Companiile aeriene, scandalizate că guvernul italian vrea să reducă prețul zborurilor interne. Ce anunță UE

Companiile aeriene, scandalizate că guvernul italian vrea să reducă prețul zborurilor interne. Ce anunță UE

Comisia Europeană a solicitat Romei mai multe informații cu privire la decizia recentă de combatere a prețurilor ridicate ale zborurilor efectuate între insulele italiene și continent, după ce companiile aeriene au susținut că această măsură încalcă normele UE, scrie joi, 10 august, Politico.

Luni, guvernul italian condus de Giorgia Meloni a aprobat o măsură care vizează utilizarea algoritmilor de stabilire a prețurilor de zbor de către companiile aeriene și interzice utilizarea acestora pentru zborurile interne între Italia continentală și Sicilia și Sardinia, cu rare excepții.

În practică, măsura ar interzice companiilor aeriene să crească prețul zborurilor între continent și cele două insule cu mai mult de 200% din prețul mediu al zborului – deși nu este clar ce este considerat a fi “preț mediu”. Măsura vine după ce tarifele aeriene ale companiilor low-cost către cele două insule au crescut vertiginos.

Măsura Italiei a venit la o zi după aprobarea de către guvern a unei taxe excepționale pe profiturile băncilor, ceea ce a provocat și mai multă confuzie în rândul observatorilor internaționali cu privire la strategia economică a guvernului de dreapta al lui Meloni.

Companiile aeriene au reacționat cu furie la decizia Romei, directorul general al Ryanair, Eddie Wilson, catalogând-o drept “ilegală”.

“Este ridicolă, ilegală și interferează cu piața liberă, conform legislației europene”, a declarat miercuri Wilson pentru agenția de presă italiană ANSA. “Trebuie să fie anulată”, a susținut șeful operatorului aerian.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a precizat, pentru Politico, că Executivul comunitar a contactat autoritățile italiene și se așteaptă să primească “informații mai detaliate cu privire la conținutul exact al măsurii în cauză”.

Deși purtătorul de cuvânt a declarat că Executivul comunitar sprijină măsurile care îmbunătățesc accesul la prețuri accesibile, el a adăugat totuși că “concurența sustenabilă, care include stabilirea liberă a prețurilor, este, de obicei, cel mai bun garant al unor prețuri accesibile”.

Doar în cazuri specifice, de exemplu, în cazul călătoriilor către regiuni îndepărtate care nu aduc companiilor aeriene suficienți bani pentru a fi viabile din punct de vedere financiar – așa-numitele obligații de serviciu public – legislația UE ar permite reglementarea prețurilor.

Dar nu este tocmai cazul acestor rute, notează publicația de la Bruxelles. Ryanair asigură peste 500 de zboruri săptămânale între insulele italiene și continent în timpul sezonului de vârf de vară.

Wilson a combătut ideea conform căreia compania aeriană își stabilește prețurile pe baza unui profil algoritmic al pasagerilor săi, spunând că este o “teorie a conspirației bazată pe fantezia unor oameni care nu au destulă treabă de făcut”.

Într-un interviu ulterior acordat ziarului italian La Repubblica, Wilson a comparat măsura cu “Uniunea Sovietică din 1927”.

El a susținut că, din punct de vedere economic, măsura este “ilogică”, deoarece va încuraja compania să își reducă rutele către Italia și să se deschidă în schimb către noi destinații. “Chiar și la școala Harry Potter au înțeles că trebuie să crești oferta unui produs pentru ca prețurile să scadă”, a adăugat el.

Decizia guvernului va ajunge acum la parlamentarii din Camera Deputaților din Italia, care au la dispoziție două luni pentru a depune amendamente.

Foto: Profimedia Images

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *