Condamnat după ce a sustras aproape 180.000 de dolari din banii Armatei, fostul adjunct al Direcției de Informații Iulian Cristian Gherghe, trimis din nou în judecată. S-a dat de gol când era în arest

Condamnat după ce a sustras aproape 180.000 de dolari din banii Armatei, fostul adjunct al Direcției de Informații Iulian Cristian Gherghe, trimis din nou în judecată. S-a dat de gol când era în arest

Generalul (r) Iulian Cristian Gherghe, fost locțiitor al comandantului Direcției de Informații a Armatei, a fost trimis în judecată de Parchetul Judecătoriei Sector 5 pentru fals în declarații în formă continuată. Timp de trei ani, acuză procurorii, Gherghe nu a trecut în declarațiile de avere activele financiare deținute: titluri de stat în valoare de 200.000 de lei. 

În martie 2021, arestarea „numărului doi” din serviciul de informații al Armatei a scandalizat opinia publică, după ce s-au aflat acuzațiile procurorilor. Locțiitor al comandantului Direcției de Informații a Apărării din cadrul Ministerului Apărării Naționale, generalul Iulian Cristian Gherghe a fost acuzat că a scos 179.470 de dolari din fondul de război al Armatei pe care ulterior i-a folosit în scop personal: a cumpărat un teren și și-a construit o casă la Corbeanca. 

Generalul Gherghe ocupa funcția din septembrie 2017, anterior lucrând ca ofițer în cadrul Direcției de Contrainformații și Securitate Militară, subordonată Direcției Generale de Informații a Apărării. 

Ca locțiitor al directorului general al Direcției Generale de Informații a Apărării avea atribuții pe linie de activitate financiar-contabilă în cadrul unității, inclusiv în ceea ce privește efectuarea de operațiuni financiar-bancare. Aceste operațiuni nu le putea desfășura singur, ci doar împreună cu directorul general, care aplica semnătura finală documente, cu excepția situațiilor în care inculpatul se afla la comanda unității. Atunci semna singur. Pentru orice retragere de numerar din contul în valută al instituției erau necesare două semnături, respectiv a sa și cea a directorului general.

La acea dată, direcția era condusă de generalul Marian Hapău. Generalul Gherghe i-a falsificat semnătura, a completat documentele, apoi a mers la bancă și a retras banii în numele unității. Suma de 179.470 de dolari a depozitat-o în seiful pe care îl deținea în birou. În documentele privind retragerea banilor, generalul Gherghe a justificat scoaterea în numerar pentru a realiza o „plată de acreditive”.

Pus sub acuzare pentru delapidare, fals în înscrisuri oficiale, fals intelectual și uz de fals, Iulian Cristian Gherghe a recunoscut faptele. După patru luni de arest preventiv, a fost pus în libertate. La două luni distanță, pe 15 septembrie 2021, Curtea Militară București a dispus condamnarea fostului adjunct al DIA la un an și 5 luni închisoare cu suspendare. Condamnarea a fost menținută, ulterior, și la Înalta Curte de Casație și Justiție. 

Recunoașterea faptelor, lipsa antecedentelor penale și achitarea integrală a prejudiciului au fost considerate circumstanțe atenuante în stabilirea pedepsei. 

Al doilea dosar

În timp ce era arestat preventiv, generalul Gherghe a înaintat o cerere procurorului de caz prin care solicita să i se permită să încheie o procură notarială în cadrul Centrului de Reținere și Arestare Preventivă nr. 1 din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, pentru a o împuternici pe soția sa să îl reprezinte cu depline puteri la Trezoreria Statului, în vederea răscumpărării a titlurilor de stat deținute.

Procurorul i-a verificat declarațiile de avere și a constatat că acesta, de când ocupa funcția de conducere în cadrul DIA, nu a declarat că ar deține titluri de stat. 

Datele comunicate de Trezoreria statului indicau că Iulian Cristian Gherghe a cumpărat titluri de stat în valoare de 200.000 de lei în perioada 2018-2019, și înainte, și după ce a retras banii din conturile Armatei.  

Sumele nu au fost consemnate în declarațiile de avere aferente anilor 2019, 2020 și 2021, când a completat documentele oficiale.

A fost pus sub acuzare pentru fals în declarații în formă continuată, dosarul fiind disjuns Parchetului civil de pe lângă Judecătoria Sectorului 5. 

Trimis în judecată în cel de-al doilea dosar, el nu a contestat probele aduse împotriva sa de Parchet. Judecătoria Sectorului 5 a decis pe 18 ianuarie că procesul poate să înceapă. Generalul Gherghe s-a pensionat în februarie 2021, cu o lună înainte de a fi arestat.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *