Comisia Europeană spune că „a văzut relatările și urmărim” ce se întâmplă „pe această temă în România” după protestul celor 95 de jurnaliști și că presa trebuie să lucreze „liber și independent oriunde în Uniunea Europeană”

Comisia Europeană spune că „a văzut relatările și urmărim” ce se întâmplă „pe această temă în România” după protestul celor 95 de jurnaliști și că presa trebuie să lucreze „liber și independent oriunde în Uniunea Europeană”

„Am văzut relatările media și urmărim dezbaterile pe această temă din România. După cum știți, nu comentăm cazuri individuale. Acestea fiind spuse, dorim să reamintim poziția noastră generală conform căreia mass-media trebuie să își poată desfășura activitatea în mod liber și independent oriunde în Uniunea Europeană – acest principiu stă la baza libertății presei”,  începe răspunsul transmis de la Bruxelles celor două redacții.

Comisia Europeană a reacționează după protestul transmis marți de peste 90 de jurnaliști din redacțiile Gazeta Sporturilor și Ringier, protest în care jurnaliștii acuză încercările unor manageri din conducerea companiei Ringier, care deține cele două publicații, de a presa pentru ingerințele comercialului în libertatea editorială. Gazeta Sporturilor și Libertatea au cerut, pentru publicul românesc, un răspuns de la Comisie, dacă urmărește situația și cum o comentează. 

Răspunsul integral al Comisiei Europene:

„Am văzut relatările media și urmărim dezbaterile pe această temă din România. După cum știți, nu comentăm cazuri individuale. Acestea fiind spuse, dorim să reamintim poziția noastră generală conform căreia mass-media trebuie să își poată desfășura activitatea în mod liber și independent oriunde în Uniunea Europeană – acest principiu stă la baza libertății presei.

Am propus o Lege europeană privind libertatea mass-mediei (cu privire la care Parlamentul European tocmai ce a votat ieri), care include, ca unul dintre elementele sale esențiale, protecția independenței editoriale. Ea va impune statelor membre să respecte libertatea editorială efectivă a furnizorilor de servicii mass‑media și să amelioreze protecția surselor jurnalistice. În plus, furnizorii de servicii mass‑media vor trebui să asigure transparența proprietății efective, prin publicarea informațiilor respective, și să ia măsuri pentru a garanta independența deciziilor editoriale individuale.

Dorim, de asemenea, să vă atragem atenție asupra postării/tweet de ieri al vice președintei pentru Valori si Transparență Vera Jourová în legătură cu Legea privind libertatea mass-mediei: „Avem nevoie ca această lege să devină urgent realitate, pentru că democrația nu poate prospera decât atunci când jurnaliștii își pot desfășura activitatea fără teamă sau fără a trebui să facă favoruri”. 

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *