Cod roșu de inundații în județul Caraș-Severin. Risc de viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale

Cod roșu de inundații în județul Caraș-Severin. Risc de viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale

Codul roșu de inundații este valabil joi, până la miezul nopții, pentru râurile din bazinul hidrografic Nera, în județul Caraș-Severin, a transmis Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), citat de Agerpres.

Codul vine ca urmare a precipitațiilor abundente din ultimele ore, dar și a celor prognozate să se întâmple în următoarea perioadă. Din cauza acestora, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale Cotelor de pericol pe râurile din bazinul hidrografic Nera – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sasca Montană, judeţul Caraş-Severin.

De asemenea, potrivit hidrologilor, fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice Micaş – bazin inferior şi Nera – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Micaş – amonte S.H. Naidăş.

Județul Caraș-Severin este vizat, în intervalul 5 iulie, ora 14.00 – 5 iulie, ora 23.00, de un cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată în care, potrivit ANM, vor cădea ploi care vor avea 30…40 l/mp și izolat peste 50…70 l/mp.

Ploile torențiale frecvente căzute în zona de vest a țării în ultimele două luni, în special în județul Caraș Severin, au drept cauză umiditatea, care este „unul dintre ingredientele principale pentru formarea furtunilor”, au explicat reprezentanții ANM pentru Libertatea, duminică, 2 iulie.

„Ca să înțeleagă lumea procesul este următorul: avem umiditate, iese soarele, se încălzește atmosfera, se ridică aerul încărcat cu umiditate și astfel se formează acești nori. De aceea aproape cu regularitate, în fiecare după amiază, se formeaza astfel de furtuni în aceste zone. Umiditatea este foarte ridicată pentru că a plouat foarte mult în ultima lună și jumatate, de aceea se întâmplă ceea ce se întâmplă”, a precizat Mihai Huștiu, meteorolog ANM.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *