Cine sunt oamenii numiți la conducerea Electrocentrale: un fost consilier al lui Firea, un liberal venit din USR și doi specialiști în agricultură din PNL și PSD

Cine sunt oamenii numiți la conducerea Electrocentrale: un fost consilier al lui Firea, un liberal venit din USR și doi specialiști în agricultură din PNL și PSD

FANATIK a scris recent despre tânărul director-adjunct al Electrocentrale Group SA, compania deținută de Ministerul Energiei, plătit cu peste 500.000 lei. Alexandru-Mădălin Boțonea a ajuns în această poziție pe filiera ALDE, partid pentru care a candidat în două ocazii, fără succes. De altfel, majoritatea administratorilor companiei de stat erau ajunși în aceste funcții pe filiera ALDE. Din luna iulie a anului trecut însă, directorul general al companiei a fost numit liberalul Octavian Oprea, fostul secretar general al TNR, o numire ce a coincis cu venirea lui Sebastian Burduja în fruntea Ministerului Energiei, acționarul unic al Electrocentrale Group. În decembrie 2023, au fost numiți noii administratori ai companiei.

Traseist politic, în fruntea Consiliului de Administrație

Noul președinte al Consiliului de Administrație al Electrocentrale Group SA este Marinescu Dan Constantin, ales încă din iunie 2023, însă pentru un mandat provizoriu. Acesta este din localitatea Vulcan, fiind specializat în inginerie mecanică, absolvent al Universității din Petroșani în anul 2005. Este încă doctorand la aceeași universitate, în anul VI de studiu. A lucrat în domeniul energetic încă din anul 2004, în CV-ul său menționând o serie de proiecte la care a lucrat, precum reabilitarea unei unități a termocentralei din Paroșeni făcută de o firmă japoneze, sau Alstom Power România, companie pentru care a lucrat între 2007 și 2010, la fel, în cadrul mai multor proiecte naționale și internaționale.

Între 2012 și 2017 menționează că a fost directorul unui proiect de peste 63 milioane euro la Complexul Energetic Hunedoara, perioadă urmată, tot așa, de alte proiecte în domeniul energie, consultanță pentru Scotish Civil and Industrial Management, iar din 2019 precizează că este directorul general al unei firme de consultanță în energie, Mardancon Smart Design, din Timișoara. Experiența din domeniul energiei îl împinge până în funcția de secretar de stat în Ministerul Energiei, unde nu stă decât puțin peste trei luni, iar apoi se angajează director de dezvoltare la o altă firmă din domeniul energiei, Restart Energy, firmă specializată în producerea energiei fotovoltaice, firmă cu o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro.

Potrivit informațiilor de pe pagina sa de Facebook, Marinescu Dan Constantin a părăsit compania Restart Energy, fiind în prezent director executiv al Lotus Energy. Deși după nume poate părea exotic, în ultimii doi ani firma a avut un profit net de circa 50.000 lei, la o cifră de afaceri de 450.000 lei. Anul trecut firma a avut 2 angajați și datorii de 1,4 milioane lei. Cealaltă firmă pe care Dan Marinescu a condus-o, Mardancon Smart Design, a fost propria sa firmă de consultanță, firmă radiată din 28 noiembrie 2023. În anul 2020, firma a avut o cifră de afaceri de 3.600 lei, și pierderi de aproape 70.000 lei.

Este a doua firmă cu care dă faliment, după ce în 2014 era radia NRG High Technology Srl, firma unde a fost unic acționar. Firma nu a fost activă fiscal decât în anii 2011 și 2012, bubuind piața în primul an de activitate cu o cifră de afaceri de 360.000 lei și cam atât. Chiar și în condițiile astea a declarat pierderi de 44.000 lei, iar în anul următor firma deja nu mai declara niciun leu încasări.

Dan Constantin Marinescu, evoluție politică între 2017, 2019 și 2021.

De ce l-a numit Ministerul Energiei pe Marinescu Constantin președintele CA-ului companiei Electrocentrale Group? Pentru că Dan Constantin Marinescu este acum candidatul PNL la primăria municipiului Vulcan, acolo unde din 2020 este și consilier local. De altfel, la alegerile locale din 2020 Marinescu a fost candidatul celor de la USR (partid pentru care a candidat și la Senat), însă, undeva după anul 2022, acesta a trecut la liberali. „Vulcanul este locul unde m-am născut și crescut, iar datoria mea față de această comunitate este una profundă și personală”, a declarat la finalul lunii martie, atunci când liberalii l-au anunțat candidatul partidului la primăria Vulcan. Pentru Marinescu este în fapt o reîntoarcere la PNL, fiind fost președinte al organizației TNL Vulcan.

Potrivit declarației de avere, în primele șase luni la conducerea CA-ului Termocentrale Group, acesta a încasat 47.613 lei. Suma este una mică, în condițiile în care de la cele două companii din energie, Restart și Lotus, a încasat salarii totalizând suma de 284.000 lei. La aceste sume se mai adaugă alți 20.000 USD, pentru consultanță în energie, bani primiți de la un investitor american.

Fostul consilier al lui Firea, administrator în energie

Al doilea membru al Consiliului de Administrație al Electrocentrale Group SA numit în decembrie 2023 este Sorin Chiriță, cel care și-a făcut intrarea în administrația Capitalei direct în funcția de consilier personal al Gabrielei Firea odată cu victoria din alegerile din 2016. Chiar dacă a stat în această funcție mai puțin de patru luni, apropierea de fostul primar al Capitalei i-a adus o serie de funcții în companiile municipale înființate de fosta administrație.

Astfel, tot în 2016 a fost, tot pentru câteva luni, președintele CA-ului Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET), unde în anul următor a rămas simplu administrator, iar apoi, între 2017 și 2020 a fost președintele Consiliului de Administrație al Companiei Municipale Energetica București SA. În aceeași perioadă a fost administrator și al Asociației pentru Transport Public București-Ilfov, o altă companie municipală, dar și la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deratizare, Dezinsecție și Dezinfecție. Aici a stat în funcție până la desființarea companiei, în anul 2022.

Totuși, Sorin Chiriță este cunoscut pentru faptul că a fost primul city-manager al Capitalei, între 2017 și 2020, fiind singurul candidat dintre cei patru înscriși care a trecut de proba scrisă. După cei trei ani în care a dezvoltat Capitala în administrația Firea, Chiriță s-a dus manager de proiecte la Agenția pentru Dezvoltarea Regională a Regiunii de Dezvoltare Sud-Est, unde potrivit CV-ului său a lucrat în perioada ianuarie-octombrie 2021. Din noiembrie 2021 lucrează pe postul de consultant extern pentru Banca Mondială.

De altfel, potrivit CV-ului său de 30 de pagini, unde enumeră zeci de cursuri făcute, Sorin Chiriță este specializat în mai multe domenii, de la psihologie, la drept și administrație publică. În fapt, așa se și prezintă pe blogul personal: „sunt specializat în management, drept, psihologie, dezvoltare regională durabilă, managementul proiectelor, achiziții publice, dezvoltarea resurselor umane, managementul infrastructurilor critice, planificare strategică și evaluarea proprietăților imobiliare”.

City-managerul Sorin Chiriță, alături de Gabriela Firea și avocatul Piperea. Sursa foto: Cetățeanul.net

De altfel, Sorin Chiriță este și co-autor a cinci manuale – de la „Economie Europeană” la „Competențe sociale și civice”. Totuși, în ceea ce privește pregătirea acestuia, Chiriță nu se poate lăuda decât cu diplome obținute la universități mici, de mâna a doua. Astfel, după ce termină liceul în 1996, Grupul Școlar Tomis din Constanța, unul dintre cele mai slabe din oraș, face o postliceală doi ani și abia peste doi ani se înscrie la cursuri universitare. Face astfel științe economice la Universitatea din Oradea, pentru a se muta la Galați apoi, unde face o postuniversitară în management.

Mai merită menționat un master, de această dată în drept, la Facultatea Andrei Șaguna din Constanța, la fel o facultate privată slab cotată, între 2005 și 2007, timp în care face și cursurile de licență în psihologie, de această dată la Spiru Haret, în București. În perioada în care urma cursurile celor două facultăți, acesta era și directorul Institutului pentru Dezvoltare Personală.

Tot la categoria legăturilor acestuia cu PSD, merită menționat că în anul 2018 soția acestuia a fost angajată consilier la cabinetul europarlamentarului Andi-Lucian Cristea, în prezent deputat, ales pe listele PSD.

Specialiștii în agricultură din PNL și PSD

Cel de-al treilea membru al CA-ului Electrocentrale Group SA este Dan Florin Scarlat, vicepreședinte în biroul executiv al PNL Mehedinți. Acesta a venit direct de la Cancelaria Premierului, unde a lucrat din septembrie 2022, până în iunie 2023, atunci când s-a realizat rocada guvernamentală iar premier a venit Marcel Ciolacu.

De profesie economist, cu studii la Universitatea din Craiova și Universitatea Europeană din Lugoj, Florin Scarlat a activat cu precădere în domeniul agriculturii, însă a avut și o mică tangență cu sectorul energetic. Astfel, după terminarea studiilor a lucrat pe postul de contabil patru ani, după care a reușit să se angajeze la Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură Mehedinți, unde, după doar trei ani în funcția de consilier, ajunge director executiv, iar apoi director coordonator. După un an în această funcție, este retrogradat în funcția de consilier principal. În anul 2009, Dan Scarlat face mai multe donații către PNL, în total 7.700 lei, sumă ce depășea 10 salarii minime brute pe țară.

Donații către PNL în anul 2009

În această funcție stă acum doar o lună, părăsind APIA Mehedinți. De aici începe și tangența sa cu sectorul energetic, pentru că este angajat economist principal la Societatea de Servicii Hidroenergetice Hidroserv SA, sucursala de la Porțile de Fier. După patru ani în această nouă funcție, pentru două luni în 2014 se angajează chiar inspector de trafic rutier, de unde se întoarce la Hidrosevr SA, doar pentru o săptămână, iar apoi înapoi la APIA.

Între 2015 și 2022 îl găsim din nou în domeniul investițiilor rurale, fie în fruntea Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (director general între 2020 și 2022) și Oficiul județean pentru finanțarea investițiilor rurale Mehedinți (2016-2020). La AFIR, în 2022, a avut un salariu anual de peste 150.000 lei, an în care a ocupat și un post de administrator în Consiliul de Supraveghere al Damen Shipyards Mangalia. Peste 81.000 lei a încasat specialistul în agricultură anul trecut de la Electrocentrale Group SA.

Un al patrulea administrator al Electrocentrale Group este Mădălin-Mihai Bondalici, un economist care din 2018 este director în cadrul companiei Timac Agro, specializată în producția de îngrășăminte și alte produse similare. Din anul 2021 acesta face parte și din CA-ul Poșta Română. Presa a scris despre acesta că este venit tot pe filiera PNL, fiind susținut de organizația PNL Sector 4. La capitolul competențe acesta menționează în CV-ul său un seminar de educație financiară făcut în 2022 cu economistul Iancu Guda.

Costina Andrei Ioan, declarație de avere, ianuarie 2024

În final, cel de-al cincilea membru al CA-ului Electrocentrale Group este Costina Andrei Ioan, membru PSD Timiș dar și angajat în funcția de consilier economic. Acesta este licențiat în teologie-istorie, domeniu în care are și un master, ambele la Universitatea de Vest din Timișoara, studii pe care și le-a completat în 2011 cu un master în Finanțare și Management în Administrația Publică, de această dată la Arad.

Potrivit CV-ului său, acesta este angajat la organizația PSD Timiș din 2015, iar din 2017 a fost angajat și la biroul parlamentarului Eugen Dogariu, tot pe post de consilier. Apropierea de PSD i-a adus o numire în Consiliul de Administrație al Regiei Autonome „Canal Bega” începând cu anul 2020, același an în care își deschide propria firmă cu activitate în domeniul agriculturii: CAA Agrofarm Vest SRL. În 2021 firma a avut un profit net de aproape 150.000 lei, însă anul trecut soții Costina au încasat peste 200.000 lei din dividende.

În anul 2016 a candidat, fără succes, pe listele PSD pentru un post de consilier județean. A fost pus pe locul 37 dintr-un total de 47 de candidați din partea partidului. Soția acestuia a fost angajată la consiliul județean, consilier asistent, începând cu 2018, iar din 2023 lucrează în cadrul Primăriei Timișoara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *