Compot de cireșe fără conservanți. Cum se prepară natural și delicios

Compot de cireșe fără conservanți. Cum se prepară natural și delicios

Compot de cireșe fără conservanți se poate face simplu și rapid în casă, rețeta fiind una ce poate fi preparată chiar și de începătorii în tainele bucătăriei. Compotul de cireșe este gustos și aromat și poate înlocui oricând sucurile pline de aditivi din comerț.

În lunile de vară, cireșele sunt printre cele mai consumate fructe. Sunt bogate în antioxidanți, vitamine și nutrienți, au un conținut ridicat de fibre, potasiu și betacaroten. Pentru a ne bucura de gustul lor și pe timpul iernii, putem face un delicios compot de cireșe, fără conservanți sau alți aditivi.

Proprietățile cireșelor

Antioxidante;
Antiinflamatorii;
Anticancerigen;
Antibacteriene;
Neurodegenerative;
Bune în caz de insomnii, nevroze;
Adjuvant pentru stările de anxietate și migrene;
Diuretice.

Vezi și alte beneficii date de cireșe!

Compot de cireșe fără conservanți

Compot de cireșe fără conservanți

Rețeta de compot de cireșe fără conservanți este una ușor de preparat de oricine, fără a risca să dea greș.

Ingrediente:

cireșe
apă
zahăr

Mod de preparare:

Cireșele se curăță de codițe și se spală bine sub jet de apă rece. Apoi cireșele se pun în borcanele sterilizate umplând trei sferturi din fiecare borcan. În fiecare borcan se pun trei sau patru lingurițe de zahăr, după gust. Se toarnă apa în borcane și se pun capacele.

Pe fundul unei oale mari se așază prosoape de bucătărie, apoi se pun în ea borcanele. Ca să nu se spargă în timpul gătirii, fie se așază borcanele la distanță unul de altul, fie se pun prosoape între ele. Se toarnă apă în oală, cât să ajungă la capacul borcanelor.

Se lasă la fiert, la foc mare, până dă apa în clocot. Apoi se dă focul mic și se lasă să fiarbă 40 – 45 de minute.La final, borcanele se lasă să se răcească în apa în care au fiert.

Compot de cireșe fără conservanți și fără zahăr

Compot de cireșe fără conservanți și fără zahăr

Pentru a fi și mai sănătos, compotul de cireșe se poate face și fără zahăr adăugat, doar cu arome naturale.

Ingrediente:

3 kg cireșe
2 litri de apă
sucul de la 1 lămâie și jumătate
2 batoane de vanilie

Mod de preparare:

Curățăm cireșele de codițe și le spălăm bine în apă rece.

Punem apa la fiert împreună cu batoanele de vanilie. Lăsăm apa să fiabă 5 minute de la primul clocot, apoi stingem focul și lăsăm apa să se răcescă, cu batoanele de vanilie în ea.

Umplem borcanele deja sterilizate cu cireșe pe trei sferturi. Stoarcem suc de lămâie peste cireșele din borcane, apoi le umplem cu apa fiartă și răcită, strecurată și se înfiletează bine borcanele.Pe fundul unei oale mari se așază prosoape de bucătărie, apoi se pun în ea borcanele. Ca să nu se spargă în timpul gătirii, fie se așază borcanele la distanță unul de altul, fie se pune prosoape între ele. Se toarnă apă în oală, cât să ajungă la capacul borcanelor.

Se lasă la fiert, la foc mare, până dă apa în clocot. Apoi se dă focul mic și se lasă să fiarbă 30-40 de minute.La final, borcanele se lasă să se răcească în apa în care au fiert.

Rețete cu cireșe din compot

Cireșele sunt delicioase în stare naturală pe timp de vară, dar ne putem bucura de ele și în restul anului, dacă le facem compot sau dulceață. Lichidul este delicios și poate fi băut ca atare sau folosit la însiropat diverse prăjituri ori torturi, iar fructele sunt minunate în multe conbinații.

Cheesecake cu cireșe din compot

Cheesecake cu cireșe din compot

Ingrediente:

50 g de unt
140 g de biscuiți graham
350 g de cireșe din compot fără sâmburi
225 g de zahăr pudră
500 g de cremă de brânză
1 lingură de amidon de porumb
2 ouă
1 linguriță de extract de vanilie
coajă de 1 portocală
200 ml de smântână pentru frișcă

Mod de preparare:

Se unge cu unt o formă de tort de 20 cm cu fundul liber și se tapetează baza cu hârtie de copt. Rupe biscuiții, apoi pasează-i la un procesor de alimente pentru a obține firimituri fine. Se topește untul, apoi se amestecă în firimituri până când acestea sunt umezite uniform. Se răstoarnă în forma pregătită și se netezește cu dosul unei linguri. Se lasă în frigider să se răcească.

Se răstoarnă jumătate din cireșele fără sâmburi în robotul de bucătărie cu 85 g de zahăr. Amestecă până la omogenizare, apoi răstoarnă într-o cratiță mică și adu la fierbere. Fierbe timp de 5-6 minute, amestecând, până când se formează un sirop gros. Se lasă să se răcească.

Clătește din nou robotul de bucătărie, apoi introdu brânza, amidonul porumb, ouăle, restul de zahăr, vanilia, portocala și jumătate din smântâna pentru frișcă. Amestecă până la omogenizare. Pune jumătate din amestec în formă, apoi pune jumătate din piureul de cireșe uniform deasupra. Se pune deasupra restul amestecului de cheesecake.

Se amestecă ușor amestecul cu o scobitoare fină pentru a învârti piureul de cireșe prin el. Se coace timp de 45 de minute, apoi se oprește cuptorul și se lasă la cuptor timp de 30 de minute.

Întinde restul de frișcă bătută peste umplutură, apoi pune cu lingura restul de piure de cireșe în centru. Folosind o scobitoare, trage piureul de cireșe prin frișcă pentru a face un model. Așază cireșele rămase pe marginea cheesecake-ului, apoi pudrează-le cu zahăr pudră. Se dă la rece până la momentul servirii.

Pandișpan cu cireșe din compot

Pandișpan cu cireșe din compot

Ingrediente:

6 ouă;
6 linguri de zahăr;
6 linguri de făină;
6 linguri de ulei;
un praf de sare;
o linguriţă de praf de copt;
un castron mediu cu cireşe din compot, fără sâmburi, scurse bine.

Mod de preparare:

Se amestecă gălbenuşurile cu zahărul, apoi se adaugă uleiul puţin câte puţin. Albuşurile se bat spumă cu sarea, apoi se amestecă cu gălbenuşurile. Se adaugă făina combinată cu praful de copt puţin câte puţin, amestecându- se uşor cu o lingură de lemn pentru a nu ieşi aerul. Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, se pun cireşele, apoi compoziţia de pandişpan şi se dă la cuptor pentru 15-20 minute. Când e gata, se scoate din cuptor şi se lasă la răcit. Se taie prăjitura cu cireșe şi se presară cu zahăr pudră.

Descoperă și alte rețete cu cireșe

Compot de cireșe – beneficii

Cireșele unt bogate în antioxidanți, vitamine și nutrienți, au un conținut ridicat de fibre, potasiu și betacaroten și constituie gustarea ideală pentru ameliorarea mai multor tipuri de afecțiuni ori dureri.

Proprietăți și beneficii:

Antioxidante;
Antiinflamatorii;
Anticancerigen;
Antibacteriene;
Neurodegenerative;
Bune în caz de insomnii, nevroze;
Adjuvant pentru stările de anxietate și migrene;
Diuretice.
Scad nivelul colesterolului rău și previn bolile cardiovasculare;
Previn deshidratarea;
Previn ateroscleroza;
Tratează edemele;
Tratează afecțiuni renale precum infecții renale, cistite sau nefrite;
Conferă senzația de sațietate;
Ajută digestia și previn constipația;
Elimină toxinele din organism.

Sfaturi pentru un compot de cireşe reuşit

Ca să poți face un compot de cirețe natural, fără conservanți, trebuie să sterilizezi borcanele înainte de a le folosi.
Fructele se aleg destul de tari. Nu trebuie să fie foarte coapte pentru că se vor sfărâma la fiert.
Se pot pune și arome – vanilie, scorțișoară, dacă dorești un compot mai aromat.
În loc de zahăr se pot folosi îndulcitori, precum zaharină sau stevia. Sursa: Unica.ro

Înceracă şi rețete de gemuri și dulcețuri pentru iarnă!

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *