Corpul de Control a descoperit că șefii ONJN nu au protejat tinerii de jocurile de noroc, întârziind de 4 ani un ordin, nedat nici acum. „Vor fi schimbați”

Corpul de Control a descoperit că șefii ONJN nu au protejat tinerii de jocurile de noroc, întârziind de 4 ani un ordin, nedat nici acum. „Vor fi schimbați”

Raportul Corpului de Control al premierului Ciolacu privind activitatea conducerii Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) a fost finalizat. „S-au descoperit 16 probleme majore. Din cauza neregulilor, cei din conducere vor fi schimbați”, au declarat surse guvernamentale pentru Libertatea.

Mai multe decizii și declarații recente ale înalților responsabili români indică un mecanism de penetrare fără precedent a statului de către lobbyul industriei jocurilor de noroc.
Ministrul Boloș a dezvăluit săptămâna trecută, la Europa Liberă, că a concediat doi importanți funcționari din Ministerul de Finanțe după ce aceștia au întârziat legislația, ca să fie favorizate casele de jocuri de noroc.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat și el despre păcănele: „În pandemie au stat la masa Guvernului, acum amenință politicieni. S-a depășit orice limită!”. El a acuzat și un șantaj la adresa lui și a unor parlamentari care promovează schimări de lege care nu convin firmelor de betting.
Lobbyul caselor de jocuri de noroc, manifestat și în societate, a adunat reacții împotriva sa. Prim-ministrul a mai spus că firmele de pariuri „concediază jurnaliști. S-a depășit orice limită”, trimitere la îndepărtarea redactorului-șef al GSP, Cătălin Țepelin. Protestul a 95 de jurnaliști GSP și Libertatea a fost întâmpinat cu reacții de sprijin pentru media independentă. Inclusiv toate organizațiile relevante din industria publicității din România s-au declarat împotriva intervenției comercialului în editorial.

Mihail Silviu Pocora, vicepreședinte cu atribuții de președinte al instituției care se ocupă de reglementarea jocurilor de noroc, va fi schimbat, susțin surse guvernamentale. Marcel Ciolacu le-a transmis membrilor Guvernului că raportul realizat de Corpul de Control al premierului arată un „dezastru managerial în ultimii ani” la conducerea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc, au relatat aceleași surse. 

Prim-ministrul i-a cerut ministrului de finanțe, Marcel Boloș, să vină cu o nouă propunere pentru conducerea instituției care controlează jocurile de noroc. ONJN este în subordinea Ministerului de Finanțe. 

Raportul Corpului de Control, finalizat la începutul lunii octombrie, a analizat perioada 2019 până în prezent și a descoperit 16 nereguli majore la ONJN.

Între 2021 și 2022, în fruntea ONJN s-a aflat Tiberiu Alin Teodor. Demis în iunie 2022 de premierul Ciucă, el a fost susținut pentru a obține funcția de organizația PNL Olt. În perioada ianuarie 2020 – martie 2021, Tiberiu Alin Teodor a fost vicepreședinte al ONJN.

Tiberiu Alin Teodor. Foto: Facebook

Unul dintre susținătorii declarați ai lui Teodor a fost președintele PNL Olt, senatorul Liviu Voiculescu, care a trecut în declarația de avere, în dreptul soției, dividende încasate de la firma SC Markus Games SRL în valoare de 513.299 de lei.

Senatorul Voiculescu este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, de conflict de interese și de organizarea și desfășurarea de activități ilicite în domeniul jocurilor de noroc. În primă instanță, el a fost achitat. 

Liviu Voiculescu. Foto: Facebook

Ce a descoperit Corpul de Control la ONJN?

Oficiul trebuia să dea din 2019 un ordin de protejare a tinerilor față de jocurile de noroc, pe care nu l-a dat nici acum

Corpul de Control a notat în raportul său că președinții ONJN nu au emis un ordin pentru protejarea tinerilor de sălile în care se desfășoară jocuri de noroc.

„Aveau obligația să reglementeze activitățile și programele de protecție a tinerilor și a jucătorilor împotriva jocurilor de noroc, să prevină dependența de jocuri de noroc, să promoveze mesaje privind responsabilitatea în cazul jocurilor de noroc, să soluționeze rapid litigiile dintre un organizator de jocuri și un jucător. Din 2019 încoace nu au emis acest ordin”, au declarat surse oficiale pentru Libertatea.

De asemenea, Direcția Generală de Supraveghere și Control nu a derulat controale la operatorii economici de jocuri la distanță, au precizat sursele citate.

Nici purul management nu a scăpat de observații. Au fost descoperite și probleme legate de bugetul instituției. „S-a constatat o discrepanță majoră între estimările de resurse necesare și cele consumate efectiv”, este o concluzie din raport dezvăluită de un oficial guvernamental.

Ce s-a întâmplat cu „lista neagră”

Corpul de Control al premierului a constatat și că președinții și conducerea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc nu au reglementat clar, începând cu 2019 și până în prezent, situațiile în care site-urile și aplicațiile, dar și marca sau logoul unor jocuri de noroc sunt scoase de pe „lista neagră”, au subliniat surse guvernamentale.

Conducerii ONJN i se reproșează că nu a completat ordinul din 2015 sau nu a emis un alt ordin referitor la scoaterea site-urilor, platformelor sau aplicațiilor de jocuri de noroc de pe lista neagră. Foto: 123rf

Un Ordin, 147 din iunie 2015, viza stabilirea condițiilor de introducere a site-urilor de jocuri de noroc în lista neagră a site-urilor de jocuri de noroc neautorizate în România.

Potrivit acestui ordin, site-urile care au operat jocuri de noroc și nu au achitat taxele de licență și de autorizare, precum și alte sume datorate la bugetul de stat, sunt introduse pe lista neagră a site-urilor de jocuri de noroc neautorizate în România, până la clarificarea situației.

Introducerea site-urilor pe lista neagră trebuia să se producă dacă se îndeplinea cel puțin o condiție:

site-urile au desfășurat activitatea de jocuri de noroc la distanță prin intermediul unor platforme informatice care pot fi accesate de pe teritoriul României, fără ca pentru activitățile desfășurate organizatorul să dețință licența de organizare și autorizația de exploatare;
site-urile de jocuri de noroc au promovat activități de jocuri de noroc, pentru care nu dețin licența eliberată de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc;
site-urile de jocuri de noroc care dețin licența de organizare și exploatare a activității, emisă de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, în desfășurarea activității, încalcă oricare dintre condițiile tehnice și sau legale avute în Comitetul de Supraveghere la data emiterii acestora.

Ordinul menționat, din 2015, prevede că monitorizarea activității jocurilor de noroc la distanță în vederea întocmirii listei negre a site-urilor de jocuri de noroc se realizează de personalul specializat din Direcția generală de informatizare și monitorizare a Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc.

Conducerii ONJN i se reproșează că nu a completat ordinul din 2015 sau nu a emis un alt ordin referitor la scoaterea site-urilor, platformelor sau aplicațiilor de jocuri de noroc de pe lista neagră.

Președinta ONJN în momentul emiterii Ordinului 417 din 2015 a fost Cristinela Odeta Nestor. Ea conduce în prezent Asociația Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanță (AOJND), care face lobby în favoarea industriei. 

Odeta Nestor | Foto: businessmagazin.ro

Odeta Nestor a fost președinta Oficiului între 2013 și 2017.

Nereguli la Direcția Generală de Autorizare Jocuri de Noroc

Corpul de Control al premierului a constatat și că Direcția Generală de Autorizare Jocuri de Noroc, cea care asigură activitatea de secretariat a Comitetului de Supraveghere, nu a respectat mai multe prevederi legate de funcționarea și organizarea ONJN, au precizat surse din Executiv pentru Libertatea.

În Regulamentul din 29 mai 2013 se prevede la articolul 5, alineat 2 și 3:

Pe ordinea de zi pot fi cuprinse numai documentaţiile complete depuse la registratura Oficiului cu cel puţin 9 zile lucrătoare înainte de data şedinţei Comitetului.
Prin derogare de la prevederile alin. (1) şi (2), în situaţia în care Comitetul se convoacă pentru adoptarea unor decizii în regim de urgenţă, ordinea de zi, notele de prezentare întocmite de direcţia de specialitate, precum şi întreaga documentaţie care va fi analizată în cadrul şedinţei pot fi prezentate direct în cadrul lucrărilor şedinţei.

Hotărârea de Guvern nr. 298/2013 prevede că acțiunile de control ale personalului cu atribuții în domeniul jocurilor de noroc din cadrul ONJN se exercită asupra tuturor persoanelor fizice sau juridice, indiferent de forma de organizare, care au obligații prevăzute de dispozițiile legale în jocurile de noroc.

Și în Ordonanța de Urgență 20 din martie 2013 se precizează că Oficiul controlează aplicarea legislației specifice, asigurând aplicarea unitară a acesteia, constată faptele contravenționale și aplică sancțiunile prevăzute de lege sau sesizează organele abilitate.

Au uitat” să dea sancțiuni operatorilor de jocuri de noroc

O altă neregulă consemnată de Corpul de Control al premierului Ciolacu este legată de reclamele făcute de sălile de jocuri de noroc.

„Bonusurile acordate de casele de pariuri erau la vedere, este o încălcare a prevederilor legale. Inspectorii Direcției Generale de Supraveghere și Control nu au aplicat sancțiuni operatorilor economici care afișau în exteriorul locațiilor de jocuri de noroc valorile sau bonusurile acordate, ceea ce reprezintă iar o încălcare a prevederilor legale. Poate au uitat”, au dezvăluit sursele citate după raportul realizat de Corpul de Control al premierului.

Conducerile succesive ale Oficiului Național pentru Jocurile de Noroc nu au emis un ordin de președinte până în decembrie 2020, ceea ce a generat imposibilitatea elaborării unei scheme de acreditare a organismelor de evaluare a conformității în domeniul jocurilor de noroc.

Articolele legale menționate ca fiind încălcate de ONJN în raportul Corpului de Control al premierului sunt din OUG 77 din 2009, conform mai multor surse guvernamentale. Președintele ONJN trebuia să emită un nou ordin pentru a pune în aplicare următoarele prevederi legale:

Controlul tehnic al maşinilor, instalaţiilor, dispozitivelor, meselor de jocuri de noroc şi altor mijloace de joc, cu excepţia celor pentru care există certificate recunoscute la nivelul Uniunii Europene sau a programelor informatice care nu fac parte integrantă din mijlocul de joc respectiv, se exercită de către Biroul Român de Metrologie Legală.
Normele tehnice de verificare utilizate de Biroul Român de Metrologie Legală, precum şi tarifele practicate pentru activităţile de control tehnic se stabilesc anual prin ordin comun al ministrului economiei şi al ministrului finanţelor publice. Până la data intrării în vigoare a ordinului sunt valabile tarifele din anul anterior. 

Cine vine la ONJN?

În privința celor care îi vor înlocui pe actualii șefi ai Oficiului încă se discută. „Ministrul Boloș a fost informat de premierul Ciolacu că trebuie să facă noi propuneri pentru conducerea ONJN, dar înainte de asta trebuie să existe o discuție în coaliție”, au declarat surse politice din coaliție pentru Libertatea.

PSD și PNL trebuie să decidă dacă numesc șefi noi pe criterii politice sau tehnocrați în fruntea ONJN. În funcție de hotărârea lui Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, ministrul Boloș va face propunerea pentru Oficiu.

Surse politice, despre noua conducere ONJN:

Proiecte în Parlament, dar fără un vot final 

Mai multe inițiative depuse de USR care ar putea reglementa publicitatea stradală la jocurile de noroc sau eliminarea industriei din apropierea școlilor au trecut de Senat, dar sunt blocate în Camera Deputaților de majoritatea PSD-PNL. Intenția coaliției este de a promova proiectul depus de social-democrați. 

Senatul a votat în septembrie, în calitate de primă Cameră, că spațiul propus pentru jocurile de noroc nu se poate afla în incinta sau pe o rază de 300 m de instituțiile de învățământ, campusurile aferente, locuri de joacă pentru copii, instituții de credit, așezăminte de cultură, sănătate și religioase.

Camera Deputaților este for decizional pentru inițiativa depusă de PSD.

În inițiativa depusă de PSD în Parlament se prevede și mutarea sălilor de jocuri de noroc la periferia orașelor, la 50 de metri de limita teritorială a localităților.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *