Codul bunelor maniere în era digitală, în 2023 – Când și unde NU este politicos să vorbești la telefonul mobil

Codul bunelor maniere în era digitală, în 2023 – Când și unde NU este politicos să vorbești la telefonul mobil

 

Telefoanele mobile fac parte din viața noastră, dar nu toată lumea respectă regulile de etichetă privind utilizarea lor. Vorbitul la telefon poate să distragă atenția celorlalți – se pot simți deranjați de zgomot sau pot să descopere informații, despre viața ta, pe care nu doresc să le afle. Prin urmare, dacă apelul nu reprezintă o urgență, acesta poate aștepta. Iată unde nu este politicos să vorbești la telefon! 

În unele situații, vorbitul la telefon poate să îi deranjeze pe cei din jur. Nu-i obliga pe ceilalți să îți asculte conversațiile și evită să folosești telefonul în aceste locuri! 

 

Unde NU este frumos să vorbești la telefon

 

În magazine

Când faci cumpărături în magazine fizice, este bine să eviți să vorbești la telefon, deoarece conversația îți distrage atenția de la ceea ce se întâmplă în jurul tău și le poți cauza disconfort celorlalți. De exemplu, dacă ești distras de telefon, nu îți dai seama că poți să îi încurci pe cei din spatele tău cu coșul de cumpărături. Același lucru este valabil și în situația în care ești în cabina de probă, iar alte persoane așteaptă la rând pentru a încerca hainele preferate, scrie clickpentrufemei.ro. 

În restaurant 

Este nepoliticos să vorbești la telefon în timpul întâlniri cu prietenii la restaurant. Dacă ești activ la conversație, îi faci pe ceilalți să se simtă în largul lor și să se bucure de experiență. În caz contrar, oamenii se pot inhiba. Dacă nu aștepți un apel important, înainte să ajungi la restaurant, este indicat să îți setezi telefonul pe modul silențios. 

La SPA

Când mergi într-un centru SPA sau într-un salon de înfrumusețare, cel mai bine este să îți lași telefonul în geantă sau să îl setezi pe modul silențios. Vorbitul la telefonul în timpul sesiunii de relaxare (fie că vorbim despre masaj, manichiură, pedichiură sau de o altă procedură) poate să-i deranjeze pe tehnicieni, iar rezultatul obținut să nu fie cel pe care ți-l dorești. Cel mai bine este să îți faci programare când programul îți permite o sesiune completă de relaxare. Anunță familia și colegii că nu vei fi disponibilă timp de o oră și bucură-te de momentul tău de răsfăț! 

În mijloacele de transport în comun 

Mersul cu mijloacele de transport în comun nu este o acțiune relaxantă, prin urmare fiecare pasager trebuie să se asigure că experiența nu este înrăutățită. Doar imaginează-ți 10 oameni vorbind la telefon în același timp, pe un ton ridicat! Prin urmare, dacă apare o urgență, mai bine trimiți un mesaj text decât să apelezi persoana cu care dorești să comunici la distanță, mai scrie clickpentrufemei.ro. 

Regulile de etichetă privind utilizarea telefoanelor spun că nu este indicat să vorbești la telefon: când ești într-un spital, în timpul unui interviu sau în cadrul unei ceremonii importante. 

În plus, vorbitul la telefon are reguli stricte de bun simţ de care trebuie să ţinem cont pentru a nu uita de statutul de oameni bine crescuţi. Deşi pare banal, există un cod al bunelor maniere atunci când purtăm o conversaţie telefonică. Ştim cât trebuie să dureze o discuţie, ce trebuie să spunem atunci când apelăm pe cineva ori în ce capcane să nu cădem?

Și Aurelia Marinescu, autoarea celebrei cărţi “ Codul bunelor maniere astăzi” reamintește câteva reguli de bază pentru a evita situații deranjante, relatează adevarul.ro.

1. Când sună telefonul, răspundem cel mai târziu după cel de-al cincilea apel.2. De asemenea, când apelăm pe cineva, nu vom lăsa aparatul să sune mai mult de cinci ori decât în cazuri speciale.3. Modul în care începe o conversaţie telefonică diferă de la o ţară la alta şi se înscrie într-un adevărat “cod”. De pildă, în Germania, Franţa, Anglia, în momentul ridicării receptorului, cel solicitat îşi spune automat numele şi aşteaptă un răspuns. Cel care a sunat îşi declină numele şi el. La noi, s-a stabilit regula ca cel care sună să se prezinte, după ce, obligatoriu, a spus “Bună ziua!”, “Bună seara” sau “Mă scuzaţi că vă deranjez, sunt Maria Ionescu, pot să vorbesc cu…”.4. Dacă este o conversaţie pe teme de serviciu, nu ne vom spune numai numele, ci şi profesia “Sunt inginerul Dan Ionescu şi aş dori săvorbesc cu …”. Să evităm deci situaţia extrem de neplăcută ca, nedeclinându-ne identitatea de la început, să fim chestionaţi “Dar cine întreabă? Să vad dacă este”. Chiar dacă persoana pe care o căutăm lipseşte, nu vom scăpa de sentimentul penibil că aceasta ne evită.5. Expresia “Alo!” trebuie să fie urmată de numele persoanei care telefonează.6. Să precizăm că este o grosolănie ca un bărbat care cere la telefon o femeie sau o femeie care cere la telefon un bărbat să nu se prezinte soţului, respectiv soţiei acestuia.7. Regula generală este ca cel care a sunat să pună capăt discuţiei, în afara cazului în care interlocutorul său are motive serioase s-o facă. Nu există decât puţine excepţii de la obligaţia de a saluta: apelurile de urgenţă: pompieri sau salvare.8. De asemenea, nu este cazul se ne spunem numele când cerem o informaţie la un oficiu telefonic, la centrala unei instituţii, la bancă, gară, aeroport.9. Este de dorit ca durata unei convorbiri să fie cât mai scurtă. Să nu uităm ca telefonul a fost inventat pentru transmiterea rapidă la distanţă a unui mesaj important.10. A discuta la nesfârşit despre cele mai banale subiecte a devenit o adevărată “boală” a zilelor noastre. Dacă avem mai multe de spus, ne fixăm o întâlnire.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *