Copiii ucraineni care au pierdut persoane dragi în război să se adreseze Consiliului de securitate al ONU și republicanilor care trebuie să voteze ajutorul militar pentru Ucraina

Copiii ucraineni care au pierdut persoane dragi în război să se adreseze Consiliului de securitate al ONU și republicanilor care trebuie să voteze ajutorul militar pentru Ucraina

Un mic grup de copii ucraineni supraviețuitori ai războiului se va adresa vineri într-o sesiune privată a Consiliului de Securitate al ONU, ca parte a unui efort depus de Kiev de a reaminti americanilor costurile umane ale unui conflict din ce în ce mai afectat de politica internă a SUA.

Ucraina speră că poveștile personale ale copiilor îi vor impresiona pe republicani

Printre copiii care urmează să se adreseze organismului ONU, în cadrul unei vizite în SUA, se numără Kira, de 14 ani, și Ilya, de 11 ani, din orașul asediat Mariupol, iar speranța este că poveștile lor personale vor rezona în rândul republicanilor la un moment dat, pentru că pachetul de ajutor militar pentru Ucraina este blocat în Cameră.

„Stăteam într-o stație de autobuz la 6 dimineața, așteptând să merg la școală, când am început să aud câteva explozii. Atunci mi-am dat seama că războiul a început”, a spus Kira pentru Guardian înainte de călătoria ei la New York, care va fi urmată de o vizită la Washington.

Pierderea inocenței din copilărie a Kirei a fost imediată. A petrecut aproximativ o lună adăpostindu-se, ascunzându-se în case, subsoluri și la un moment dat într-o biserică, după ce Mariupol a fost învins și mâncarea, apa și curentul au lipsit cu desăvârșire.

La început ea a fugit la bunicul ei, apoi cu tatăl ei, Yevhen Obedinskyi, într-un „cartier zgomotos”, a spus Kira, unde „după aproximativ o săptămână și jumătate, exploziile s-au auzit din ce în ce mai mult”. În cele din urmă, s-a ajuns la punctul în care au simțit că trebuie să evadeze.

Yevhen a fost ucis și pentru că „rușii trăgeau la ferestre”, Kira și familia cu care era au fost nevoiți să-i lase trupul în urmă, fugind să se ascundă într-o pivniță unde mai puteau rezista o vreme.

După câteva săptămâni disperate, fata, membrii familiei iubitei tatălui ei și alte familii au încercat în cele din urmă să fugă din Mariupol. Ea își amintește că li s-a spus că li s-ar oferi ciocolată dacă ieșeau din oraș, dar au fost interceptați și capturați de separatiștii pro-ruși.

Un copil de cinci ani din grup a fost grav rănit la capturare. Kira își amintește că „a avut loc un boom” și, în cele din urmă, a ajuns într-un spital din Donețk care era ocupat, de unde spune că rușii i-ar fi spus că va fi trimisă la un orfelinat dacă rudele ei din Ucraina nu o vor recupera.

528 de copii au fost uciși de la începutul războiului din Ucraina

Procurorul general al Ucrainei estimează că 528 de copii au fost uciși de la începutul războiului din Ucraina în urmă cu aproape doi ani și 2.134 sunt dispăruți. Se crede că alți 19.500 au fost răpiți și duși în Rusia, unii fiind reeducați forțat cu o „educație patriotică și militară pro-Rusia”, se arată într-un raport american.

Curtea penală internațională de la Haga a emis mandate de arestare pentru Vladimir Putin și comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, în martie 2023, argumentând că există motive pentru a suspecta că aceștia poartă responsabilitatea pentru „deportarea ilegală” a mii de copii.

Unul dintre motivele vizitei lui Kira în SUA este acela de a evidenția situația dificilă a celor răpiți și speră că susținătorii vor semna o petiție prin care solicită ONU să ceară repatrierea lor de către Rusia. „Vreau ca alți copii aflați într-o situație asemănătoare cu a mea, să se întoarcă în Ucraina la familiile lor”, a spus ea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *