Consiliul Județean Vaslui anunță rezultatul expertizei la construcția de la Podul Înalt, prăbușită înainte de inaugurare: „A fost afectată de cauze naturale”

Consiliul Județean Vaslui anunță rezultatul expertizei la construcția de la Podul Înalt, prăbușită înainte de inaugurare: „A fost afectată de cauze naturale”

Oficialii Consiliului Județean (CJ) Vaslui au comunicat, luni după-amiază, că a fost finalizată expertiza tehnică la imobilul din cadrul Ansamblului monumental Podul Înalt, prăbușit în noaptea de 25 iulie, în timpul unei vijelii. Instituția condusă de Dumitru Buzatu a anunțat că nu a fost găsită nicio vină constructorului.

„Rezultatele acestei expertize arată că întreaga construcție a fost afectată din cauze naturale, acțiunea vântului, cu rafale de peste 90 km/h, conform raportării ANM, conducând la prăbușirea imobilului. Constructorul a respectat proiectul, care prevede suprastructură din lemn la imobilul expertizat”, se arată în comunicatul emis luni de Consiliul Județean Vaslui.

Cadre de beton armat, în locul bârnelor de lemn

Urmare a incidentului din 25 iulie și „ținând cont de schimbările climatice din ultima perioadă, cu furtuni violente și vânt puternic”, Consiliul Județean Vaslui anunță că a decis modificarea structurii din lemn, cu excepția acoperișului, în cadre din beton armat, rezemate pe fundațiile existente, fără a fi aduse modificări majore la proiectul inițial.

Imobilul, dedicat susținerii unor evenimente de tipul târgurilor cu produse tradiționale, face parte din proiectul „Pe urmele lui Ștefan cel Mare”, care mai prevede intervenții de stabilizare a terenului pe care este amplasată statuia ecvestră a domnitorului Ștefan Cel Mare de la Băcăoani, consolidarea și restaurarea soclului, refacerea celor două terase, curățarea statuii din bronz, refacerea patinei la statuie, dar și la cele două basoreliefuri, respectiv restaurarea treptelor.

Proiect transfrontalier de 1,6 milioane de euro

Prin acest proiect, autoritățile anunțat că doresc să valorifice potențialului turistic al locului unde Ștefan cel Mare a câștigat bătălia de la Podul Înalt.

Pe un teren adiacent celui pe care se afla monumentul se vor realiza un parc tematic ,,Ctitorii ștefaniene”, un teatru de vară cu 350 locuri care va oferi posibilitatea susținerii unor evenimente culturale. Valoarea întregului proiect se ridică la 1,6 milioane de euro. Fondurile sunt alocate de Consiliul Județean Vaslui, Muzeul Județean Vaslui și Consiliul Raional Soroca din Republica Moldova, proiectul fiind unul transfontalier.

Lucrările ar fi trebuit să fie finalizate în această toamnă.  

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *