bine pentru lume”.

Președintele Cubei, Miguel Díaz-Canel, a numit rezultatul „un indiciu că populația rusă sprijină gestionarea țării de către [Putin]”.
Victoria lui Putin a fost primită cu căldură și în mai multe țări din vestul și centrul Africii, care sunt conduse de junte după o serie de lovituri de stat din 2020 – inclusiv în Mali și Niger.

Rusia a încercat să curteze multe dintre aceste țări din regiunea Sahel, după ce au rupt legăturile cu aliații tradiționali francezi și americani în urma revoltelor militare.

Putin a folosit, de asemenea, defalcarea unui acord care a asigurat continuarea exportului de alimente din Ucraina către piețele globale – multe dintre ele în Africa – ca mijloc de a-și consolida sprijinul în regiune.

În iulie 2023, el a promis livrări de cereale gratuite către Burkina Faso, Zimbabwe, Mali, Somalia, Republica Centrafricană și Eritreea. Primele livrări au fost expediate luna trecută, potrivit guvernului rus.

În Burkina Faso, un cotidian a rezumat luni schimbarea dinamicii globale într-un editorial, scriind că în Africa, alegerile „ar fi putut să pară un non-eveniment”, dar că acum ele capătă o semnificație specială deoarece „Putin întruchipează noul echilibrul geopolitic al puterii pe continent, cu o prezență și o influență [rusă] în creștere.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *